Навіть якщо ви не захоплювалися кулінарією, в січні — саме час творити! У зимовий період багато хобі недоступні, а приготування вечері чи обіду підніме настрій всій родині. Особливо, коли страви смачні та корисні з локальних продуктів.
Салат із цикорієм
Цикорій — не тільки розчинний напій, а й корисна рослина, схожа на маленькі капустини. Салатний цикорій містить вітаміни та мінерали, має гірчинку, тому класно вписується до свіжих салатів з сирами, овочами та лимонною заправкою. Шматочки цикорію можна готувати на пару, грилі, додавати до супів.
Інгредієнти:
- 200 г цикорію.
- 1 яблуко.
- 100 г сиру фета.
- 20 г цибулі.
- 1 ст.л. оливкової олії.
- 1 ст.л. соку лимона.
Приготування:
- Яблуко очистьте від серцевини та наріжте слайсами.
- Цибулю почистьте і наріжте тонкими півкільцями.
- Сир наріжте кубиками.
- Цикорій помийте, наріжте тонкими смужками.
- Змішайте усі складові, посоліть до смаку, збризніть соком лимона, оливковою олією, перемішайте та подавайте.
Пряний суп із бататом
Батат — альтернатива картоплі, усе більш популярний овоч, який вирощують в Україні. Він солодший за картоплю, має приємний колір та добре поєднується з іншими сезонними овочами.
Інгредієнти:
- 400 г батату (2 шт.).
- 1 цибулина.
- 200 г селери (1 шт.).
- 3 зубчики часнику.
- 300 мл молока.
- Дрібка мускатного горіха.
- Дрібка меленої кориці.
- 50 г вершкового масла.
- 50 г оливкової олії.
Приготування:
- Почистьте батат, селеру, цибулю, часник. Цибулю і часник мілко подрібніть. Батат, селеру наріжте великими шматками.
- На розігрітій сковороді розтопіть вершкове масло з олією, обсмажте цибулю й часник до золотистості.
- У каструлі змішайте селеру, батат, обсмажену цибулю, спеції, доведіть до кипіння і варіть 20 хв.
- Додайте молоко, проваріть до м’якості овочів. Перебийте суп блендером, посоліть, поперчіть до смаку і подавайте.
Запіканка із капусти
Улюблена страва з сезонною капустою — ситний і корисний варіант сніданку з овочами та білками. Запіканку можна готувати з різних видів м’яса, додавати гострий перець, гриби.
Інгредієнти:
- 1 невелика капустина (0,5 кг).
- 2 яйця.
- 1 цибулина.
- 1 морквина.
- 100 г твердого сиру.
- 1 ст.л. молока.
- 100 г борошна.
- 0,5 ч.л. розпушувача для тіста.
- 0,5 ч.л. суміші італійських трав.
Приготування:
- Капусту дрібно нашаткуйте, трохи посоліть, розімніть у руках та залиште постояти, поки готуєте інші складові.
- Моркву почистьте і натріть. Цибулю почистьте і наріжте кубиками.
- Борошно змішайте з розпушувачем, додайте дрібку солі та спеції.
- Збийте яйця з молоком, поступово всипте борошно.
- Капусту змішайте з яєчною масою, морквою і цибулею.
- Викладайте запіканку у форму та запікайте пів години при 180°C.
- Укінці запікання дістаньте форму та посипте зверху натертим сиром. Запікайте ще 5-10 хв, поки сир не зарум’яниться.
- Подавайте зі сметаною, свіжими овочами чи томатним соусом.
Артишоки
Артишоки — справжні зимові квіти, які можна їсти! Варіть, смажте, запікайте, додайте до пасти, піци, супів. Пропонуємо найпростіший варіант для початку — приготувати запечені артишоки.
Інгредієнти:
- 300 г артишоків.
- 5-6 зубчиків часнику.
- 1 лимон.
- 100 г вершкового масла.
Приготування:
- Почистьте артишоки: відріжте зайву ніжку, приберіть зайві листочки на стеблах. Замочіть їх у воді з соком лимона.
- Часник почистьте і пропустіть через прес, змішайте з розтопленим вершковим маслом.
- Дістаньте артишоки, дайте стекти, збризніть лимонним соком, натріть маслом з часником.
- Кожен артишок загорніть у фольгу та запікайте 40-50 хв при 180°C.
Салат із грейпфрутом та авокадо
Поєднує два сезонні продукти в одній страві. Цитрусові взимку часто стають зірками столу, ідеальним перекусом. А ще їх класно додавати у свіжі, ароматні салати.
Інгредієнти:
- 1 грейпфрут.
- 1 стиглий авокадо.
- 30 г міксу салатів.
- 20 г кунжуту.
- 100 г сиру фета.
- 1 ст.л. олії.
- 1 ч.л. соку лимона.
Приготування:
- Грейпфрут почистьте і наріжте кубиками.
- Наріжте сир фета маленькими кубиками та збризніть оливковою олією, аби сир не розкришився.
- Листя салату вимийте, дайте стекти воді.
- Змішайте усі складові, посоліть до смаку, полийте олією та подавайте.
Які ще продукти захопити у крамниці в січні? Мандарини й лимони, пастернак, моркву, буряк, брюссельську, червону та білокачанну капусту для салатів, гливи для соусів та супів.
Здається, що влітку чи навесні набагато простіше харчуватися сезонними продуктами. Насправді можна відкоригувати раціон, додавати овочі й фрукти, які добре зберігаються, або стали сезонними й недорогими в інших країнах.