Панорамна високогірна дорога Гросглокнер, Австрія (20 фото)

1907

Панорамна високогірна австрійська дорога Гросглокнер (нім. Großglockner-Hochalpenstraße), що представляє собою серпантин з 36 поворотів – це чарівний туристичний маршрут, який знайомить з красою охоронюваних природних територій Центральних Альп.

Сорока восьми кілометрова дорога, що проходить через національний парк Високий Тауерн і з’єднує федеральні землі Зальцбург і Карінтія , починається в комуні Фуш-ан-дер-Гросглокнерштрассе і закінчується в Хайлігенблуті. Проходить через перевал Хохтор, де на висоті 2369 метрів знаходиться центр кайзера Франца Йосифа. Звідси відкривається приголомшливий панорамний вид на льодовик Пастерце і найвищу в Австрії гору Гросглокнер. Власне на честь цього 3798 метрового гірського піку і була названа автодорога.

План з будівництва гірської дороги представила група експертів у 1924 році. Це був непростий період в історії Австрії в економічному плані. Країна страждала від катастрофічних фінансових втрат за результатами Першої світової війни, і тому до проекту поставилися скептично. Уряд був вимушено повернутися до розгляду проекту в 1929 році після початку падіння фінансових ринків в США. Ця подія сильно вплинуло на слабку економіку Австрії. Потрібно було якось працевлаштувати кілька тисяч чоловік.

Будівництво почалося в 30 серпня 1930, і вже через чотири роки по новій трасі проїхав глава Зальцбурга. А ще через рік у серпні 1935 Високогірна дорога Гросглокнер була введена в експлуатацію і відкрита для громадськості. Цікаво, що витрати на будівництво виявилися менше ніж планувалося, а відвідуваність туристами в перші ж роки значно перевищила найоптимістичніші оцінки. Надалі проводилася поетапна модернізація дороги. Збільшувалася її ширина і кількість парковок розташованих в наймальовничіших місцях.

З першого дня експлуатації проїзд по дорозі був платним. Вартість проїзду становить в середньому 20-50 євро залежно від терміну дії квитка та типу транспорту. Взимку проїзд закритий, оскільки висота снігу, що випав часто перевищує 10 метрів.

Щорічно, проїжджаючи по мальовничому маршруту, альпійської красою милуються близько одного мільйона чоловік. Тут проходять етапи професійних велогонок, а ще багато європейських автовиробники люблять обкатувати на крутих гірських схилах свої останні моделі автомобілів.