NASA опублікувало знімок темної сторони Плутона

    848

    Представники космічної агенції NASA оприлюднили фотографію зворотного боку Плутона. Вона була зроблена шість років тому апаратом New Horizons, повідомляє The Planetary Science.

    У липні 2015 року апарат пролетів повз південну півкулю карликової планети. Вчені змонтували ціле зображення на основі 360 зроблених кадрів.

    На знімку видно частину ландшафту Плутона. На цей бік не падало сонячне світло, але він освітлювався променями, відбитими від найбільшого супутника – Харона.

    Вчені розглянули область між південним полюсом Плутона та його екватором. На їх думку, там можуть розташовуватися поклади азотного чи метанового льоду.

    Світло від Харона було приблизно таким самим яскравим, як світло Місяця на Землі «у фазі першої чверті». Але відновити деталі знімка при такому освітленні виявилося дуже непросто – заважали і відблиски Сонця, яке в той момент знаходилося за планетою, і туманний серпанок атмосфери.

    Проте вченим вдалося визначити, що південна область Плутона покрита темним матеріалом, який різко контрастує з більш світлою поверхнею північної півкулі. Імовірно, різниця пов’язана зі зміною сезонів – літо на Плутоні завершилося за 15 років до прибуття New Horizons. Зазначимо, що Плутону потрібно 248 років, щоб обігнути Сонце, тому його сезони можуть тривати кілька десятиліть.

    Влітку азотні та метанові льоди на півдні, можливо, перетворилися на пару, а частинки темного серпанку осіли над регіоном. Автори наукової роботи наголосили, що зображення може допомогти зрозуміти, як змінюється азотна атмосфера Плутона протягом його сезонів.



    • інші новини