Що приготувати у січні? 5 варіантів страв із сезонними продуктами

66

Навіть якщо ви не захоплювалися кулінарією, в січні — саме час творити! У зимовий період багато хобі недоступні, а приготування вечері чи обіду підніме настрій всій родині. Особливо, коли страви смачні та корисні з локальних продуктів.

Салат із цикорієм

фото Depositphotos

Цикорій — не тільки розчинний напій, а й корисна рослина, схожа на маленькі капустини. Салатний цикорій містить вітаміни та мінерали, має гірчинку, тому класно вписується до свіжих салатів з сирами, овочами та лимонною заправкою. Шматочки цикорію можна готувати на пару, грилі, додавати до супів.

Інгредієнти:

  • 200 г цикорію.
  • 1 яблуко.
  • 100 г сиру фета.
  • 20 г цибулі.
  • 1 ст.л. оливкової олії.
  • 1 ст.л. соку лимона.

Приготування:

  1. Яблуко очистьте від серцевини та наріжте слайсами.
  2. Цибулю почистьте і наріжте тонкими півкільцями.
  3. Сир наріжте кубиками.
  4. Цикорій помийте, наріжте тонкими смужками.
  5. Змішайте усі складові, посоліть до смаку, збризніть соком лимона, оливковою олією, перемішайте та подавайте.

Пряний суп із бататом

фото Depositphotos

Батат — альтернатива картоплі, усе більш популярний овоч, який вирощують в Україні. Він солодший за картоплю, має приємний колір та добре поєднується з іншими сезонними овочами.

Інгредієнти:

  • 400 г батату (2 шт.).
  • 1 цибулина.
  • 200 г селери (1 шт.).
  • 3 зубчики часнику.
  • 300 мл молока.
  • Дрібка мускатного горіха.
  • Дрібка меленої кориці.
  • 50 г вершкового масла.
  • 50 г оливкової олії.

Приготування:

  1. Почистьте батат, селеру, цибулю, часник. Цибулю і часник мілко подрібніть. Батат, селеру наріжте великими шматками.
  2. На розігрітій сковороді розтопіть вершкове масло з олією, обсмажте цибулю й часник до золотистості.
  3. У каструлі змішайте селеру, батат, обсмажену цибулю, спеції, доведіть до кипіння і варіть 20 хв.
  4. Додайте молоко, проваріть до м’якості овочів. Перебийте суп блендером, посоліть, поперчіть до смаку і подавайте.

Запіканка із капусти

фото Depositphotos

Улюблена страва з сезонною капустою — ситний і корисний варіант сніданку з овочами та білками. Запіканку можна готувати з різних видів м’яса, додавати гострий перець, гриби.

Інгредієнти:

  • 1 невелика капустина (0,5 кг).
  • 2 яйця.
  • 1 цибулина.
  • 1 морквина.
  • 100 г твердого сиру.
  • 1 ст.л. молока.
  • 100 г борошна.
  • 0,5 ч.л. розпушувача для тіста.
  • 0,5 ч.л. суміші італійських трав.

Приготування:

  1. Капусту дрібно нашаткуйте, трохи посоліть, розімніть у руках та залиште постояти, поки готуєте інші складові.
  2. Моркву почистьте і натріть. Цибулю почистьте і наріжте кубиками.
  3. Борошно змішайте з розпушувачем, додайте дрібку солі та спеції.
  4. Збийте яйця з молоком, поступово всипте борошно.
  5. Капусту змішайте з яєчною масою, морквою і цибулею.
  6. Викладайте запіканку у форму та запікайте пів години при 180°C.
  7. Укінці запікання дістаньте форму та посипте зверху натертим сиром. Запікайте ще 5-10 хв, поки сир не зарум’яниться.
  8. Подавайте зі сметаною, свіжими овочами чи томатним соусом.

Артишоки

фото Depositphotos

Артишоки — справжні зимові квіти, які можна їсти! Варіть, смажте, запікайте, додайте до пасти, піци, супів. Пропонуємо найпростіший варіант для початку — приготувати запечені артишоки.

Інгредієнти:

  • 300 г артишоків.
  • 5-6 зубчиків часнику.
  • 1 лимон.
  • 100 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Почистьте артишоки: відріжте зайву ніжку, приберіть зайві листочки на стеблах. Замочіть їх у воді з соком лимона.
  2. Часник почистьте і пропустіть через прес, змішайте з розтопленим вершковим маслом.
  3. Дістаньте артишоки, дайте стекти, збризніть лимонним соком, натріть маслом з часником.
  4. Кожен артишок загорніть у фольгу та запікайте 40-50 хв при 180°C.

Салат із грейпфрутом та авокадо

фото Depositphotos

Поєднує два сезонні продукти в одній страві. Цитрусові взимку часто стають зірками столу, ідеальним перекусом. А ще їх класно додавати у свіжі, ароматні салати.

Інгредієнти:

  • 1 грейпфрут.
  • 1 стиглий авокадо.
  • 30 г міксу салатів.
  • 20 г кунжуту.
  • 100 г сиру фета.
  • 1 ст.л. олії.
  • 1 ч.л. соку лимона.

Приготування:

  1. Грейпфрут почистьте і наріжте кубиками.
  2. Наріжте сир фета маленькими кубиками та збризніть оливковою олією, аби сир не розкришився.
  3. Листя салату вимийте, дайте стекти воді.
  4. Змішайте усі складові, посоліть до смаку, полийте олією та подавайте.

Які ще продукти захопити у крамниці в січні? Мандарини й лимони, пастернак, моркву, буряк, брюссельську, червону та білокачанну капусту для салатів, гливи для соусів та супів.

Здається, що влітку чи навесні набагато простіше харчуватися сезонними продуктами. Насправді можна відкоригувати раціон, додавати овочі й фрукти, які добре зберігаються, або стали сезонними й недорогими в інших країнах.