15 цікавих фактів про антикітерський механізм – стародавній комп’ютер, який обігнав свій час

5669

Антикітерський механізм, знайдений на морському дні на початку минулого століття, пролежав у вітрині музею півстоліття, поки на нього не звернув увагу Дерек Прайс. Нещодавно дослідники, які брали учасник в науковому проекті «Дослідження Антикітерський механізму» розповіли нові цікаві факти про цей незвичайний пристрій.

1. Механізм був знайдений на місці аварії корабля римської епохи

Дивовижна знахідка.

Назва розташованого в Егейському морі між материковою Грецією і Критом острова Антикітери буквально означає “протилежність Кітерію” – іншого, набагато більшого острова. Судно, яке сьогодні вважається римським, затонуло недалеко від узбережжя острова в середині 1-го століття нашої ери. На його борту було виявлено велику кількість артефактів.

2. Знахідка ціною життя

У 1900 році водолазне спорядження було ще не те.

У 1900 році грецькі водолази, які шукали морські губки на дні, знайшли на глибині майже 60 метрів останки корабля. Водолазне спорядження на той час являло собою полотняні костюми і мідні шоломи. Коли перший пірнальник піднявся на поверхню і розповів про те, що він побачив на морському дні місце корабельної аварії і безліч “трупів коней” (які потім виявилися бронзовими статуями, покритими шаром морських організмів), капітан припустив, що водолаз отруївся азотом під час перебування під водою. Пізніше розвідувальні роботи влітку 1901 року призвели до загибелі одного водолаза і паралічу від декомпресійної хвороби ще двох.

3. Винуватці аварії корабля

Можливо, дивовижний механізм був на одному з таких кораблів.

Астрофізик в Афінському університеті Ксенофонт Муссас висунув в 2006 році теорію, що судно, на якому був знайдений механізм, можливо, прямувало в Рим в рамках тріумфального параду імператора Юлія Цезаря в 1-му сторіччі нашої ери. Інша теорія говорить, що судно перевозило награбовані цінності римського генерала Сулли з Афін в 87-86 до н.е. В той же період часу відомий римський оратор Марк Туллій Цицерон згадував механічний планетарій під назвою “сфера Архімеда”, який демонстрував, як Сонце, місяць і планети рухаються по відношенню до Землі. Пізніші дослідження, однак, свідчать про те, що судно, можливо, йшло в Рим з Туреччини.

4. Значення механізму було невідомим протягом 75 років

Дивовижний механізм, який випередив час.

Унікальний об’єкт з бронзи і дерева був знайдений на кораблі поряд зі скульптурами, монетами, виробами зі скла та кераміки. Оскільки всі інші артефакти здавалися більш гідними, механізм фактично ігнорували до 1951 року. Після ще двох десятиліть досліджень, перший звіт про антикітерський механізм був опублікований в 1974 році фізиком і істориком Дереком де Прайсом. Але робота Прайса була незакінченою, коли він помер в 1983 році, і тоді ще не було з’ясовано, як пристрій насправді працює.

5. Жак Ів Кусто і Річард Фейнман захоплювалися механізмом

Жак Ів Кусто.

Знаменитий морський дослідник Жак-Ів Кусто і його команда опускалися на дно на місці Антикітерської корабельної аварії в 1976 році, незабаром після первинної публікації Прайса. Вони знайшли монети 1-го століття нашої ери і кілька дрібніших бронзових частин механізму. Кілька років по тому фізик Річард Фейнман відвідав Національний музей в Афінах. Фейнман був абсолютно розчарований музеєм в цілому, але написав згодом, що Антикітерський механізм був “абсолютно дивною, майже неможливою… машиною з зубчастими передачами, дуже схожий на сучасний годинниковий механізм”.

6. Це перший відомий прообраз комп’ютера

Прообраз комп'ютера.

Задовго до винаходу цифрової обчислювальної машини, безсумнівно, існували аналогові комп’ютери. Вони по суті варіювалися від механічних допоміжних засобів до пристроїв, які могли передбачити припливи. Антикітерський механізм, який був розроблений для розрахунку дат і передбачення астрономічних явищ, тому і був названий раннім аналоговим комп’ютером.

7. Механізм міг створити винахідник тригонометрії

Гіппарх - засновник тригонометрії.

