Маск: прототип прискорювача для Starship, що вибухнув під час тестів, скоро повернуть до випробувань

    196

    Прототип ракетного прискорювача Super Heavy, випробування якого завершилися днями ефектним вибухом, повернеться вже наступного тижня. Глава SpaceX Ілон Маск (Elon Musk) написав, що “можливо” прискорювач знову з’явиться на стартовому майданчику в Техасі.

    За словами Маска, прототип прискорювача повернули до виробничого цеху для перевірки. На стартовому майданчику він з’явиться “можливо наступного тижня”. Прискорювач Super Heavy є найважливішою частиною ракетної системи Starship нового покоління. У ході нещодавніх випробувань на стартовому майданчику стався вибух у його руховому відсіку, а ударна хвиля, за даними Reuters, поширилася на кілька миль довкола.

    Раніше SpaceX вже здійснювала тестові запуски самого Starship без прискорювача на висоту близько 10 км, але ніколи ще компанія не виводила повномасштабну 122-метрову ракетну систему на орбіту. Наприкінці літа компанія запланувала дебютний орбітальний політ, але нещодавній інцидент може ускладнити цю справу.

    Федеральне управління цивільної авіації США (FAA), яке контролює безпеку запусків і посадок, заявило, що перебуває в «тісному контакті» зі SpaceX у зв’язку з вибухом, але не має наміру ініціювати офіційне розслідування, оскільки інцидент стався під час випробувань, а не реального польоту.

    Раніше Маск уже повідомляв, що компанія поверне прискорювач назад до ангару для дослідження його 33 ракетних двигунів. Вчора він опублікував твіт, згідно з яким запуск Starship може відбутися вже наступного місяця, якщо тестування відбудеться у штатному режимі.

    Цей корабель є ключовим елементом в амбіціях бізнесмена з доставки людей на Місяць та Марс. Минулого року проєкт був обраний NASA для відправлення команди астронавтів на Місяць незабаром. У перспективі SpaceX має намір здійснювати запуски Starship з майданчиків на мисі Канаверал у Флориді, поки випробування проводяться на майданчику SpaceX в Техасі.

    Джерело: reuters.com



    • інші новини