У Судані знайшли 4000-річні наскельні малюнки з квітучою Сахарою

1532

Глибоко у Сахарі на території Судану виявили стародавні наскельні малюнки із зображеннями човнів та худоби. Одне із зображень демонструє корову, яку веде пастух. Археологи вважають, що це доводить “зелене” минуле пустелі.

Їх помітили на скелях посеред Східної пустелі, також відомої як Атбай. Розташування дивовижно з двох причин: територія знаходиться далеко від найближчого джерела води, озера Нубія, розташованого на відстані понад 97 кілометрів, а оточуючий посушливий ландшафт непридатний для розведення домашніх тварин.

Наскельні зображення великої рогатої худоби дуже важливі, оскільки такі тварини не можуть жити у гіперпосушливій пустелі. Це говорить нам про те, що люди, які створили ці малюнки, таки взаємодіяли з ними“, Жюльєн Купер, провідний автор дослідження, єгиптолог та археолог.

Вчені і раніше припускали, що колись частина Сахари була вкрита зеленими луками. Можливо, близько 5 000 років тому вона була набагато більш комфортною та гостинною. Ця епоха називається “африканським вологим періодом”. Самим малюнкам приблизно 4000 років.

Щодо човнів, то це може свідчити про те, що в цьому регіоні колись було багато води. Однак на цьому етапі дослідження вчені не беруться стверджувати про це напевно.



• не пропусти