Рак – хвороба, яка лякає багатьох, адже доступних ліків для його подолання так до сих пір не має в загальному обігу. Існують деякі інноваційні розробки, які вже зараз дають надію на те, що рак буде подолано. Запобігти розвитку такої хвороби можна не тільки медикаментозно, а й за допомогою дотримання певного раціону харчування. Вченими було доведено, що вживання певних продуктів може зменшити ризики захворювання на деякі різновиди раку. Додайте до цього правильний спосіб життя: не палимо, підтримуємо правильну вагу, не нервуємо, виконуємо достатню кількість фізичних вправ, правильно харчуємось та даємо собі відпочивати. Захворювання на майже половину різновидів раку можна оминути саме таким способом.
Додайте до своєї скарбнички список з 39 продуктів, які рекомендовані науковцями аби допомогти збільшити шанси залишитися здоровими і оминути таку хворобу, як рак.
Клітковина – одне із чудес для вашого організму
Такі продукти, як цільний пшеничний хліб, бобові, овочі та фрукти збагачені клітковиною. У 2019 році було проведене дослідження, в якому брали участь понад 125, 000 людей, що довело користь клітковини у боротьбі з захворюванням на рак. Після 24 років досліджень вчені встановили, що пацієнти, які дотримувались дієти і їли продукти багаті клітковиною мали меншу ймовірність захворіти на рак печінки. Крім того, такі продукти вбережуть від цукрового діабету та ожиріння.
Продукти, що містять клітковину: малина, груша, інжир, журавлина, горох, квасоля, ячмінь, нут, насіння чіа, дикий рис, гарбуз, цільнозернове борошно та продукти вироблені з нього (хліб, макаронні вироби). Вчені довели, що люди, які вживають цільнозернові продукти живуть довше та не страждають раковими захворюваннями на відміну від тих, хто не дотримується такого раціону.
До речі, пшеничне борошно – це лише 25% цільної пшениці.
В цілому рослини є найкращим харчовим продуктом, оскільки вони містять багато клітковини і містять фітохімічні речовини, що борються із хворобою.
(Фітохімічні речовини – це те, що надає фруктам та овочам яскраві кольори, запахи та аромати) Потрапивши всередину нашого тіла, фітохімічні речовини допомагають захищати нас від хвороб. Вони зменшують запалення, що може підвищити ймовірність раку.
Рослинний хімічний бета-каротин, який знаходиться в помаранчевих та жовтих продуктах, особливо корисний для організму.
Бета-каротин міститься в таких продуктах, як морква та солодка картопля. Люди, які дотримуються такої дієти, мають менші випадки раку шийки матки та незначне зниження ризику захворіти на раку молочної залози.
Бобові, такі як квасоля, сочевиця та нут – це чудовий спосіб збагатити організм цинком
Багаті на цинк продукти – хумус та боби – живлять нас білками з цинковими пальцями, які мають важливе значення для здорового ДНК.
Спробуйте включити у свій раціон фалафель, виготовлений з нутом та отримуйте гідну дозу цинку щоденно.
Вживайте більше зелені
Зелень, як шпинат і капуста – це прекрасний спосіб приймати вітаміни, які підтримують нашу імунну систему здоровою. Вживаючи багату каратиноїдами їжу, люди отримують запас вітаміну А. Досить включити у своє меню солодку картоплю або темно-зелені листяні овочі (крес водяний, шпинат, листова капуста). Вітамін А необхідний для розвитку здорових ембріонів, для збереження здорових тканин та забезпечення належної роботи імунної системи.
Броколі та селера на захисті вашого здоров’я
Завдяки деяким тестам на тваринах було встановлено, що пережовуючи хрестоцвітну рослинність (цвітну капусту, брюсельську капусту, селеру, броколі) людина отримуємо активні сполуки, які захищають наші клітини від пошкодження ДНК та вбивають ракові клітини. Чи це діє так само на людей не доведено, проте встановлено, що селера може вбивати ракові клітини в організмі.
Червоний – чудовий колір для фруктів і овочів
Помідори, грейпфрути та папая в раціоні можуть допомогти зменшити ризик розвитку раку легенів, шлунка, простати та молочної залози. Уся справа у лікопені, який знаходиться у фруктах та овочах червоного та помаранчевого кольорів.
Йод – важливий мінерал
Організм використовує йод для вироблення гормонів щитовидної залози, які допомагають контролювати наш метаболізм. Порушення у кількості таких гормонів в організмі сприяють розвитку пухлин. Для того, щоб отримати йод слід вживати сир, йогурт, рибу (тріску, тунець), креветки, а також морські водорості.
Горіхи проти раку
Вся справа в тому, що у горіхах знаходиться селен – це мікроелемент, який життєво важливий для нормального функціонування щитовидної залози. Найбільша кількість селену міститься у бразильських горіхах. Люди, які вживають горіхи мають менший ризик розвитку раку підшлункової залози та раку шийки матки.
Гриби на варті вашого здоров’я
В таких країнах, як Японія та Китай, разом з променевою терапією використовують традиційне лікування раку за допомогою грибів. Китайські лікарі запевняють, що вживання хоча б одного гриба в день зменшує ризик захворювання на рак грудей. Проте вчені ще досліджують вплив грибів на здоров’я людей.
Не забувайте про цибулю та часник
У дослідженнях, проведених по всьому світу, вчені послідовно виявляють зв’язок між вживанням більшої кількості часнику і цибулі та розвитком меншої кількості раку товстої кишки. Також є результати дослідження того, що часник і цибуля можуть бути корисними для здоров’я грудей. Вважається, що часник і цибуля можуть бути хорошими борцями з раком, бо вони містять смердючі органо-сірчані сполуки, які можуть допомогти безперебійно працювати нашому серцю, мозку та кишківнику.
Любителі кави у безпеці
Виявляється, що серед любителів кави показник рівня захворюваності на рак шийки матки, печінки, гортані та молочних залоз набагато нижче, ніж серед тих, хто каву не п’є. Якщо вам кава не до вподоби, то спробуйте замінити її на зелений чай. Ще ходять суперечки щодо впливу зеленого чаю на розвиток ракових клітин, але доведено вміст поліфенолу саме у цьому різновиді чаю Саме поліфенол не дає ділитися раковим клітинам в організмі.
автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua
за матеріалами businessinsider.com