Весна іде: що приготувати із сезонних продуктів березня. 5 цікавих рецептів

1957
Весна іде: що приготувати із сезонних продуктів березня
фото Depositphotos

Сезонні продукти березня — допомога організму після довгої зими. Навіть свіжі овочі взимку не такі смачні й корисні, як зібрані з грядок навесні. Крім салатів, не забудьте про підтримку організму загалом: вживайте рибу, багату на омега-3, бобові та цитрусові. Додайте в раціон здорові страви, які даватимуть енергію для весняних прогулянок.

Перше правило березня: притрусіть будь-яку страву зеленню, й вона автоматично стане кращою. Зібрали 5 ідей страв з травами, овочами й сезонними грибами. Готуйте і забудьте про нестачу вітамінів:

1. Пиріг з молодої капусти

Пиріг з молодої капусти
фото Depositphotos

Молода капуста низькокалорійна, добре насичує, бо містить клітковину, а ще доступна за ціною. Її можна не тільки додавати в салати чи тушкувати. Ось вам одна з ідей капустяного пирога:

Інгредієнти:

  • 250 г борошна.
  • 1 качан капусти (близько 400 г).
  • 3 яйця.
  • 2 ст.л. сметани.
  • 25 г вершкового масла.
  • Кілька гілочок кропу чи зеленої цибулі.
  • 1 ч.л. розпушувача.

Як готувати:

  1. Дрібно нашинкуйте капусту. Можна й нарізати кубиком.
  2. Розігрійте сковороду та висипте капусту. Добре помішуючи, підсмажте кілька хвилин. Посоліть і поперчіть. Додайте петрушку або цибулю за бажанням, так страва буде більш ароматною і весняною.
  3. Змішайте борошно, розпушувач, сметану та яйця, збийте суміш.
  4. Викладіть капусту в форму, змащену вершковим маслом, залийте тістом та випікайте при 180°C 20-30 хв. Має утворитися рум’яна скоринка.

2. Гливи з курячою печінкою

Гливи з курячою печінкою
фото Depositphotos

Ці гриби містять вітамін В12, калій, магній, амінокислоти й антиоксиданти, є навіть дослідження про їх вплив на тривожність. Гливи можуть перетворитися на гарнір до риби або м’яса, якщо просто підсмажити їх з часником. Пасує до них і вершковий соус.

Інгредієнти:

  • 200 г глив.
  • 200 г курячої печінки.
  • 1 цибулина.
  • 2 картоплини.
  • 200 г сметани.

Як готувати:

  1. На кілька годин або на ніч замочіть печінку в молоці, щоб позбутися неприємного запаху й отримати ніжну печінку. Наріжте кубиками.
  2. Почистьте, помийте і наріжте дрібними кубиками цибулю, гливи та картоплю.
  3. По черзі обсмажуйте на добре розігрітій пательні цибулю, гливи, картоплю та печінку. Достатньо декількох хвилин для золотистості кожного продукту.
  4. Складіть всі інгредієнти у форму та запікайте при 180°C 20 хв.

3. Салат з черемші та редиски

Салат з черемші та редиски
фото Depositphotos

Черемша, левурда або ж ведмежий часник — рослина, багата на вітамін С, має бактерицидну дію, тож стане чудовим продуктом для боротьби з авітамінозом після зими. З черемші готують салати, супи, додають в начинки для пирогів і намазки.

Інгредієнти:

  • 150 г черемші.
  • 2 яйця.
  • 100 г редиски.
  • 1 огірок.
  • Пучок зеленої цибулі.
  • 1 ст.л. сметани.

Як готувати:

  1. Яйця відваріть та охолодіть.
  2. Черемшу, огірки, редиску, цибулю добре вимийте і просушіть.
  3. Огірки та яйця наріжте кубиками, редиску слайсами, а черемшу і цибулю подрібніть. Посоліть, змішайте всі складові, додайте сметану та насолоджуйтеся весняною зеленню.

4. Шпинатний зелений борщ

Шпинатний зелений борщ
фото Depositphotos

Аналог зеленого борщу зі щавлем. Можна обрати будь-яку зелень або зробити мікс. Не всі люблять і не всім можна їсти багато щавлю, а зелений борщ зі шпинатом має нейтральний смак без кислоти. Пропонуємо варіант на курячому бульйоні, але можна зробити овочевий бульйон з моркви та селери.

Інгредієнти:

  • 300 г шпинату, можна додати використати молоду кропиву, щавель.
  • Пучок петрушки чи кропу.
  • 300 г курки.
  • 2 картоплини.
  • 2 яйця.
  • 1 цибулина.
  • 2-3 ложки сметани.

Як готувати:

  1. Поставте варитися курку, зніміть піну. Налийте 2-2,5 л води. Додайте сіль, лавровий лист, духмяний перець. Варіть до м’якості (час залежатиме від того, яку частину курки ви обрали).
  2. Картоплю помийте, почистьте і додайте в бульйон.
  3. Цибулину почистьте, обсмажте до золотистості й також помістіть у каструлю.
  4. Шпинат, петрушку, іншу зелень добре промийте. Поріжте смужками. Коли зварить картопля, додайте в каструлю і прокип’ятіть 3-5 хв.
  5. Окремо відваріть яйця та наріжте кубиками. При подачі посипте зелений борщ яйцем та додайте сметану.

5. Смузі з цибулею порей

Смузі з цибулею порей
фото Depositphotos

Порей містить калій, фосфор, магній, аскорбінову кислоту, рибофлавін, нормалізує обмін речовин. І весь цей коктейль в одному овочу ще й низькокалорійний. Щоб не знищити корисні речовини, радимо спробувати смузі з пореєм.

Інгредієнти:

  • 1 шт цибулі порей.
  • 100 г салату ромен або петрушки.
  • 2 яблука.
  • 1 морквина.
  • 100 мл молока або мінеральної води.

Як готувати:

  1. Почистьте яблука та моркву, виріжте з яблук серцевини.
  2. Салат і порей помийте. З порею використовуємо зелену й білу частину, а корінець відріжте. Наріжте зелень.
  3. Змішайте овочі й зелень у блендері, додайте молоко або воду. Перебийте. Долийте більше води, якщо хочете отримати рідшу консистенцію. Прикрасьте м’ятою і насолоджуйтеся!

Зелений — точно колір сезону в березні. Побачивши перші трави й квіти, бруньки на деревах, хтось милується ними, але в кулінарів тече слина. Бо всю зиму ми чекали на приготування свіжих супів, ароматних салатів, надкорисних смузі. Вирушайте в магазин чи на базар і готуйте березневі смаколики!

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua