Вчені вперше за 2000 років зазирнули у саркофаг гробниці Цербера та розповіли про вміст

1096

Вперше за 2000 років вчені досліджували вміст таємничого саркофагу із гробниці Цербера. Вона знаходиться в передмісті Неаполя в Італії і була виявлена ​​лише торік.

Усипальниця яскраво розписана фресками і на одній із них зображено триголового Цербера — вартового царства мертвих в Аїді. Звідси та її назва. Щоб заглянути всередину щільно запечатаного саркофага, археологи використали мікрокамеру, яку просунули через щілину. Розкривати реліквію вони не ризикнули, щоб не зашкодити їй.

Вхід в гробницю Цербера. Фото: Ministry of Culture Italy

Як виявилось, усередині ховається поховане тіло, вкрите саваном. Тканина добре збереглася завдяки ізольованості від зовнішнього світу. Навколо покійного розкладені керамічні посудини, різні мазі та стриглі.

Ретельність, виявлена ​​при будівництві гробниці, та похоронний інвентар вказують на те, що ця людина була важливою фігурою у суспільстві та главою сім’ї, для якої збудували гробницю, зазначають дослідники.

Похоронний інвентар. Фото: FinestresullArte

Вони також встановили, що тіло було покрите кремом із трав, у складі якого знаходилася біла лобода (Chenopodium album). У багатьох місцях ця поширена рослина вважається бур’яном. Крім того, вченим вдалося взяти зразки ДНК похованого. Їх аналіз дозволить дізнатися більше інформації про таємничу гробницю та особу її господаря.