Зарплати вчителів підвищать, а університети реформують: що зміниться в освіті у 2020 році

    5427

    Міністерство освіти продовжить реформувати школу, а також планує серйозно взятися за вищі навчальні заклади. Що буде з українською освітою в новому 2020 року дізнавався сайт “Сьогодні”.

    На освіту – 131,5 млрд грн

    У 2020 році на освіту і науку з державного бюджету направлять 131,5 млрд грн. Для порівняння, в 2019 році сума була трохи менша – 115,2 млрд. З них 1,4 млрд піде на Нову українську школу. На програму “Здібна школа” – 3,5 млрд грн. Ця програма спрямована на ремонти і закупівлю обладнання для опорних шкіл.

    На підготовку фахівців державного значення в профтехах з бюджету виділили 200 млн грн.

    У 2020 році університети отримають значно більше грошей на наукові дослідження і розробки – 400 млн грн замість 100 млн грн в 2019-му. На роботу Національного фонду досліджень, грантову підтримку наукових і науково-технічних розробок виділяється 525,5 млн грн замість 262 млн. На наукову і науково-технічну діяльність вузів направлять 1,16 млрд грн. Фінансування роботи антарктичної станції “Академік Вернадський” зросте з 60 млн до 143,5 млн грн.

    Реформа університетів

    У Міністерстві освіти готуються змінити систему фінансування вишів.

    Нововведення почнуть запускати поступово. У 2020 році університети отримають тільки 80% від фінансування, яке вони отримали в 2019-му. Решта 20% муситимуть заслужити – гроші будуть нараховуватися за критеріями якості. Серед критеріїв можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитованість або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій – це теж може стати певним знаком, що вишу довіряють і в нього йтимуть гроші.

    Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відслідковувати працевлаштування молодих фахівців. Планується і такий показник, як масштаб університету: за його допомогою будуть стимулювати виші укрупнюватися.

    Поки що в парламенті зареєстрований один проєкт закону, який відповідає заявам Міносвіти. Законопроєкт №2170, крім перерахованого, передбачає відхід від держзамовлення на підготовку фахівців.

    До того ж, Міносвіти буде укладати з ректорами університетів контракти. У документі будуть прописувати показники, яких муситиме досягти керівник вишу, і відповідні терміни. Їхнє невиконання буде підставою для звільнення ректора.

    Також з 2020 року університети більше не будуть видавати дипломи державного зразка. Парламент ухвалив закон, який виключає поняття “диплом державного зразка” і пропонує установам вищої освіти видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою.

    У коледжах почнуть підготовку молодших бакалаврів

    З 2020 року українські коледжі та технікуми вперше почнуть підготовку молодших бакалаврів замість молодших спеціалістів. Це прописано в законі “Про професійну передвищу освіту”. З нововведень – не буде обмежень, пов’язаних з освітою, яку отримано раніше, для вступників на бюджет.

    Передбачена можливість вступати не за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а за результатами складання необхідних іспитів у самому закладі. Також зміниться фінансування – держава буде покривати здобуття повної загальної середньої освіти за тими спеціальностями, в яких є особлива потреба.

    2020 й – рік математики

    У 2019 Україна отримала результати PISA. Це міжнародне оцінювання якості освіти, яке проводиться у 80 країнах світу. Середній бал українських учнів з математики склав 453,12, з природничих дисциплін – 468,99. А в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) середні показники з математики – на 39 балів вищі. Це значне відставання – за методикою дослідження, 30 балів відповідають одному рокові навчання.

    Міністр освіти Ганна Новосад, ознайомившись з результатами дослідження, заявила, що 2020 рік буде роком математики. Відомство поки не повідомляло, як саме буде посилюватися вивчення математики в школах. Однак ще в 2018-му було заявлено, що з 2021 року державна підсумкова атестація з математики в формі ЗНО для випускників шкіл стане обов’язковою.

    Електронні квитки і студентські

    У 2020 році в Україні мають запустити електронні студентські та учнівські квиткив тестовому режимі. Квиток студента стане повноцінним аналогом звичайного студентського – він буде підтверджувати статус студента і право на пільги, передбачені законодавством. Щоб отримати е-квиток, необхідно буде завантажити на смартфон додаток онлайн-сервісу державних послуг “Дія” та пройти в ньому ідентифікацію. Перевіряти достовірність е-квитка студента будуть за допомогою унікального QR-коду, сайту Єдиного державного освітнього електронного реєстру та Реєстру студентських (учнівських) квитків.

    Педагогам підвищать зарплати

    З 2020 року вчителям підвищать зарплати на 9%. Плюс підвищення зарплат на 20% отримають педагоги, які пройшли сертифікацію в 2019-му. У бюджеті також виділили кошти на щорічну грошову підтримку для молодих вчителів.

    Молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис. грн. Загалом передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тис. педагогів.

    Водночас, учителям можуть скасувати надбавки за вислугу років, перевірку зошитів і класне керівництво, а робочий день зробити 8-годинним. Про це йдеться в проєкті закону №0901, який ухвалений у першому читанні. Автори проєкту вважають, що такі надбавки заважають розвиватися вчителям. Також у проєкті пропонується збільшити зарплату вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів до 2023 року, а в перспективі – до трьох мінімальних зарплат. Міністр освіти Ганна Новосад заявила, що проєкт не доопрацьований, а зменшувати надбавки до зарплати вчителів потрібно тільки за рахунок їх включення в оклад.

    Джерело



    • інші новини