Вчені створили дерев’яний ніж, який утричі гостріший за сталевий

    345

    Вчені зі США вигадали новий екологічний спосіб виготовлення гострих ножів з дерева. Вироби, створені за новою технологією, виявилися втричі гострішими за ножі з нержавіючої сталі, повідомляє EurekAlert.

    Хіміки з Мерілендського університету в США змогли витягти з дерева його «слабку частину», що робить його м’яким – геміцелюлозу та лігнін, при цьому зберігши структуру целюлози, завдяки цьому воно стало міцнішим у 23 рази. Як відзначають фахівці, після видалення лігніну деревина стала більш крихкою та гнучкою, проте цю проблему вирішили за допомогою пресування матеріалу за високої температури. Готовий матеріал вчені покрили мінеральною олією для запобігання вбиранню деревної води.

    В результаті з обробленої деревини виготовили ніж, яким можна різати стейки середнього прожарювання. Столовий прилад миється, як будь-який інший кухонний посуд, при цьому своїх властивостей не втрачає. Вчені запевнили, що ножі з такого дерева можна заточувати так само, як металеві.

    Раніше повідомлялося, що фізики з Бостонського коледжу розробили новий зразок металу, який використовуватиметься для створення електронних приладів. Фахівці відкрили електронно-фотонну рідину всередині NbGe2 (синтез ніобію та германію). На основі даних вони винайшли металевий зразок.



    • інші новини