Землеподібні екзопланети виявилися екзотичнішими, ніж передбачалося

    827

    Вчені Національної дослідницької лабораторії оптичної та інфрачервоної астрономії (NOIRLab) і Університету штату Каліфорнія у Фресно встановили, з яких гірських порід складалися скелясті (подібні до Землі, в протилежність газовим гігантам) планети, що оберталися навколо NOIRLab.

    “Вивчивши хімічний склад “забруднених” білих карликів, вони дійшли висновку, що більшість скелястих планет, що обертаються навколо прилеглих зірок, більш різноманітні та екзотичні, ніж вважалося раніше, причому типи гірських порід не зустрічаються ніде у нашій Сонячній системі”, – йдеться в повідомленні.

    Висновки зроблені на основі вивчення атмосфери зірок – так званих забруднених білих карликів – щільних ядер, які завершили свою еволюцію колись нормальних зірок, таких як Сонце, які містять сторонній матеріал з планет, астероїдів або інших скелястих тіл, що колись оберталися навколо зірки, але кінець кінцем, впали на неї.

    Шляхом пошуку елементів, які природним чином не існували в атмосфері білого карлика (нічого, крім водню та гелію), вчені можуть з’ясувати, з чого складалися ці скелясті планетні об’єкти.

    Фахівці вивчили атмосфери 23 забруднених білих карликів, всі на відстані близько 650 світлових років від Сонця, де кальцій, кремній, магній та залізо були точно виміряні за допомогою кількох інструментів, у тому числі космічного телескопа Хаббл.

    Потім вчені використали виміряний вміст цих елементів для реконструкції мінералів та гірських порід, які могли б утворитися з них.

    З’ясувалося, що ці породи мали набагато ширший діапазон складу, ніж будь-яка із внутрішніх планет Сонячної системи. Дослідникам навіть довелося вигадувати нові назви (такі як “кварцові піроксеніти” та “периклазові дуніти”), щоб класифікувати їх.

    Зокрема, деякі типи гірських порід вбирають більше води, ніж гірські породи на Землі, і здатні вплинути на розвиток океанів, інші можуть плавитися за набагато нижчих температур і утворювати товстішу кору, ніж земні породи. Деякі типи гірських порід можуть бути слабшими, що може сприяти розвитку тектоніки плит.