У ПАР виявили загадковий череп предка людини

    822

    Міжнародна команда дослідників виявила у ПАР перший відомий череп дитини Homo naledi. Опис загадкових останків, вік яких становить близько 250 тисяч років, опубліковано в двох статтях у журналі PaleoAnthropology.

    Череп антропологи виявили у 2017 році в Південній Африці, в печерній системі Східна Зірка. Він був знайдений у вузькому проході — 15 сантиметрів завширшки та 80 сантиметрів завдовжки — лише за 12 метрів від печери Діналеді, де у 2015 році знайшли останки Homo naledi, одного з предків сучасної людини. Інших останків тіла померлої у віці чотирьох-шести років дитини не збереглося. Він отримав ім’я Леті — від слова «летимела», мовою сетсвана, що означає «втрачений».

    Сам череп складається з 28 фрагментів та шести зубів. “Це перший виявлений частковий череп дитини Homo naledi, який дає нам уявлення про всі етапи життя цього чудового вигляду”, – зазначає провідний автор дослідження, доцент Університету штату Луїзіана Джулієт Брофі. Розмір мозку Леті – від 480 до 610 кубічних сантиметрів, що, за підрахунками вчених, становить 90-95 відсотків обсягу мозку дорослого індивіда.

    Вік Леті визначити поки що не вдалося. Вік останків Homo naledi, знайдених поблизу, становить близько 245-331 тисяч років. На думку дослідників, череп відноситься до того ж періоду. Причина смерті Леті поки залишається загадкою — на черепі не знайдено жодного сліду від зубів хижаків чи падальників, як і свідчень того, що останки були перенесені в прохід водою. На думку вчених, це означає, що останки Леті були поміщені у прохід його родичами.



    • інші новини