Науковці: Венера, ймовірно, була першою населеною планетою в Сонячній системі

    2926

    Група вчених з Уппсальского університету в Швеції і американського аерокосмічного агентства NASA, висунули припущення, що першою населеною планетою в Сонячній системі могла бути Венера. Вчені припустили, що живі істоти населяли її протягом трьох мільярдів років.

    Венера і Земля формувалися в схожих умовах, мають приблизно однаковий обсяг і щільність, і навіть нагадують один одного за складом. Проте, Земля виявилася населеною та квітучою планетою, в той час як Венера являє собою кулю, розпечену до 462 градусів, на поверхні якої майже немає води, а атмосфера складається в основному з вуглекислого газу і азоту. Нині друга планета від Сонця схожа на придатний для зародження життя космічний об’єкт навіть менше, ніж Марс і деякі супутники газових гігантів, хоча розташовується на досить «вдалому» для цього відстані від Сонця.

    Автори нової наукової роботи провели комп’ютерне моделювання, щоб зрозуміти, чи могла Венера в значно більшому ступені нагадувати Землю в далекому минулому. Розглянуті були три сценарії — згідно з першим, на планеті розташовувалися неглибокі (до 10 метрів) водойми, по другому — океани глибиною до 310 метрів, а згідно з третім — вся Венера була покрита водою і представляла собою планету-океан.

    Як з’ясувалося, в кожному з цих випадків 4,2 мільярда років тому на Венері могли сформуватися цілком сприятливі для формування життя умови. Більш того, сприятливою для життя планета могла залишатися три з половиною мільярди років. 700 мільйонів років тому, за припущенням учених ситуація змінилася — через парниковий ефект Венера стрімко розігрілася і стала такою, якою ми бачимо її сьогодні.

    За припущенням фахівців, таке могло статися, якщо на планеті настав небувалий період вулканічної активності, і магма, що накрила поверхню планети, заважала ґрунту поглинати вуглекислий газ, через що той продовжував концентруватися в атмосфері.

    Експерти визнають, що їх припущення, навіть якщо воно підтвердиться, не є прямим доказом населеності Венери. Проте, на думку фахівців, нові дані дозволяють більш зважено оцінювати вірогідність наявності життя на планетах за межами Сонячної системи, розташованих порівняно близько до своїх зірок.

    Варто зазначити, що окремі дослідники допускали існування життя на Венері й раніше — вчені, що представляють NASA, в минулому році навіть висловили припущення, що деякі організми могли еволюціонувати та підлаштуватися під нові умови проживання. Головним аргументом на користь того, що живі організми на Венері можуть перебувати навіть сьогодні, автори торішнього дослідження називають темні плями, багаті сіркою, що періодично виникають на кілька днів і на протязі цього часі змінюють свою форму.

    Джерело: NewAtlas