Що приготувати на Великдень 2021

594

Кожна господиня має свої, перевірені рецепти пасок. Перед святом традиційно запікають буженину, ароматні домашні ковбаси, готують печиво й сири. У статті обговоримо традиційні страви та декілька рецептів, незвичних для Великодня. Аби порадувати себе і родину та трохи розбавити звичні “олів’є”, “окрошки” й “крабові” салати.

Традиційні великодні страви

Раніше на Великдень готували близько сорока страв. Адже у всі три дні свята не готували, смакотою для себе й гостей запасалися зарання. У наш час стільки готувати вже невиправдана розкіш, та й коли святкуєте з  сім’єю, стільки їжі не потрібно.

Які страви обов’язково готували до Великодня:

Паска. Використовували дріжджове тісто або ж домашній сир.

Що потрібно для сирної паски: 1 кг сиру, 5 яєць, 300 г сметани, 400 г цукру, 50 г горіхів, 50 г родзинок. За бажанням можна додати ваніль, сухофрукти, корицю, ваніль чи мускатний горіх.

  • Сир перетерти через сито або перебити блендером, маса має бути м’якою і однорідною.
  • Вінчиком збити яйця, цукор і ванільний цукор до піни.
  • З’єднати сир, яйця та сметану вінчиком.
  • Проварити суміш, не доводячи до кипіння, декілька хвилин.
  • Додати горіхи, сухофрукти й родзинки. Розлити по формах, з яких може стікати рідина та лишити мінімум на день.

Прикрасити зверху можна білковою глазур’ю, шоколадом, фруктами, мастикою з фігурками.

Домашня ковбаса.

Що потрібно: свинина, яловичина, оболонки, спеції, часник.

М’ясо (свинину, яловичину) порізати тонкими смужками чи кубиками. Додати сіль, перець, спеції. Тоді натерти часник і теж додати до суміші. Дати постояти мінімум 3 години. Кишкові оболонки помити й почистити, начинити м’ясною сумішшю. Запікати в духовці при температурі 180 градусів.

Як альтернативу можна зварити фарш у киплячій воді. Для цього м’ясну суміш треба міцно загорнути в харчову плівку і занурити в киплячу воду до готовності(приблизно годину на невеликому вогні). Фарш можна використати з курки чи індички.

Крашанки.

Різноколірні варені яйця ‌—‌ звична страва для Великодня. Яйця треба відварити: 3-5 хв для рідкої серединки, 7-10 хв для “крутого” яйця. Перед фарбуванням яйця треба підготувати: протерти серветкою з розчином оцту.

Для фарбування варто використати натуральні барвники: лушпиння цибулі(золотий, коричневий колір), свіжа зелень петрушки (зелений), ягоди чорниці (фіолетовий колір), куркума (жовтий), червона капуста (синій). Після фарбування яйця протирають з олією для блиску.

Святити в церкві приносили також сир, тертий хрін (можна з буряком), шинку, сіль.

Що додати до столу на Великдень

М’ясні страви, жир, багато хліба ‌—‌ усе це може спричинити важкість у шлунку. Не варто прислуховуватися до реклами й закуповувати “мезим”. Краще приготувати на додачу легкі страви, салати, бульйон. І загалом на свята керуватися думкою “краще менше, але якісніше”.

Салат з капустою та авокадо

Що потрібно: 300 г пекінської капусти, 1 огірок, 1 солодкий перець, 1 авокадо, 50 г руколи, декілька пер зеленої цибулі.

Легкі салати підійдуть до застілля. У нашому варіанті овочі треба помити та обсушити. Пекінську капусту нарізати смужками, огірок на авокадо півкільцями, перець нарізати кубиками. Усі овочі змішати, посолити, додати олію та декілька крапель лимонного соку.

Запечені печериці з сиром.

Що потрібно: 10 великих печериць, 100 г твердого сиру, 1 ст. л. сметани, кріп чи інші зелень.

Гриби печериці треба почистити та дістати ніжки. Ніжки подрібнити кубиком. Натерти твердий сир, змішати зі сметаною, кропом та ніжками. Посолити, поперчити, можна додати спеції чи подрібнений часник. Шапочки грибів змастити олією, викласти на деко, всередину покласти начинку. Запікати 15-20 хвилин при температурі 180 градусів. Має з’явитися золотиста сирна скоринка.

Яйця по-шотландськи

Уже на Великдень та кілька днів після свята у домі з’являється багато варених яєць. Коли немає вже сил їсти салати та фаршировані яйця, пропонуємо альтернативний варіант.

Що потрібно: 3 варені яйця, 200-300 г яловичого фаршу, 1 цибулина, 100 г борошна, 150 г панірувальних сухарів, петрушка, чебрець чи ваша улюблена приправа.

З м’яса зробити фарш. Цибулю дрібно нарізати кубиком. Приправу(петрушку, чебрець) додати в фарш, посолити та поперчити м’ясо. Зварені та очищені яйця треба загорнути у фарш. Легше це зробити, розмістивши фарш на харчовій плівці. Тоді м’ясні кулі треба вмочити в яйце та обваляти в панірувальних сухарях. Розігріти олію на сковороді чи в сотейнику. Смажити до золотистої шкірки та готовності м’яса. Подавати страву можна як гарячою, так і холодною. З різними соусами: гірчицею чи гострим соусом.

Панна кота

Солоденьке на свято теж присутнє завжди. А панна кота сподобається дорослим і дітям.

Що потрібно: 0,5 склянки молока, 400 мл вершків, 25 г желатину, 2 ст. л. цукру, стручок ванілі, фрукти для прикраси.

Желатин замочити в холодній воді до набухання. Вершки, молоко налити в каструлю, поставити на вогонь. Туди ж додати стручок ванілі. Проварити на невеликому вогні, але не доводити до кипіння. В гарячу суміш ввести желатин, постійно помішуючи. В суміші не має лишитися грудочок. Охолодити панна коту та розлити у форми. Зверху прикрасити нарізаними фруктами та подавати.

Рататуй

Овочева запіканка буде чудовим гарніром до м’ясних страв, чи підійде як самостійна страва.

Що потрібно: 3 баклажани, 1 кабачок, 3 помідори, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, суміш прованських трав.

Для соусу нарізати помідори та цибулю невеликими кубиками. Цибулю посмажити, додати помідори та протушкувати разом 10 хв. Соус можна купити в магазині чи використати томатну пасту.

Баклажани, кабачки нарізати кільцями. Взяти глибоку форму, налити томатний соус. Овочі викласти в форму. Зверху залити олією з прованськими травами та подрібненим часником. Накрити фольгою та запікати при 200 градусах 1 годину.

Обирайте страви до Великодня, святкуйте разом з рідними. М’ясо, овочі, риба та солодощі ‌—‌ на свято підійде усе. Потурбуйтеся, щоб їжа була різноманітною, не забудьте про корисні весняні овочі та зелень.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua