Мистецтво Small Talk: як навчитися класно підтримувати розмову будь з ким

1245

Короткі розмови Small Talk — це не просто “гарна погода сьогодні” чи “як доїхали?”. Це можливість справити приємне враження, познайомитися, налаштувати комунікацію з потрібними людьми.

Люди, які володіють цією навичкою, легше знайдуть партнера для бізнесу, налагодять контакт із сусідами й колегами, не боятимуться начальства та справлять гарне враження на будь-кого. Легка, коротка розмова не має нічого спільного з пік-апом чи маніпуляціями, тож опанувати мистецтво Small Talk варто кожному!

Звідки взявся Small Talk?

В США такий принцип спілкування дуже поширений, і не треба дивуватися, якщо з вами заговорить абсолютно незнайома людина. Це може бути не тільки колега чи таксист, а й касир у магазині. Зараз цей елемент культури прийшов і до нас, адже короткі розмови — чудовий спосіб знайти точки дотику з новою людиною, дізнатися, як спілкуватися з партнером по бізнесу чи просто розговоритися, коли хочеться(інтровертам не зрозуміти).

Коротка розмова триває в середньому 3-5 хвилин, а далі починається робоча зустріч або повноцінне спілкування з людиною. Звісно, продовжити спілкування можна іншим разом, ви уже будете мати ґрунт для початку.

Ідеї тем, з яких почати розмову

Якщо ви бажаєте опанувати Small Talk, але боїтеся незручного мовчання й пауз, заготуйте декілька універсальних тем наперед. Тоді почати буде нескладно і ви зробите це швидко.

Теми теж треба підбирати під ситуацію та багато практикуватися. Питання про улюблену книгу бізнес-партнеру буде недоречним просто так. Якщо ж той прийшов з книгами в руках — навпаки, стане гарним приводом поспілкуватися про мистецтво та смаки.

Про що ж говорити з незнайомцями:

  1. Погода. Хоч якою заїждженою здається тема, але це універсальний варіант, щоб зав’язати розмову. Дійсно, не всі хочуть відповідати на особисті запитання, а от про те, який сьогодні дощ чи як довелося відкопувати авто від снігу можуть поговорити. Стартуйте з погоди — а далі переходьте до іншої теми.
  2. Розваги. Можна спитати: “Які улюблені кафе маєш поруч?”, “Бували недавно в кінотеатрах? Який фільм з новинок сподобався?”.
  3. Ситуативні новини. Ерудована людина цікавиться світом, своїм містом та слідкує принаймні за основними новинами. Цікавинки можна використати у смол-току: “Чули, що у нас в місті сьогодні фестиваль дерунів?”, “Як вам новорічна ялинка цьогоріч?”.
  4. Мандри. Зав’язати коротку розмову про подорож можна з попутником, в аеропорту чи потягу. У мандрах це чудовий метод розвідати інформацію про цікаві місця від місцевих, а коли ви вдома — поділитися враженнями.
  5. Робота. Може стати приводом поспілкуватися як на вечірці, так і в супермаркеті чи на екскурсії. Часто розмова може зав’язатися з “Вітаю, а ви дизайнер?”, “З роботи повертаєтеся? Як у вас день?”.

Хоч  Small Talk — це апріорі втручання в особистий простір, та деякі теми справді недоречні. Старайтеся зав’язувати розмову з нейтральних реплік, не використовувати чутливі теми. Ваша ціль — сподобатися, ненав’язливо захопити увагу, а не спровокувати людину на гнів чи пробудити неприємні почуття.

Які теми зачіпати не варто:

  • Гроші. “Привіт, давно не бачилися, скільки заробляєш?” для деяких людей просте питання, для інших — занадто особисте.
  • Політика. Може, в Україні це сприймають як звичну справу, але в більшості країн це неприпустимо. Та й якщо ви голосували за різні партії чи президентів, одразу може виникнути напруга.
  • Питання про вік/стать/зовнішній вигляд. Це дуже чутливі теми, й подібні питання викличуть скоріше розгубленість, ніж бажання зав’язати розмову. Те ж саме стосується дітей: якщо людина з дитиною, не варто чіплятися до малюка з горою питань “Скільки тобі рочків?”, “А як звати маму?” і т.п.
  • Релігія. Неправильним питанням можна загнати в глухий кут і атеїста, і християнина. Поважайте різні конфесії чи їх відсутність, а подискутувати можна з близькими людьми чи тими, хто налаштований на подібні розмови.

Як смол-точити правильно?

Про теми, які не варто зачіпати, ми вже поговорили. Однак, це не єдина складова вдалого Small Talk. Треба ще й запитувати так, щоб людина розслабилася, зацікавилася і могла продовжити спілкування.

Ставте відкриті запитання, аби співрозмовнику легше було розкритися

Не просто “Гарна сьогодні погода?” і людина відповідає “Ага”. Далі не зрозуміло, як продовжити, Small Talk не вдасться і вас супроводжуватиме мовчанка. Якщо ж почати з “Що думаєте про теперішню погоду?” або “Як вам клімат в Україні, наче давно не було так тепло?”, це дає більше можливостей людині перейти до своїх думок.

Зверніть увагу на відмінності в культурі різних країн

Особливо це стосується гумору: не починайте з жартів про “поляк, росіянин і українець” чи реплік, які можуть сприйматися образливо. Так само відмінності можуть бути і в темах. Наприклад, у Туреччині заведено говорити про здоров’я і всі “болячки” досить відкрито, а в Україні вас можуть прийняти хамлом.

Не влаштовуйте “театр одного актора”

Навіть якщо ви супер екстраверт і любите поговорити, не забувайте, що розмова — це ще й уміння слухати. В  Small Talk особливо важливо, щоб участь взяли двоє. Якщо хтось один гомонить без упину, інша людина просто не захоче йти на контакт наступного разу.

Практикуйтеся якнайбільше

Small Talk — це навичка. Якщо ви зазнали невдачі один раз, не засмучуйтеся! Перші спроби часто можуть виявитися незграбними чи недоречними. Пробуйте на заправках і кафе, в черзі, маршрутці. Як то кажуть, “ніколи не їжте наодинці”. Плануйте теми та можливі питання, а з часом зможете починати розмову на 100% невимушено, без страху, запинок і незручності. Ваш настрій відчує і співрозмовник!

Вибудуйте структуру та готуйтеся розповісти трохи про себе

Почніть з привітання і намагайтеся бути приязним та не надто нав’язливим. Перше питання має наштовхнути людину відповісти. Більшість людей не відвернуться, якщо ви попросите про послугу чи спитаєте, як

Після короткого спілкування часто логічно запитують, хто ж ви та чим займаєтеся. Відповідь варто підготувати та тримати в голові на всі випадки життя! Подумайте, що характеризує вас найкраще, за потреби тримайте при собі декілька візиток.

Для багатьох професіоналів у сфері послуг Small Talk дозволяє швиденько себе презентувати і запам’ятатися, так можна знайти клієнта чи партнера. Так само дізнайтеся, хто ваш співрозмовник. При цьому особисті питання ставити не варто, все ж Small Talk — це про легкість та прості теми.

Користь Small Talk не менша, як від авокадо на сніданок. Тож бажаємо, щоб ця звичка стала для вас такою ж потрібною та простою, як здоровий спосіб життя. Все ж, здорове і цікаве спілкування для нас не менш важливе. Ви точно нічого не втратите через коротку розмову, в от здобути можете багато. Тренуйтеся, будуйте містки з незнайомцями, і нехай ваша дружність принесе вам користь і нових товаришів!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua