15 класних фільмів, які ввімкнуть ностальгію за нульовими

20821

В нульових все було простіше. Наймоднішим телефон був кнопковий Nokia, улюбленою приставкою Nintendo, а ось фільмів — незліченна кількість. Ми зібрали ті, які найкраще передають атмосферу кінематографу того часу й стали такими популярними, що й досі тримаються в топах переглядів.

1. «Ефект метелика» (The Butterfly Effect, 2004)

Еван перейняв дивовижну здібність свого батька: він може подорожувати у часі та змінювати різні моменти свого життя. Хлопчика вважали божевільним через постійні провали у пам’яті, але у старшому віці Еван зрозумів, звідки вони з’являлися. У напруженому фільмі хлопець знову і знову змінює події життя, та щоразу страждають його рідні люди. Схоже, вихід лиш один — не народжуватися.

2. «Вічне сяйво чистого розуму» (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Нестандартна історія про кохання. Джоел та Клементина не змогли вберегти любов та звернулися до компанії, яка стирає спогади. Коли всі думки та спогади стирали Джоелу, робітники добряче напартачили, й усе довелося виправляти. Хоча, може, й не варто йому було забувати істинне кохання? Жодні маніпуляції не здатні зруйнувати справжні почуття, й довели це не тільки на Джоелу та Клементині.

3. «Бетмен: початок» (Batman Begins, 2005)

Можна не розбиратися в усіх сучасних коміксах й не знати канону поширених світів, але про Бетмена та його життя чули всі. Месник Готема, мільйонер і філантроп Брюс Вейн у фільмах з’явився у 2005 році. Достатньо знати, що сценаристом стрічки був Крістофер Нолан, музику писав Ханс Ціммер, а серед акторів — Гарі Олдмен, Крістіан Бейл, Кіліан Мерфі й Майкл Кейн. Історія людини-кажана сумна й похмура, але такою є плата за героїзм та служіння місту.

4. «Престиж» (The Prestige, 2006)

Два чарівники-ілюзіоністи змагаються за звання кращого. Виявляється, подібне протистояння захопливіше за десятки бойовиків і стрілянину. Світ фокусів та справжньої магії захопить будь-кого, а двоє колишніх партнерів готові на вбивство, щоб розгадати секрети фокусів. Спробуйте і ви в процесі перегляду визначити, що стоїть за трюками. Розгадка справді фантастична й непередбачувана!

5. «Хатіко» (Hachi: A Dog’s Tale, 2009)

Над цим фільмом у нульових плакали навіть найстриманіші. Хатіко чекав на свою людину щодня, але одного дня Паркеру стало погано просто на лекції і він не повернувся. Вірний пес попри все чекав хазяїна на залізничному вокзалі аж до самої смерті. Якщо ви не вірили у дружбу й відданість собаки, перегляньте цю зворушливу історію на реальних подіях.

6. «Похмілля у Вегасі» (The Hangover, 2009)

Четверо друзів, парубоцька вечірка й жорстке похмілля наступного ранку… Нареченій з подружками такого точно і не снилося! Друзі прокинулися у Вегасі й намагаються знайти нареченого. По дрібках вони збирають у пам’яті тусовку, бігають усім містом, зустрічають знайомих, а врешті знаходять кращого друга на даху свого ж таки готелю. Та чи встигнуть тусовщики на весілля?

7. «Таксі-2» (Taxi 2, 2000)

Деніел та Емільєн у цьому епізоді протистоять якудзам, які під час випробувань супер технологічно автомобіля викрали міністра оборони. Друзям доведеться покинути рідний Марсель та шукати злочинців аж у Парижі. Без перегонів, бійок та романтики тут не обійдеться!

8. «Брюс Всемогутній» (Bruce Almighty, 2003)

Бійтеся своїх бажань, бо вони можуть перетворити вас на персонажа цього фільму. Брюс пережив, здається, найгірший день життя та нарікає на Господа. Дивовижним чином Морган Фрімен у ролі Бога пропонує чоловіку свою роботу і можливість стати всемогутнім. Тільки так Брюс розуміє, що має чудове життя й як складно керувати добробутом невдячних смертних. Після всього гумору й життєвих відкриттів у стрічці ви просто не зможете сумувати й з песимізмом та скаргами сприймати життя.

9. «Володар перснів» (The Fellowship of the Ring, 2001)

Нове тисячоліття розпочалося потужною трилогією про Братство персня. Тільки поява сучасних технологій та анімації дозволила зняти дивовижний фільм за книгою Толкіна, а до того безліч сценаристів відмовлялися від задуму. Саме з творів Толкіна бере початок високе (епічне) фентезі, а вихід фільму примножив фанатів цього жанру. Цей світ такий продуманий, деталізований, що спостерігати за пригодами хобітів та життям Середзем’я — одне задоволення.

10. «Загадкова історія Бенджаміна Баттона» (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

Бенджамін народився старим і поступово молодшав. Час в цьому разі все одно грає проти нього: кохана жінка старішає, батьків втрачено, а про якесь порозуміння від суспільства взагалі говорити не варто. Задум вражає, як і акторська гра Бреда Пітта у ролі Бенджаміна.

11. «Мільйонер з нетрів» (Slumdog Millionaire, 2008)

Хлопчина із нетрів та бідного району Індії потрапляє на шоу, де правильно відповідає на запитання й виходить у фінал. Його навіть арештовують та допитують, бо ж як бідний сирота може так багато знати? Саме у відділку ми дізнаємося історію Денні та всі лиха, розставання, старання хлопця на шляху до цього шоу. Історію життя цього хлопця навряд хтось забажав би повторити, але вона дає надію й віру кожному.

В нульових шоу було дійсно дуже популярним, й мільйон точно міряв виграти кожен глядач, а варіанти можна було підбирати на дивані разом з гравцями. Ця ж історія не тільки навіє ностальгію, а й змусить задуматися.

12. «Одинадцять друзів Оушена» (Ocean’s Eleven, 2001)

Кримінальний трилер про пограбування найнепередбачуваніших місцин. Для Оушена та його друзів не існує нічого не можливого. Першою справою компанії стало пограбування найбільшого казино у Лас-Вегасі. Ні охорона, ні власник Террі, ні в’язниця не спинили аферу й азарт. Винагорода у 150 мільйонів доларів й розкішне життя ще потягнуть за собою неабиякі наслідки, але в цій частині 11 друзів Оушена просто ловлять кайф від життя та власної спритності!

13. «Реквієм по мрії» (Requiem for a Dream, 2000)

Оманливі та шкідливі залежності проти реальності часто не можуть встояти. Наркотики здатні заволодіти життям, забрати кохання, здоров’я й сенс життя. У фільмі показані різні історії з одним фіналом. Кожен герой більше чи менше заплатив за короткочасний кайф, і не тільки у формі наркотиків. Наші слабкості можуть знищити життя.

14. «Спіймай мене, якщо зможеш» (Catch Me if You Can, 2002)

Френк Ебігнейл ладен піти на все, щоб ошукати банк та дістати гроші. Можливо, мета його якийсь час і була благородною, але юнак не зміг вчасно зупинитися. Перевтілюючись у різних людей, він зміг здобути мільйони доларів. Така величезна афера змушує детектива Карла ганятися за Френком по всьому світу. Зрештою, ці двоє навіть відчувають любов і розуміння, але продовжують виконувати ролі кота та неслухняної миші.

15. «Ігри розуму» (A Beautiful Mind, 2001)

Це реальна історія видатного математика й творця теорії ігор Джона Неша. Він був генієм, кохав, хотів створити щось справді видатне і нестандартне. У той самий час десятки років не усвідомлював свого божевілля та не відрізняв реальність від галюцинації. Через це могли постраждати його найрідніші люди, але Джону таки вдалося приборкати своє божевілля та стати щасливим.

Нульові точно залишили свій відбиток у пам’яті, а нове тисячоліття продовжує дивувати. Фільми десяти чи двадцятирічної витримки для молодого покоління можуть стати справжнім відкриттям, а старших просимо тільки не плакати під час перегляду! Мерщій обирайте жанр, який сподобався, та влаштуйте кіновечір нульових.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти