Астрофізик описав нутрощі чорної діри

    9094

    Фізик Енріко Рінальді разом зі своєю командою з університету Мічігану в США за допомогою квантових обчислень і комп’ютерного навчання змогли наблизитися до опису нутрощів чорної діри, заснованого на гіпотезі голографічної двоїстості. Результати своєї роботи він описав у журналі PRX Quantum.

    Математична гіпотеза голографічної двоїстості, на яку спирався при дослідженні астрофізик, передбачає, що дві існуючі теорії – частинок і гравітації – еквівалентні один одному, тобто те, що математично відбувається в теорії частинок, те саме і відбувається в теорії гравітації, і навпаки. Основна складність у тому, що ці ідеї будуються у різних вимірах, і довгий час вченим було складно їх зіставити. Крім того, у дослідженні вчені змогли визначити математичний опис квантового стану матричної моделі.

    «Завдяки використанню матричних моделей будови чорної діри ми можемо дізнатися, наприклад, як виглядає цей небесний об’єкт зсередини. Що знаходиться на обрії подій чорної діри? Звідки це все взялося? Відповіді на ці питання стануть кроком на шляху реалізації квантової теорії гравітації», — розповів автор наукової роботи в бесіді з Phys.org.

    Подібних результатів вони змогли досягти за допомогою нових технологій, квантових розрахунків та глибокого навчання комп’ютера (Deep Learning).

    Як сподіваються астрофізики, результати цього дослідження стануть важливим орієнтиром для майбутньої роботи над алгоритмами квантового та машинного навчання, які вчені зможуть використати для вивчення квантової гравітації за допомогою гіпотези голографічної двоїстості.

    У січні фахівці з Лейпцизького університету в Німеччині встановили, що внутрішній горизонт чорної діри може бути заряджений як позитивно, так і негативно.



    • інші новини