Сезонні продукти березня — допомога організму після довгої зими. Навіть свіжі овочі взимку не такі смачні й корисні, як зібрані з грядок навесні. Крім салатів, не забудьте про підтримку організму загалом: вживайте рибу, багату на омега-3, бобові та цитрусові. Додайте в раціон здорові страви, які даватимуть енергію для весняних прогулянок.
Перше правило березня: притрусіть будь-яку страву зеленню, й вона автоматично стане кращою. Зібрали 5 ідей страв з травами, овочами й сезонними грибами. Готуйте і забудьте про нестачу вітамінів:
1. Пиріг з молодої капусти
Молода капуста низькокалорійна, добре насичує, бо містить клітковину, а ще доступна за ціною. Її можна не тільки додавати в салати чи тушкувати. Ось вам одна з ідей капустяного пирога:
Інгредієнти:
- 250 г борошна.
- 1 качан капусти (близько 400 г).
- 3 яйця.
- 2 ст.л. сметани.
- 25 г вершкового масла.
- Кілька гілочок кропу чи зеленої цибулі.
- 1 ч.л. розпушувача.
Як готувати:
- Дрібно нашинкуйте капусту. Можна й нарізати кубиком.
- Розігрійте сковороду та висипте капусту. Добре помішуючи, підсмажте кілька хвилин. Посоліть і поперчіть. Додайте петрушку або цибулю за бажанням, так страва буде більш ароматною і весняною.
- Змішайте борошно, розпушувач, сметану та яйця, збийте суміш.
- Викладіть капусту в форму, змащену вершковим маслом, залийте тістом та випікайте при 180°C 20-30 хв. Має утворитися рум’яна скоринка.
2. Гливи з курячою печінкою
Ці гриби містять вітамін В12, калій, магній, амінокислоти й антиоксиданти, є навіть дослідження про їх вплив на тривожність. Гливи можуть перетворитися на гарнір до риби або м’яса, якщо просто підсмажити їх з часником. Пасує до них і вершковий соус.
Інгредієнти:
- 200 г глив.
- 200 г курячої печінки.
- 1 цибулина.
- 2 картоплини.
- 200 г сметани.
Як готувати:
- На кілька годин або на ніч замочіть печінку в молоці, щоб позбутися неприємного запаху й отримати ніжну печінку. Наріжте кубиками.
- Почистьте, помийте і наріжте дрібними кубиками цибулю, гливи та картоплю.
- По черзі обсмажуйте на добре розігрітій пательні цибулю, гливи, картоплю та печінку. Достатньо декількох хвилин для золотистості кожного продукту.
- Складіть всі інгредієнти у форму та запікайте при 180°C 20 хв.
3. Салат з черемші та редиски
Черемша, левурда або ж ведмежий часник — рослина, багата на вітамін С, має бактерицидну дію, тож стане чудовим продуктом для боротьби з авітамінозом після зими. З черемші готують салати, супи, додають в начинки для пирогів і намазки.
Інгредієнти:
- 150 г черемші.
- 2 яйця.
- 100 г редиски.
- 1 огірок.
- Пучок зеленої цибулі.
- 1 ст.л. сметани.
Як готувати:
- Яйця відваріть та охолодіть.
- Черемшу, огірки, редиску, цибулю добре вимийте і просушіть.
- Огірки та яйця наріжте кубиками, редиску слайсами, а черемшу і цибулю подрібніть. Посоліть, змішайте всі складові, додайте сметану та насолоджуйтеся весняною зеленню.
4. Шпинатний зелений борщ
Аналог зеленого борщу зі щавлем. Можна обрати будь-яку зелень або зробити мікс. Не всі люблять і не всім можна їсти багато щавлю, а зелений борщ зі шпинатом має нейтральний смак без кислоти. Пропонуємо варіант на курячому бульйоні, але можна зробити овочевий бульйон з моркви та селери.
Інгредієнти:
- 300 г шпинату, можна додати використати молоду кропиву, щавель.
- Пучок петрушки чи кропу.
- 300 г курки.
- 2 картоплини.
- 2 яйця.
- 1 цибулина.
- 2-3 ложки сметани.
Як готувати:
- Поставте варитися курку, зніміть піну. Налийте 2-2,5 л води. Додайте сіль, лавровий лист, духмяний перець. Варіть до м’якості (час залежатиме від того, яку частину курки ви обрали).
- Картоплю помийте, почистьте і додайте в бульйон.
- Цибулину почистьте, обсмажте до золотистості й також помістіть у каструлю.
- Шпинат, петрушку, іншу зелень добре промийте. Поріжте смужками. Коли зварить картопля, додайте в каструлю і прокип’ятіть 3-5 хв.
- Окремо відваріть яйця та наріжте кубиками. При подачі посипте зелений борщ яйцем та додайте сметану.
5. Смузі з цибулею порей
Порей містить калій, фосфор, магній, аскорбінову кислоту, рибофлавін, нормалізує обмін речовин. І весь цей коктейль в одному овочу ще й низькокалорійний. Щоб не знищити корисні речовини, радимо спробувати смузі з пореєм.
Інгредієнти:
- 1 шт цибулі порей.
- 100 г салату ромен або петрушки.
- 2 яблука.
- 1 морквина.
- 100 мл молока або мінеральної води.
Як готувати:
- Почистьте яблука та моркву, виріжте з яблук серцевини.
- Салат і порей помийте. З порею використовуємо зелену й білу частину, а корінець відріжте. Наріжте зелень.
- Змішайте овочі й зелень у блендері, додайте молоко або воду. Перебийте. Долийте більше води, якщо хочете отримати рідшу консистенцію. Прикрасьте м’ятою і насолоджуйтеся!
Зелений — точно колір сезону в березні. Побачивши перші трави й квіти, бруньки на деревах, хтось милується ними, але в кулінарів тече слина. Бо всю зиму ми чекали на приготування свіжих супів, ароматних салатів, надкорисних смузі. Вирушайте в магазин чи на базар і готуйте березневі смаколики!
підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua