5 цікавих рецептів великодньої паски

2301

Паска — це традиційна європейська випічка, яку роблять до Великодня у багатьох країнах. Та не те що в межах держав чи регіонів, але й у кожній родині є свій особливий рецепт паски. Десь додають цедру і цукати, а десь лише родзинки. По-різному замішують тісто, формують випічку. Навіть цукор додають різний. Ми зібрали декілька цікавих рецептів, якщо раптом вам захотілось спробувати чогось нового, чи готуєте паску вперше:

1. Паска з медом

Що треба? На 700 г борошна візьміть 400 мл молока та 100 г вершкового масла, 80 г меду та 2 яйця, близько 45 г свіжих дріжджів. Зі спецій: кориці 2 ч.л, 3-4 г ваніліну, 1 ч.л солі. Ще треба 200 г цукатів на ваш вибір. Окремо для глазурі: 2 яєчних білки і 70-90 г цукрової пудри.

Як приготувати паску з медом:

Борошно слід просіяти декілька разів та додати до нього всі спеції. Молоко розігрійте, але не доводячи до кипіння. Додати у нього масло і мед, розчинити, а слідом всипати дріжджі.

Витріть насухо стіл, висипте на нього борошно і зробіть посередині ямку. В неї вилийте молочну суміш і вбийте яйце. Замішайте руками тісто. Мішайте його так довго, поки тісто не перестане липнути до рук і столу. Воно має бути пухким та еластичним. Додайте в тісто цукати та сформуйте його у шар.

Візьміть паперові форми для пасок, розкладіть їх на деко. Тісто розділіть і викладіть у ці форми. Дайте йому ще настоятись протягом години. Потім покрийте верх пасок яєчним жовтком, розведеним з водою і поставте деко на 20 хвилин у піч, розігріту до 220 градусів.

Коли вже паски охолонуть — збийте яєчні білки, додайте в них цукрову пудру і покрийте цією глазур’ю великодню випічку.

2. Італійський пасхальний кекс

Що треба? На 500 г борошна візьміть 150 мл молока, 5 г дріжджів та 300 г цукру, 6 яєць (білки відділяємо для глазурі). Цукати та фундук — по 100 г та 50 г мигдалю, 150 г вершкового масла. А також крохмаль, сіль, ваніль і 2 ст.л апельсинового сиропу.

Як приготувати:

Цей кекс не зовсім схожий на паску, до якої ми звикли, але він теж надзвичайно смачний. Печуть його традиційно у формі голубки. В Україні, як і в інших християнських країнах — голубка є символом Великодня, тож приготувати її буде доречно.

Візьміть глибоку миску та зробіть опару: дріжджі змішайте з 125 мл теплого молока і такою ж кількістю борошна. Накрийте миску рушником та поставте на 8 годин у тепле місце без протягів.

Через 8 годин додайте в миску 100 мл води кімнатної температури, 70 г цукру і 2 жовтки. Ретельно замішайте, додайте 250 г борошна і замішайте ще раз.

Далі додайте ще 1 жовток і 70 г теплого масла, знову вимішайте. Цього разу якнайдовше. Знову покладіть у миску та залиште в закритому місці на ніч.

На наступний день додайте 80 г цукру, апельсиновий сироп, останні жовтки та решту молока. Це тісто, до слова, можна замішувати в кухонному комбайні, а не руками. Додайте решту борошна, сіль і спеції, ще 70 г масла, подрібнені цукати. Знову перемістіть у миску та дайте постояти 1 годину. Потім розділіть на 2-3 частини й викладіть у формочки. Хай настоюється ще 2 години.

Тим часом готуємо глазур: у комбайні перебийте горіхи, крохмаль та 150 г цукру у порошок. Окремо збийте в круту піну білки, обережно введіть їх до горіхової крихти лопаткою.

Глазур одразу розмащуємо на сире тісто, а не на готове, як це робиться при випіканні звичайної паски. Розігрійте пічку до 180 градусів та випікайте до 1 години.

3. Паска на кефірі

Що треба? На 1 кг борошна треба 500 мл молока та 50 г свіжих дріжджів. Кефіру 100 мл, 1 яйце та ще 3 жовтки, по 80 г родзинок і цукатів, 50 г кураги. А також 100 г мандарину та 50 г масла.

