Знайдено зоряні системи, з яких можна помітити Землю

    235

    Вчені з Корнельського університету та Американського музею природної історії виявили понад дві тисячі зоряних систем, розташованих на порівняно невеликій відстані від Землі (не більше 326 світлових років). Якби вони були заселені, то могли б виявити нашу планету і розумне життя на ній, повідомляє Nature.

    Всього таких систем налічується 2034. Вчені пояснили, що інопланетяни можуть відкрити Землю так само як ми виявляємо інші екзопланети. Вона проходить перед Сонцем і тимчасово блокує його світло. За коливаннями яскравості зірки стає зрозуміло, що навколо неї обертається якийсь об’єкт.

    «Ми хотіли знати, які зірки мають правильну точку огляду, щоб бачити Землю. І оскільки зірки рухаються в нашому динамічному космосі, ця точка огляду з’являється і втрачається », – зазначила Ліза Калтенеггер, професор астрономії та директор Інституту Карла Сагана в Корнеллі.

    Дослідження показало, що гіпотетичні мешканці 1715 зоряних систем могли б виявити Землю за останні 5000 років, коли на ній почала розвиватися людська цивілізація. Ще 319 могли б зробити це протягом наступних 5000 років.

    Автори використовували дані телескопа Gaia, щоб отримати найбільш точну карту Чумацького Шляху. Вони змогли не тільки визначити місце розташування зірок відносно Землі, але і розрахувати їх траєкторію за останні кілька тисяч років.

    Виділені вченими 2034 зоряних систем проходять через транзитну зону Землі за період в 10000 світлових років. 117 об’єктів знаходяться в межах приблизно 100 світлових років від Сонця, а 75 з них перебували в транзитній зоні Землі відтоді, як комерційні радіостанції на Землі почали мовлення в космос (близько століття тому).

    Вчені мають намір більш докладно вивчити екзопланети, що знаходяться в цих системах. Раніше повідомлялося, що в Чумацькому Шляху знайшли миготливу зірку. Вона відрізняється гігантськими розмірами.