Гіппарх в першу чергу відомий як давній астроном. Він народився на території сучасної Туреччини в 190 р до н.е., а працював і викладав він в основному на острові Родос. Гіппарх був одним з перших мислителів, хто припустив, що Земля обертається навколо Сонця, але він ніколи не міг довести це. Гіппарх створив перші тригонометричні таблиці, щоб спробувати вирішити ряд астрономічних питань, тому він відомий як батько тригонометрії. Через ці відкриття, а також тому, що Цицерон згадує про планетарний устрій, який був побудований Посидонієм (який став керівником школи Гіппарха на Родосі після його смерті), створення Антикітерського механізму часто приписується Гіппарху. Нове дослідження, проте, показало, що механізм створювали мінімум двоє різних людей, тому цілком можливо, що механізм був створений в майстерні.

8. Технологія механізму була настільки складною, що нічого складнішого не могли створити протягом майже 1500 років

Складний механізм.

Механізм, що складається з 37 бронзових шестерень в дерев’яному контейнері, розміром всього з взуттєву коробку, був досить прогресивним для свого часу. За допомогою обертання ручок шестерні переміщалися, обертаючи серію циферблатів і кілець, на яких є написи, а також позначення грецьких знаків зодіаку і єгипетських календарних днів. Подібний астрономічний годинник не з’являлися в Європі до 14-го століття.

9. Механізм був створений для відстеження різних подій і сезонів

Древній органайзер?

Механізм відстежував місячний календар, передбачав затемнення і показував положення і фази Місяця. З його допомогою також відстежувалися сезони і стародавні фестивалі, такі як Олімпійські ігри. Завдяки місячним календарям люди могли розраховувати оптимальні терміни для сільського господарства. Також винахідник Антикітерського механізму передбачив два циферблати, які оберталися, показуючи місячні і сонячні затемнення.

10. У механізмі є “вбудоване” керівництво по експлуатації

Гаджет з керівництвом по експлуатації.

На бронзовій панелі в задній частині механізму винахідник залишив або інструкції по тому, як працює пристрій, або пояснення того, що бачив користувач. У написах на грецькій койне (найбільш поширена форма стародавнього мови) згадуються цикли, циферблати і деякі з функцій механізму. Хоча текст не містить конкретних вказівок про те, як використовувати механізм і передбачає деякі попередні знання астрономії, він все ж допомагає описати пристрій.

11. Ніхто не знає, де і як використовувався механізм

Найзагадковіший в світі механізм.

У той час як багато хто з функцій механізму були з’ясовані, як і де він використовувався, до сих пір невідомо. Вчені думають, що він міг використовуватися в храмі або в школі, але він також міг належати якійсь багатій родині.

12. Відомо, де механізм був проведений

Острів Родос - місце виготовлення Антикітерський механізму.

Завдяки використанню койне в численних написах на механізмі нескладно здогадатися, що він був створений в Греції, яка була географічно дуже великою на той час. Останній аналіз написів передбачає, що механізм міг відстежувати принаймні 42 різні календарні події. На підставі деяких зі згаданих дат, дослідники обчислили, що творець механізму, ймовірно, перебував на 35 градусі північної широти. У поєднанні зі згадуванням Цицерона з подібним пристрої в школі Посидонія, це означає, що швидше за все Антикітерський механізм був створений на острові Родос.

13. Пристрій також використовувалося для ворожіння

Вчені з проекту “Дослідження Антикітерського механізму” на підставі збережених 3400 грецьких символів на пристрої (хоча через те, що артефакт зберігся неповним, не вистачає ще багатьох тисяч символів) виявили, що механізм міг визначати затемнення. Оскільки греки ставилися до затемнень, як до хорошого або поганого попередження, вони могли на підставі їх передбачати майбутнє.

14. Рух планет вимірювалося з точністю до 500 років

У механізмі є покажчики на Меркурій, Венеру, Марс, Юпітер і Сатурн, всі з яких добре видно в небі, а також рухома куля, яка показує фази Місяця. Робочі деталі, за допомогою яких працювали ці покажчики, зникли, але текст на передній панелі механізму підтверджує, що планетарний рух був математично дуже точно змодельований.

15. Фактично може бути дві Антикітерські корабельні аварії

З часу того, як Кусто досліджував місце аварії корабля в середині 1970-х років, було зроблено дуже мало роботи в плані підводних археологічних розкопок через глибину, на якій лежать останки корабля. У 2012 році морські археологи з Вудсхоулського океанографічного інституту і Колегії у справах підводних старожитностей при Міністерстві культури Греції знову спустилися до затонулого судна, використовуючи новітні акваланги. Вони виявили масові скупчення амфор та інших артефактів. Це означає, що або римський корабель був значно більше, ніж вважалося раніше, або поруч затоплений ще один корабель.



• не пропусти