У Мексиці знайшли гігантську плиту з історичними записами цивілізації майя

901
Плита із записами майя, знайдена у руїнах Коба. Фото INAH

Археологи провели розкопки в мексиканських руїнах Коба та знайшли гігантську кам’яну плиту із записами майя. Та частина малюнків, яку вчені вже встигли розшифрувати, розкрила подробиці історії поселення та розповіли про раніше невідомого короля.

Панель виявили археологи з Національного інституту антропології та історії Мексики. Вона знаходилася всього за 160 метрів від найвищої піраміди руїн — Нохоч Мул. Плита складається із 123 ієрогліфічних зображень, що утворюють L-подібний напис площею понад 11 квадратних метрів. Такі розміри та складність записів вказують на те, що Коба мала для майя велике політичне та культурне значення.

Піраміди Нохоч Мул, неподалік яких знайшли плиту. Фото INAH

Вчені проаналізували записи та з’ясували, що вони позначають дату заснування поселення Ке-Віц-Наль, яке також відоме як Оленяча гора – 12 травня 569 року нашої ери. Також завдяки зображенням на плиті археологи змогли дізнатися про короля Кавііла Чака Чеена.

Це дозволило завершити хронологію династії правителів Коби. На даний момент відомо про 14 із них, причому троє були жінками, одна з яких правила близько 40 років.

З тексту також з’ясувалося, що багато правителів поселення приймали ім’я бога Кавіла. Стародавній народ вважав, що таким чином король чи королева наділяються вищими силами та здатністю захищати місцевість від напастей.

Поки що дослідникам вдалося розшифрувати лише частину записів на панелі. Коли переклад буде завершено, можливо, про одну із найзагадковіших цивілізацій давнини вдасться дізнатися багато нового.