Грізна правда про блискавки

2824

Блискавка – реальна загроза життю, нехай і не така близька, як автомобільна аварія. У всьому світі від блискавок за рік гине більше десяти тисяч чоловік. Це, на хвилиночку, набагато більше, ніж гине в авіакатастрофах. А статус «кари з неба» і зовсім огортає блискавку завісою таємничості й страху.

В атмосфері бушує вісім мільйонів електричних розрядів. Щодня. Спробуйте уявити цю картину: ніби над вами розвісили величезний парасольку з металевого дроту під напругою. Удар блискавки – практично гарантована смерть для людини, виживають після нього далеко не всі. Все це призвело до великої кількості міфів, в які продовжують вірити навіть освідчені люди. Ми вирішили розвінчати найстійкіші і найнебезпечніші з них.

samyie krasivyie molnii so vsego sveta

Не чіпайте потерпілого

Одна з найбільш згубних помилок про блискавки стосується вже постраждалих від неї людей. Перекази свідчать, що людину, в яку влучила блискавка, потрібно обов’язково закопати в землю – щоб вийшов заряд, а до того не чіпати голими руками і металевими предметами. Звучить, як повна маячня. Проте, більше 80% нещасних випадків з людьми закінчувалися плачевно саме з цієї причини: навколишні просто боялися їх зачепити. Насправді ж, людське тіло не може утримувати електричний заряд самостійно.

2

Ховатися під деревами

Не варто шукати порятунку від стихії, що розбушувалася під деревом. Тим більше, під високим. Від дощу воно вас, можливо, і врятує, а от блискавка цілком може сюди вдарити, як в найвищу на місцевості точку.

3

Блискавка буває тільки під час дощу

Насправді, блискавка здатна з’явитися в цілих десяти кілометрах від того місця, де зараз йде дощ. Пам’ятайте про це, коли наступного разу вирішите пробігтися відразу по закінченні зливи. Краще бпочекати півгодини, про всяк випадок.

4

Гумове взуття

Чоботи на гумовій підошві не зможуть врятувати вас від удару блискавки – всупереч поширеній думці.

5

Водойма

Існує думка, що блискавка не потрапляє ні в річки, ні в озера. Насправді, ще як потрапляє. Причому, електричний удар буде поширюватися не в глиб, а в широчінь. Тобто, якщо ви – водолаз, то можете, в принципі, нічого не боятися. А ось якщо ви – плавець, то краще буде плисти від грозового фронту подалі. І швидше.

6

Навушники плеєра роблять вас мішенню

Ні, не роблять. Відстань від неба до землі настільки велике, що якщо вже блискавка і збереться вразити саме вас, то якісь дрібниці на зразок відсутності навушників у вухах її точно не зупинять. Слухайте музику в своє задоволення, ось тільки робіть це краще не там, де ось-ось вибухне гроза.

7

Мій дім – моя фортеця

Ну, щось на зразок того, так. Але дуже вразлива. Водопровід, віконні та дверні рами, електроприлади цілком можуть стати відмінним провідником для блискавки. Мережеві фільтри від неї теж не захищають. Будинок, звичайно, найкраще місце, щоб сховатися від шторму, але розслаблятися занадто тут не варто. По меншій мірі, не ходіть в душ до кінця грози і постарайтеся зайвий раз не перетинати кордони дверних прорізів.

8

В те саме місце

Поширена помилка – блискавка, мовляв, в одне й те саме місце двічі не вдаряє. Ще й як вдаряє, тим більше в предмет на зразок щогли, високий і гострий. Цю проблему довго вирішували архітектори Empire State Building, де був встановлений шпиль для паркування дирижаблів.



• не пропусти