Як приготувати:

Починаємо з приготування опари. Тепле молоко в глибокій мисці змішайте з дріжджами, додайте кефір, 25 г цукру і 100 г борошна. Цю суміш накрийте рушником та залиште, поки вона не збільшиться втричі. Потім додайте маргарин з маслом.

Яйце збийте з цукром (візьміть півтори склянки) до пишної піни. Яєчну суміш вилийте до опари, насипте решту борошна і ретельно все замішайте. Знову накрийте рушником і дайте тісту збільшитись вдвічі.

Далі додаємо родзинки (можна замочити у теплій воді), цукати і подрібнену курагу. Розділіть тісто на декілька частин, розкладіть у форми для випікання і залиште постояти ще з годину. Потім випікайте у духовці, розігрітій до 180 градусів. Час випікання залежить від розмірів ваших пасок: від 30 хвилин для маленьких, до 1 години для великої паски.

Коли випічка охолоне, її слід прикрасити. Збийте яєчний білок до білої піни, додайте цукор чи цукрову пудру і ще раз збийте. Покрийте цією сумішшю верхівки паски. Поки глазур не застигла, можна прикрасити її горішками чи цукатами.

4. Мигдальна паска

Робимо маленьку паску: на 500 г борошна візьміть 25 г свіжих дріжджів і 180 мл молока. Вершки жирні — 70 мл. 2 яйця та 4 жовтки, 100 г цукру, 100 мл лікеру фруктового на ваш смак.
А також 150 г вершкового масла, 70 г апельсинових цукатів і 100 г мигдалю неочищеного, дрібку солі. Для глазурі візьміть: 1 білок, 20 г пудри цукрової та прикраси на вибір.

Як приготувати:

Розігрійте молоко, розмішайте в ньому дріжджі та 100 г борошна. Накрийте посудину з опарою рушником та залиште в теплому місці на годину. Далі додаємо решту молока і ще 100 борошна, знову лишаємо на годину.

Витріть насухо стіл і покладіть на нього решту борошна колом. В середину влийте вершкове масло тепле та вершки. Додайте яйця і жовтки, спеції та цукор. Замішайте все це разом з опарою до еластичності. Якщо тісто вийде занадто щільним — додайте трохи теплої води.

Подрібніть мигдаль та додайте в тісто. Форми для випічки покрийте всередині вершковим маслом, розкладіть тісто і залиште настоюватись ще 2 години. Потім випікайте до 40 хвилин при температурі 170 градусів. Коли випічка трохи охолоне, не дістаючи з форми — полийте сиропом.

Покривайте вже холодні паски білковою глазур’ю з подрібненим мигдалем, а прикрашайте цукатами.

5. Сирна паска печена

У деяких країнах готують сирну паску сирою, але в Україні її традиційно запікають, або ж роблять просту і надзвичайно смачну запіканку. Що треба? На 1 кг сиру знадобиться 100 г борошна, 8 яєць (бажано домашніх), 150 г цукру, 50 г вершків. А також додатки за смаком: родзинки розпарені в окропі чи цукати настояні у фруктовому соку чи міцному алкоголі.

Як приготувати сирну паску:

Сир треба брати жирний, не надто зернистий. Перетріть його через сито або збийте міксером до повного зникнення зернистості. Він має бути однорідним і ніжним. Потім додайте жовтки, збийте ще раз. Замішайте з просіяним борошном, вмішайте інші компоненти (окрім білків). Білки окремо збийте до густої піни та введіть, обережно змішуючи лопаткою.

Форму для випікання покрийте вершковим маслом, налийте в неї сирне тісто. Постукайте дном форми об стіл кілька разів, щоб рідина рівномірно розподілилась за формою й на дні не було пробілів. Випікайте при температурі 170 градусів до того часу, поки паска не покриється золотистою скоринкою. Ще теплу паску можна трохи присипати цукром, перетертим з корицею. Або ж полити її в процесі випікання вершковим маслом — так тісто буде ще більш ніжним та соковитим.

Детальні поради про те, як приготувати ідеальну паску, з секретами та порадами — читайте окремо на сайті. Розказуємо про всі нюанси приготування великодньої випічки.



• не пропусти