5 українських не історичних фільмів, вартих уваги

971

Останні декілька років українська кіноіндустрія переживає неабиякий розквіт. Найбільш популярним жанром є, звісно ж, історичний. Така тенденція не випадкова, адже кіноіндустрія, як від неї і вимагається, старається відповідати на попит суспільства. Проте може скластись думка, що українське кіно обмежується вузькою тематикою, а це зовсім не так. Як доказ — підібрали для вас 5 цікавих українських не історичних фільмів.

1. Стрімголов (2017 р.)

Із більшості сучасних фільмів та сюжетів у новинах, може скластись враження, що всі українці — від природи герої. Але українці, як і будь-які люди, зовсім різні. Хтось не вагаючись стає на захист країни у потрібний час, хтось не береться й думати про щось за межами добробуту власної родини, а хтось мріє про солодку втечу в іншу країну, в надії, що почуватиметься там менш чужим, ніж тут. Цей фільм розповідає історії різних людей із різними життєвими шляхами, які знаходяться поза межами центру історичних подій.

2. Рівень чорного (2017 р.)

Сюжет фільму не має емоційних стрибків, динамічного розвитку подій тощо. Він, як і реальне життя — йде, змінюється і ставить перед вибором. Головний герой — чоловік п’ятдесяти років, в житті якого настає криза. Окрім звичного набору речей, людей, за справ у нього нічого немає. Навіть професія, у який він професіонал, не приносить задоволення. Прожити своє життя, дивлячись, як навіть найбільш звичні речі з нього поступово зникають, чи впустити у своє життя щось нове? Вибір, котрий доведеться зробити головному герою, може постати перед кожним із нас, у будь-якому віці.

3. Правило бою (2016 р.)

Тема спорту в українському кіно — рідкість. І це дивно, адже не встигла прогриміти на увесь світ слава братів Кличко, як на міжнародну арену вийшли Усик та Ломаченко. Сюжет цього фільму побудований у класиці жанру: відомий досвідчений тренер готує хлопця з вулиці до важкого бою. А от акторський склад додає пікантності: тут і сам боксер Олександр Усик, і лідер гурту O.Torvald Женя Галич. І навіть відомий своєю проукраїнською позицією, російський актор Анатолій Пашинін. Фільм варто подивитись хоча б через таке цікаве поєднання акторів.

4. Плем’я (2015 р.)

Кримінально-драматичний фільм про спеціалізований інтернат для людей з вадами слуху. Зазвичай такі важкі теми розкривались лише у російському некомерційному кіно, але нарешті дістались і до української кіноіндустрії. Сюжет фільму розкриває складнощі життя головного героя, який потрапляє у цей інтернат, містить складну любовну лінію і позбавлений зайвих прикрас. За відгуками глядачів, можна зробити висновок, що це один з найбільш емоційно важких сучасних українських фільмів.

5. Інфоголік (2017 р.)

І на останок, нарешті, комедія. Комедія це жанр, сам по собі складний, адже що одній групі людей здасться смішним, те іншим виявиться низькосортним та примітивним. Та режисери цього фільму влучно обрали тему, актуальну і гостру в українському суспільстві. Головний герой знаходиться у полоні інформаційного середовища, щодня поглинає сотні новин та не уявляє свого життя без інтернету. У цьому фільмі кожен, не залежно від віку, частково впізнає себе. Але після того, як над собою вдосталь посмієтесь, зробити все ж таки висновки.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua