Психологи проаналізували 8 головних героїв з відомих серіалів. Виявляється, ми не правильно їх розуміли

2480

Телесеріали створені для того, щоб розважати глядачів. Їх люблять їх дивитися, бо у деяких героях бачать риси, які притаманні чи не кожному по той бік екрану. Глядачі вболівають за своїх улюблених героїв, переживають за їх негаразди й порівнюють своє життя з їхнім. Сценаристи вдало працюють над образами головних героїв серіалів, щоб привернути увагу до серіалу. І не завжди виходить так, що глядачі повністю розкривають характер персонажів, а тому й не можуть зрозуміти їх сказані слова та вчинки.

Психологи проаналізували характери героїв з відомих серіалів. Виявляється, ми багато що зрозуміли не так.

Дейнеріс Таргарієн, «Гра престолів»

Впродовж 8 сезонів «Гри престолів» Дейнеріс Таргарієн з’являлася у різних образах. Вона виросла в родині, в якій були нездорові  сімейні відносини, а ставлення до самої Дейнеріс – жорстоким. Психологи пояснюють, що саме дитячі травми й страхи змусили прожити головну героїню усі три ролі – Жертва, Рятівниця й Агресор.

Вона рятувала життя людей, бо ніхто так і не врятував її. Вона хотіла мати владу, бо впродовж багатьох років не могла контролювати своє власне життя. Приклад цієї героїні показує, що тінь важкого минулого допомагає ставати сильнішим, але водночас ця сила здатна зруйнувати своє життя та життя інших людей.

Керрі Бредшоу, «Секс і місто»

Цю героїню психологи назвали інфантильною: їй 30 років, але вона все чекає на принца на білому коні і не може впоратися з буденними справами. Її думки та дії направлені на пошук кохання усього життя, але при цьому вона не зацікавлена у довгих стосунках, бо вважає, що в них замало кохання.

Здається, що Керрі підсвідомо намагається уникнути справжніх міцних відносин. Доказом цього є те, що вона обирає чоловіків, які не бачать з нею спільного майбутнього, або які також не хочуть занурюватись у довготривалі стосунки. І все це робить її нещасливою. Можливо, якби вона зрозуміла, що іноді краще побути одиначкою, а не ганятися за ілюзією, то стан її був би на багато краще.

Грегорі Хаус, «Доктор Хаус»

Люди з таким характером, як у Хауса схильні до соціопатії. Грегорі Хаус самовпевнений, високоінтелектуальний, не дотримується правил. Таким людям важко знайти спільну мову з іншими. Але, як запевняють психологи, якщо  придивитися ближче до такої поведінки, то можна зрозуміти, що насправді Грегорі Хаус не соціопат і вважати його таким – неправильно.

Справжні соціопати не схильні до емпатії. Їх не цікавлять почуття любові та дружби. А в серіалі показано, що Хаус дійсно схильний заводити дружні довготривалі відносини та вже багато років закоханий у жінку, хоч і по своєму це показує. Коли його друзі, колеги, пацієнти погано почуваються, він намагається їм допомогти. Його спроби це зробити досить грубі, але ж головне результат, правильно?

Серсея Ланістер, «Гра престолів»

Могутня жінка, яка робить все, аби отримати те, що вона хоче. Серсея безжалісна до ворогів та близьких людей. Їй важливо відчувати свою перевагу над іншими. Психологи називають це нарцисизмом.

Крім того, постає питання її любові до власних дітей. Здається, що  в них вона бачить тільки своє віддзеркалення і хоче, аби вони виправдали тільки її сподівання. Серсею не бентежать дитячі бажання та думки. Глядачі вже знають чим така поведінка закінчилася.

Моніка Геллер, «Друзі»

Ще один приклад нарцисизму чітко показаний у телесеріалі «Друзі». Можливо глядачі ніколи б не подумали, що Моніка саме така, але у характері цього персонажу присутні риси, якими психологи підтверджують саме нарцисичний тип особистості героїні. Впродовж усього дитинства Моніка перебувала у тіні старшого брата і ця дитяча травма наклала відбиток й на доросле життя.

Моніка – приклад перфекціонізму. Навіть у буденних справах вона вимагає від себе та інших дисципліни й контролю. В ній присутні жага перемогти за будь-яку ціну й бажання стати кращою в усьому. Така поведінка – позитивний прояв нарцисизму, який дає людині більше позитивної енергії та впевненості у власних силах.

Саманта Джонс, «Секс і місто»

Саманта – незалежна жінка, яка знає чого хоче і її не хвилює, що про це думають інші. Вона не приймає норми суспільства й робить вибір на користь життя без чоловіка та дітей. Саманта незалежна від батьків і любить себе більше, ніж кого-небудь. Ось тут й захована психологічна проблема – нездатність будувати серйозні довготривалі стосунки.

Героїня намагається тримати дистанцію у відносинах з чоловіками й ніколи не пірнає у кохання з головою. Їй комфортніше бути самою, аніж з’єднувати своє життя з якимось хлопцем. Психологи підкреслюють, що Саманта – це Містер Біг у спідниці.

Сьюзен Дельфіно «Відчайдушні домогосподарки»

Психологи запевняють, що у цієї героїні психотип жертви. Такі люди нездатні розв’язувати проблеми самотужки, а шукають тих, хто може це зробити за них. Поведінка Сьюзен яскраво показує ці прояви. Її коханий і навіть дочка вирішують за неї безліч питань.

Фахівці пояснюють, що така поведінка у дорослому житті спричинена поганими відносинами людини з її батьками в дитинстві. Сьюзен невпевнена у собі і завжди очікує тільки найгіршого від оточуючих людей. Цей персонаж ще й приклад жертви, яка намагається втекти від обставин. Глядачі бачать її намагання знайти більш надійного чоловіка й кращу роботу.

Тепер ці серіали варто передивитися знову, аби з іншого боку пізнати улюблених героїв. Тепер їх слова та дії набудуть для глядачів іншого значення.

А що нового про улюбленого героя дізналися ви?

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua