Зимовий нон-фікшн: вікінги, історія НАТО та японське економічне диво

275

Довгі зимові вечори якнайкраще підходять для читання. Ці документальні історії перенесуть вас у минуле різних країн і материків. Воно сповнене захопливих або ж моторошних таємниць, відважних рішень та несподіваних висновків. Пропонуємо огляд нових популярних книг, теми яких є актуальними сьогодні.

«Міцний альянс. Історія НАТО й глобального післявоєнного порядку», Тімоті Ендрюс Сейл

Кажуть, перший Генеральний секретар НАТО лорд Ісмей саркастично зауважував, що НАТО існує для того, щоби «тримати росіян подалі, американців поруч, а німців у покорі». Чим насправді є НАТО розповідає Тімоті Сейл. Захопливо і цікаво він аналізує   передісторію альянсу, що об’єднувало його учасників і чому альянс існує вже протя понад семи десятиліть і, ймовірно, існуватиме в майбутньому. Ви глибше дізнаєтесь, як лідери держав-союзниць заснували та підтримували Північноатлантичний альянс, і  не просто щоби заавадити радянським військовим авантюрам; як створили нову систему міжнародних відносин і виправили помилки й упущення минулого. Тімоті Сейл не зосереджується виключно на внутрішній роботі рад, комітетів і військових командувань НАТО. Він досліджує масштабне сплетіння міжнародних справ, що його вони закладали та підтримували.

«Хіросіма», Джон Герсі

Журналістський шедевр Джона Герсі, де він розповідає, що сталося 6 серпня 1945 року. Того дня вперше в історії людства американський бомбардувальник скинув атомну бомбу на японське місто Хіросіму. Сотні тисяч людей були поранені й занедужали на променеву хворобу. Уже після того, як можна було хоча б частково зрозуміти масштаби трагедії, США скинули ще одну ядерну бомбу, миттєво позбавивши життя 60 тисяч людей. Переможена союзниками Японія здалась, а США отримали контроль над країною.

Журналіст Джон Герсі упродовж кілької тижнів спілкувався з експертами та тими, хто вижив після бомбардування. Він обрав шістьох людей: двох лікарів, двох жінок та двох священнослужителів і прагнув розповісти історію людей. У книжці автор неодноразово повертається до своїх героїв упродовж їхнього життя, щоби читачі простежили за тим, якою насправді є “непоправна шкода” трагедії.

«Сміючись і помру: про життя і смерть видатних вікінгів», Том Шиппі

Книжка про життя та вмирання героїв і героїнь, оспіваних у стародавніх скандинавських епічних поемах і сагах. Нам відомо, який вигляд мали вікінги: бородаті обличчя під рогатими і крилатими шоломами. Імена їх богів — Одіна й Тора, Бальдра й Локі — відомі усьому світові. Про них знімають художні фільми та серіали. Вікінги давно вже зробилися чимось на кшталт шпалер у сучасній культурі. Та більшість із того, що, як нам здається, ми добре знаємо, є звичайнісінькою вигадкою. Що давало вікінгам найбільшу перевагу, що постійно підживлювало їхній завойовницький апетит?Том Шиппі развінчує міфи про вікінгів, пояснює їх світогляд та розповідає про те, що насправді робить їх такими особливими.

«Живи, працюй, працюй, працюй, здохни», Корі Пайн

Книжка журналіста-розслідувача Корі Пайна, де він проводить читачів залаштунки Кремнієвої долини. Одного дня автор книжки задумав сміливий план. У розпал буму стартапів журналіст вирушив у Кремнієву долину, маючи при собі лише смартфон та кмітливість. Його мета була дізнатися, як роздута технологічна індустрія може підтримувати себе так довго. Корі запустив новий стартап і хотів стати мільярдером. Та з підприємництвом у Пайна не склалося, але він написав блискуче журналістське розслідування, де довів, що володарі новітніх технологій мріють захопити весь світ. Історія написана гостро, дотепно й захопливо, а ще вчить, що складні проблеми часто мають прості рішення.

«Японське економічне диво. Як професійна влада та бізнес збудували провідну економіку світу», Чалмерс Джонсон

Ця книжка досі залишається найпроникливішою книжкою про японську політику, економіку та бюрократію. У ній ви дізнаєтесь, що  перетворило зруйновану війною Японію на другу економіку світу. Автор показує як і ким було створене японське  “економічне диво” ,  і навчає, як держава, що відстала від інших, в умовах глобальної конкуренції може вибратись нагору.

Автор книжки називає японську історію “прикладом найуспішнішої в історії стратегії цілеспрямованого розвитку”. Японія, країна, що збільшила виробництво майже в 14 разів, а економіку всемеро. Японці спочатку й самі не вірили в таке диво. Та їх шлях – це модель для наслідування, яау вони планомірно втілювати в життя. У цій книжці ви дізнаєтесь, як громодіни відбудовували зруйновану війною країну та перетворили її на одного зі  світових лідерів.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти