Добірка нових книжок з осіннім настроєм

232

Книжки, які пасують до горнятка духмяної кави чи першого какао з маршмелоу в цьому сезоні. Книжки, які водночас і щемкі, і тягучі. Книжки, які розсмаковуєш поступово, і за кілька сторінок у вас вже любов. Книжки, з якими густа темрява ранніх осінніх вечорів буде затишною, а не сумною.

Крістофер Пріст «Престиж», «Фабула», 2021

Жили-були двоє ілюзіоністів, і кожен з них прагнув довести, що гідний звання короля магії. Їхнє протистояння дарувало глядачам неймовірне шоу. Кожен шукав щось нове в мистецтві ілюзіону — від майстерного відвернення уваги до технологій. Так в цій історії з’являється Нікола Тесла, який має створити дещо неймовірне — фокус, який нікому не вдасться повторити, та й розкрити теж. Хоча читачі цієї історії знатимуть, що саме сталося, адже прочитають щоденники запеклих суперників. Час же визначити, хто переміг у магічному протистоянні!

Сюзанна Кларк «Піранезі», видавництво «РМ», 2023

Фантазія про Будинок, який не має кінця, де є припливи і хмари, а безконечні зали прикрашають незліченні скульптури. Будинок безмежний і майже не заселений. Тут є тільки Піранезі, який вважає за обов’язок досліджувати все, що є у Будинку, і Однодумець, з яким він веде бесіди двічі на тиждень. Більше тут немає нікого… чи є? Хтось же надряпує записки на сходах. Хто ж це — заблудла душа, такий же дослідник чи загроза всьому, в що вірив Піранезі? Є тільки один спосіб дізнатися.

Алекс Джордж «Паризькі години», «Фабула», 2023

Історія на кілька годин, якій вдається показати чотири складні долі. Що їх об’єднує? Париж, місто кохання і надій. Тож розгортайте і поринайте в історію вірменина, який тікав від геноциду, а тепер розважає місцевих дітей ляльковими виставами. Торкінться до мистецтва, створеного закоханим художником. Спостерігайте, як віддана служниця дбає про те, щоб у її роботодавця все було гаразд. І нарешті читайте про популярного журналіста, який завжди має кілька сюжетів в рукаві. Париж 1927 року вабить різних людей — тут вже творить Гемінґвей і досі живе дух Пруста, тут можна повірити в кохання, попри минулі розчарування.

Девід Мітчелл «Дім на Збіччі», «Жорж», 2023

Дім на Збіччі відчиняє свої двері раз на дев’ять років. Ті, хто заходить у непримітні металеві двері, вже не повертаються. Їх зустрічає сад, а за ним будинок — дивний, дивовижний, тривожний, в ньому зачаїлося щось лихе. Здається, що дім сам вибирає гостей, адже він не кличе абикого. Всі ці люди чимось особливі, вони ше просто про це не знають. А коли дізнаються, вже нічого змінити не можна… вони належать будинку. Трилер з домішкою горору, який варто читати поруч з іншими творами Девіда Мітчелла, адже вони належать до одного світу.

Марія Олекса «Перші», «Віхола», 2023

Історія для тих, хто не хоче, щоб літо закінчувалося, навіть якщо надворі вже зовсім осінь. Роман про перше кохання, де багато яскравих барв і сонця, де в повітрі стільки любові й тепла… Здається, це триватиме вічно, але ні, літо завжди закінчиться, а осінь обов’язково постукає за розкладом. Героям, які дорослішають, доведеться приймати важливі рішення, розуміти, ким вони є одне для одного, зрештою, жити, відчуваючи і розуміючи відповідальність, мріяти і створювати нові перші досвіди. Осінь принесе висновки, а ще — надію на нове літо.

Авторка Юлія Дутка, видавництво Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти