В NASA зацікавилися мікробами, знайденими на самому дні океану

    94

    Породи, в яких вчені знайшли ці мікроорганізми, дуже схожі на ті, що були виявлені на Марсі.

    Людині завжди була властива цікавість, особливо коли мова йшла про інопланетне життя. З давніх часів і до цього дня дослідники намагаються знайти відповідь на питання: «Чи існує життя на інших планетах, особливо на Марсі?». Всякий раз, коли вони виявляють мікроорганізми в екстремальному середовищі на Землі, з’являється надія, що щось подібне є і на інших планетах. Нещодавно японські біологи знайшли мільярди мікробів в тріщинах вулканічних порід на дні Світового океану. Вони знаходилися на глибині 125 метрів нижче його дна, а над ними — п’ятикілометрова товща води.

    Йохей Сузукі (Yohey Suzuki) з Токійського університету і його команда витратили десять років на вивчення древніх вулканічних порід, добутих із дна океану. На цей раз вони досліджували зразки базальтової лави, вік якої становив від 33 до 104 млн років. Вчені виявили мільярди живих бактерій в крихітних прожилках глини з цих порід, які також були багаті залізом. Саме вміст заліза, на їхню думку, сприяв зростанню бактерій, а глина допомагала їм виживати.

    Вчені вважають, що в схожих умовах може існувати і життя на Марсі — саме такі зразки з глиною недавно виявив марсохід Curiosity. Відкриття японських біологів зацікавило американське аерокосмічне агентство, яке планує здійснити збір марсіанської породи за допомогою нового марсохода Perseverance. Його запуск запланований на це літо.



    • інші новини