Вчені вияснили, що смартфони і комп’ютери ніяк не впливають на психіку підлітків

    41

    Проаналізувавши дані за тридцять років, вчені прийшли до висновку, що нові технології не шкодять підліткам.

    Протягом останнього століття в суспільстві часто виникали побоювання щодо нових технологій та їх впливу на ментальне здоров’я підлітків. Буквально кожну нову розробку вважали потенційно небезпечною, але дослідження, проведене вченими з Оксфордського університету, показали, що зв’язку між психічним здоров’ям підлітків та сучасними технологіями немає. Тобто, підлітки не страждають в ментальному плані від використання смартфонів і соціальних мереж, а також від перегляду телевізора. У всякому разі, проаналізувавши дані за тридцять років, дослідники не знайшли причин вважати, що технології згубно впливають на підростаюче покоління.

    Варто відзначити, що ще в середині 1930-х років журналісти, що випускають видання для батьків, висловили стурбованість тим, що радіо, яке в той час в США було в дев’яти з десяти будинків, згубно впливає на психічне здоров’я дітей, які приблизно по три години в день проводили за прослуховуванням ефірів. Аналогічні висловлювання можна було почути при зростанні популярності коміксів, телебачення та відеоігор – кожен раз при виникненні якихось нових розважальних напрямків виникала стурбованість про ментальне здоров’я підростаючого покоління. І в сучасному світі, природно, приводів для паніки було ще більше.

    Однак вчені, провівши аналіз даних про психічне здоров’я підлітків за тридцять років, прийшли до висновку, що проблеми в цьому напрямку не збільшилися за минулі десятиліття. Для оцінки рівня психічних проблем підлітків дослідники порівняли дані з 1990-м і 2000-м роками, коли спостерігався пік розвитку телебачення і поява перших цифрових пристроїв. Виявилося, що в ментальному плані стан підлітків не погіршився, хоча вчені відзначили, що виникнення соціальних мереж вплинуло на більш часте виникнення емоційних проблем у підлітків.



    • інші новини