6 смачних страв для приготування у березні, щоб відчути весняний настрій

1

У березні хочеться більше купувати зелені та готувати корисні страви після «затишшя» в лютому-січні. На столі й досі лишаємо коренеплоди й фрукти тривалого зберігання, які ще чекають на новий сезон. Але весна несе корективи: не пропустіть появу свіжої редиски, черемші, зелені, аби зробити щоденне меню кольоровим та різноманітним!

Смажена редиска

фото Depositphotos

Редиску можна не тільки нарізати до салатів, а й запікати, додавати в рагу та до закусок. Цей овоч малокалорійний, містить вітаміни А, С і В. Гарнір з редиски — найкращий варіант, коли купили дуже пекучі овочі, обсмаження зробить смак м’якшим.

Інгредієнти:

  • 200 г редиски.
  • 2 зубчики часнику.
  • 2 ст.л. оливкової олії.
  • 1 ч.л. соку лимона.

Як готувати:

  1. Помийте редиску й обріжте зайву зелень.
  2. Наріжте на четвертинки.
  3. Розігрійте сковороду, влийте олію, додайте очищені зубчики часнику.
  4. Всипте редиску, обсмажте при перемішуванні кілька хвилин.
  5. Збризніть соком лимона та подавайте, посипавши зеленню.

2. Паста з черемшею

фото Depositphotos

У березні треба не проґавити момент і обов’язково придбати пучок черемші — запашної зелені з ароматом і смаком часнику. Це справжній весняний суперфуд із кальцієм, калієм, фтором, мінеральними солями.

Інгредієнти:

  • 100 г пасти (макаронів).
  • 50 г черемші (пучок).
  • 20 г вершкового масла.
  • 50 мл жирних вершків.
  • 20 г тертого пармезану.

Як готувати:

  1. Відваріть макарони майже до готовності: вони мають лишитися твердуватими, щоб потім доготуватися у вершках. Відкиньте на сито.
  2. Черемшу помийте та перебийте у блендері, тоді змішайте з вершками.
  3. У глибокій сковороді розтопіть вершкове масло, всипте макарони, обсмажте 2 хвилини.
  4. Влийте вершковий соус з черемшею, тушкуйте до готовності макаронів декілька хвилин.
  5. Посипте макарони пармезаном і подавайте.

3. Омлет з брюссельською капустою

фото Depositphotos

Ситний і незвичайний на смак омлет — корисний варіант сніданку навесні. Брюссельську капусту можна додавати до салатів, поєднувати з березневими гливами чи просто підсмажувати на гарнір.

Інгредієнти:

  • 12 шт. брюссельської капусти.
  • 3 яйця.
  • 1 ст.л. молока.
  • 0,5 цибулини.
  • 2-3 гілочки свіжого кропу.
  • Дрібка перцю чилі.
  • 1 ст.л. олії.

Як готувати:

  1. Помийте та наріжте на половинки брюссельську капусту.
  2. Цибулю почистьте і наріжте тонкими слайсами.
  3. Кріп помийте, просушіть і дрібно наріжте.
  4. Розігрійте велику сковороду, обсмажте цибулю 2 хвилини. Тоді всипте капусту і обсмажуйте ще 5 хвилин при перемішуванні. Посоліть.
  5. Яйця збийте з молоком, залийте цією сумішшю капусту. Накрийте кришкою і на малому вогні смажте до готовності.
  6. Посипте кропом і подавайте омлет.

4. Рагу з моркви та сочевиці

фото Depositphotos

У березні вже реально знайти молоду моркву з теплиць, а також у перші весняні місяці усе ще варто використовувати коренеплоди з минулого сезону. Так чи інакше яскраве рагу з моркви прикрасить вашу вечерю!

Інгредієнти:

  • 2 морквини.
  • 1 картоплина.
  • 1 цибулина.
  • 100 г сочевиці червоної.
  • 1 ст.л. томатної пасти.

Як готувати:

  1. Моркву, цибулю, картоплю помийте, почистьте і наріжте кубиками.
  2. Розігрійте глибоку сковороду, влийте олію, всипте овочі та обсмажуйте 10 хв на середньому вогні.
  3. Всипте сочевицю, обсмажте ще кілька хвилин усе разом.
  4. Налийте воду так, щоб покривала сочевицю та овочі. Тушкуйте 20 хвилин.
  5. Укінці додайте томатну пасту, посоліть рагу та подавайте.

5. Салат із зеленню, солодким перцем і печерицями

фото Depositphotos

Листя салату, мікси з різних видів зелені, капусти, мікрогріну — смачний, хрумкий додаток до салатів. У березні варто поєднувати зелень із гарбузовим насінням та овочами.

Інгредієнти:

  • 100 г міксу салатів.
  • 1 болгарський перець.
  • 3 томати чері.
  • 100 г печериць.
  • 20 г насіння гарбуза.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Листя салату помийте, просушіть від води.
  2. Перець, гриби помийте, почистьте і наріжте соломкою. Чері помийте і наріжте на половинки.
  3. Розігрійте сковороду і підсмажте печериці до золотистості.
  4. Змішайте листя салату, перець, гриби, посоліть до смаку, збризніть олією та посипте насінням соняшника.

6. Смузі з манго

фото Depositphotos

Хоч манго можна купити цілий рік, на початку весни для цього чи не найкращий час! Солодкий фрукт можна додавати до салатів, солодких страв, як панкейки чи сирники, робити із нього морозиво або просто збити у блендері й отримати смузі.

Інгредієнти:

  • 1 манго.
  • 1 банан.
  • 300 г білого йогурту.

Як готувати:

  1. Почистьте манго, банани.
  2. Змішайте фрукти і йогурт в блендері та подавайте.

Обмежень, які ще додати фрукти, немає. Манго смакує також з апельсином, шпинатом, морквою, яблуком, ківі. Якщо хочете поекспериментувати, змішайте з кокосовим чи мигдалевим молоком замість звичайного йогурту.

Зараз рамки «сезонності» розмиті, бо легко можна купити свіжі овочі та фрукти з інших країн цілий рік. Але варто звертати увагу на «зірковий час» продуктів, аби отримати максимальну користь і не переплачувати. У березні до сезонних страв додавайте свіжу петрушку, кінзу, кріп, насіння, й кожен прийом їжі одразу стане приємнішим.