Монастир Сумела Панагія

346

Сумела являетcя православним монастирем, заснованим на початку V століття нашої ери в скелях Трабзона. За переказами, монастир був заснований ченцем Варнавою в період між 375 і 395 роком.

Продовжуємо розповідати Вам про найважкодоступніші монастирі світу. На цей раз ми відправимося в Туреччину, де побуваємо в одному з найдивовижніших скельних монастирів з не менш захоплюючою історією.

В епоху Візантії цілі покоління впливових правителів-імператорів благоволили Сумела, тому в цей період монастир знаходився в найвищій точці своєї могутності, багатства і впливу. У наступні часи особливий статус монастиря був також визнаний і правителями Османської імперії.

Піка своєї величі Сумела Панагія досягла в 18-19 століттях. Протягом багатьох століть монастир був священним місцем не тільки для греків, але і для християн з різних куточків світу. Але до 2007 року влада Туреччини ставилися до християнських прочанам вкрай негативно. Але після низки переговорів на вищому рівні влади країни дозволили проводити в Сумела богослужіння, а так само перестали перешкоджати прочанам і православним туристам у відвідуванні цих місць.

Однією з найбільш значущих реліквій монастиря була чудотворна ікона Богородиці під назвою Панагія Сумела. Згідно легендам, її написав сам апостол Лука. Коли в 1923 році після конфлікту між країнами грекам довелося залишати ці місця, ікона був врятована і вивезена до Греції. Зараз вона знаходиться в святилище у міста Науса, Македонія.

Монастир Сумела Панагія (1)

Монастир Сумела Панагія (2)

Монастир Сумела Панагія (3)

Монастир Сумела Панагія (4)

Монастир Сумела Панагія (5)

Монастир Сумела Панагія (6)

Монастир Сумела Панагія (7)

Монастир Сумела Панагія (8)

Монастир Сумела Панагія (9)

Монастир Сумела Панагія (10)



• не пропусти