Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (17 фото)

5124

Пон-дю-Гар (фр. Pont du Gard, букв. «Міст через Гар») — найвищий давньоримський акведук. Побудований через річку Гардон (яку раніше називали Гар) у французькому департаменті Гар поблизу Ремулена. Пам’ятка Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (з 1985 р.), Гарський міст являє собою масивний арочний акведук завдовжки 275 м і висотою 48 м.

Зведений більше двох тисяч років тому елегантний і строгий міст, який служив колись частиною складного водопроводу, котрий постачав цілющою вологою місто Нім (Nemausus), і сьогодні вражає уяву пропорційністю і розмірами.

Акведук Пон-дю-Гар – найвищий зі збережених давньоримських акведуків, перекинутий через річку Гардон, що раніше носила назву Гар (французька назва акведука Pont du Gard дослівно перекладається як «міст через Гар»), має висоту 47 метрів і довжину 275 метрів.

Акведук складається з аркад, які розташовуються трьома ярусами, верхній ярус налічує тридцять п’ять арок, середній – одинадцять, а нижній – шість. Ширина арок зменшується при наближенні до берега. Грубо обтесані кам’яні блоки акведука складені без використання будь-якого розчину і облицювання.

Десятки кілометрів підтримують опор і труб були зведені римськими архітекторами в найкоротші терміни в досить складну систему. Безліч мостів і акведуків пов’язувало джерело Ойр, розташований біля міста Юзес з Німом, що знаходяться на відстані 48 кілометрів.

До наших днів від цього найдавнішого водопроводу уцілів лише акведук Пон-дю-Гар, на каменях якого можна прочитати висічений напис, що оповідає далеким нащадкам про те, що він був споруджений при полководцю і Проконсулові Марку Агриппу, зятю імператора Октавіана Августа в 19 році до н. е.. Сучасні ж дослідники стверджують, що будівництво здійснювалося близько середини I ст. н. е..

З 1985 року акведук Пон-дю-Гар є пам’яткою Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Серед чудових пам’яток, розташованих на півдні Франції , давньоримський акведук Пон-дю-Гар займає абсолютно особливе місце, в рівній мірі вражаючи уяву і цінителів історичних старожитностей і любителів прекрасних французьких ландшафтів.

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (1)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (2)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (3)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (4)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (5)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (6)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (7)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (8)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (9)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (10)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (11)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (12)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (13)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (14)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (15)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (16)

Акведук Пон-дю-Гар, найвищий давньоримський акведук, Франція (17)