На що здатні китайські клони процесорів AMD?

    74

    Тести показують, що все сильно залежить від типу навантаження.

    У 2016 році компанія AMD продала китайським колегам ліцензії на створення процесорів на архітектурі Zen першого покоління. Якщо точніше, тоді було створено спільне підприємство THATIC, яке й отримало відповідні ліцензії.

    На той момент AMD ще тільки починала нарощувати обороти і компанії потрібні були гроші. Китаю ж, в свою чергу, потрібні були власні високопродуктивні x86-сумісні CPU, а розробляти такі рішення з нуля складно, дорого і довго.

    В рамках такої співпраці з’явилися процесори Hygon Dhyana, націлені в першу чергу на серверний сегмент. Вони навіть стали основою для суперкомп’ютера Advanced Computing System (PreE), який зараз входить в TOP500.

    Однак передача ліцензій зовсім не означала, що CPU Hygon Dhyana повністю копіюють рішення самої AMD. І зараз, завдяки ресурсу AnandTech, у нас з’явилася унікальна можливість познайомитися з тестами китайських клонів процесорів AMD.

    У розпорядженні наших колег виявилися два види процесорів, які не мають виразних назв, та й з їх параметрами багато неясно. Але ми знаємо, що в першому випадку це восьмиядерне рішення, яке можна назвати умовним родичем для Ryzen 7 1800X, а друге — система з двома 32-ядерними CPU, які можна назвати аналогами серверних Epyc першого покоління. Також варто відзначити, що обсяги кеш-пам’яті китайських CPU, судячи з усього, ідентичні таким у процесорів AMD. При цьому джерело зазначає певні відмінності в підтримуваних інструкціях не на користь китайських рішень, що позначається на продуктивності в певних завданнях.

    Наприклад, CPU Hygon Dhyana не підтримують апаратне шифрування AES, через що їх продуктивність в таких завданнях катастрофічно низька.

    Що ж стосується інших тестів, вони наведені нижче.

    Як можна бачити, там, де немає проблем з підтримкою інструкцій або якихось технологій, продуктивність китайських CPU досить непогана. Хоча це скоріше стосується восьмиядерної моделі. Пара 32-ядерних монстрів явно розрахована на зовсім інші завдання.

    Фахівці джерела роблять висновок, що цілочисельна продуктивність китайських CPU в цілому ідентична рішенням AMD, а ось продуктивність при обчисленнях з плаваючою комою сильно знижена. Це пояснюється рядом нюансів в законодавстві США, через які AMD просто так не могла ліцензувати китайцям архітектуру в цілому.

    До слова, варто відзначити, що влітку минулого року AMD припинила передачу архітектур x86 своїм китайським партнерам, так що доступ до архітектури Zen 2 вони вже не отримають.

    Джерело: ixbt.com