15 книг від атлантів класики, щоб точно викинути Пушкіна на смітник

2644

15 книг від атлантів класики, щоб точно викинути Пушкіна на смітник

Велика література насправді та, яку читають у всьому світі. Без міфів і пропаганди, а визнана читачами й геніальністю авторів. Класика не залишає полиці шансів століттями, бо це найкращі творіння письменників упродовж нашої історії.

Застаріти класика просто не може. Як закони Ньютона, колесо, арабські цифри чи сама мова. Життя 100 років тому й зараз має багато спільного, й геніальне досі в простоті. Пізнавайте себе, життя й розвивайтеся з книгами нашої добірки.

1. «Дюна» (“Dune”), Френк Герберт, 1965

Шість романів у всесвіті Галактичної імперії — це наукова фантастика про майбутнє людства. За 20 000 років люди пережили повстання машин, відмовилися від штучного інтелекту й безмежно розпорошилися по планетах Всесвіту. Найбільшою цінністю нового світу стали прянощі, які видобувають на планеті Арракіс.

Книга показує тему потенціалу людського тіла й розумових здібностей, які й досі так мало досліджені. Цікаво спостерігати й за боротьбою фракцій за владу та як уживають космічні кораблі з повною відсутністю роботів.

2. «1984», Джордж Орвелл, 1949

У свій час цей роман став революційним і був заборонений в деяких країнах. Історія описує життя Вінстона Сміта, який працює в Міністерстві Правди й на вигляд здається звичайним партійцем. Однак, його любов і сумніви в партії, постійне стеження приводять до катувань і «лікування» партійцями. Його особистість зламали й навіть переписали думки. Прообразом вважають еру Сталіна в СРСР, й, схоже, в росії ця епоха триває досі.

Роман-антиутопію визнано найважливішою книгою за останні 60 років газетою «Таймс», а цитата «Великий брат стежить за тобою» стала навіть популярнішою за саму книгу.

3. «Джейн Ейр» (“Jane Eyre”), Шарлотта Бронте, 1902

Життя сором’язливої Джейн Ейр нагадує жорстокий марафон: втрата батьків і дядька, школа-інтернат, образи кузенів і тітки, таємне життя коханого, бідність і кошмарні таємниці. Попри всі випробування, дівчина бере долю в свої руки й нарешті стає ні від кого незалежною і щасливою.

Основою роману про складну долю сироти Джейн стало життя самої письменниці й від цього ще більш торкається душі читачів.

4. «Сто років самотності» (“Cien años de soledad”), Габріель Гарсіа Маркес, 1967

Родина Буендіа впродовж ста років відірвана від зовнішнього світу в містечку Макондо. Декілька поколінь живуть поруч, але водночас вони усі не можуть знайти спільну мову й жити об’єднано. Кожен лишається самотнім. Сам світ проти них: багато років не припиняється злива, й Буендіа не може знайти нову землю для своїх рідних. У їхній історії не буде хепі-енду, й це відчувається впродовж всього роману.

5. «Великий Гетсбі» (“The Great Gatsby”), Френсіс Скотт Фіцджеральд, 1925

У часи Френсіса Скотта Фіцджеральда замість тік-току й соцмереж молодь проводила час на гучних вечірках. На початку минулого століття популярним був джаз, пишні гулянки й віра в американську мрію. Однак, за всіма веселощами й насолодами не сховати моральну пустоту в душах людей.

6. «451 градус за Фаренгейтом» (“Fahrenheit 451”), Рей Бредбері, 1953

Фантастика видається зовсім не вигаданою, коли так багато передбачень з книги справджуються. Реклама, тренди, споживацьке суспільство — все це супроводжує нас і зараз. При 451 градусу за Фаренгейтом загоряється папір. Книги — ворог номер один у суспільстві, в якому думати заборонено.

Головний герой Гай Монтег в антиутопії й сам працює пожежником «навпаки»: спалює книги, будинки й навіть «неугодних» владі громадян. Та якщо він врятує всього одну книгу?

7. «Володар перснів» (“The Lord of the Rings”), Дж. Р. Р. Толкін, 1954

Можна довго сперечатися, що краще у Володарі перснів: книга чи фільм? Та краще просто взяти й перечитати твір самого автора й порівняти для себе. В книгах пригоди Фродо й Більбо Торбінсів описані з великою любов’ю та мудрістю. Темний володар прагне заволодіти могутнім перснем влади й захопити Середзем’я. Проти нього — відвага, дружба, любов і відданість. У зла немає шансів.

Роман має три частини, але в часовому порядку почати варто з книг Сильмариліон та Хобіт. Там ви дізнаєтеся більше про історію Середзем’я та персня влади, а також становлення Саурона.

8. «Три товариші» (“Drei Kameraden”), Еріх Марія Ремарк, 1936

Троє друзів, які пережили Першу світову війну, зараз тримають майстерню з ремонту автомобілів. Роман показує радість і біль «втраченого покоління», яке не може загоїти рани після пережитих жахів війни. Наші герої цінують дружбу після служби разом і понад все хочуть жити й кохати.

9. «Шум і лють» (“The Sound and the Fury”), Вільям Фолкнер, 1929

Модерністський роман, у якому оповідь відбувається від різних персонажів з різних точок зору. Використаний і потік свідомості, є багато внутрішніх монологів.

Ми побачимо історію розпаду й зникнення роду Компсонів з Півдня в часи після поразки у Громадянській війні. Розповідь про 30 років їх життя іде від імені Бенджі з аутизмом, меланхолійного студента Гарварду Квентіна, улюбленця батьків Джейсона та стороннього спостерігача.

10. «Атлант розправив плечі» (“Atlas Shrugged”), Айнд Ренд, 1957

Світ підкоряється монополістам, які володіють залізницями, нафтою й грішми. Винахідників і новаторів карають за досягнення. Правителі переслідують виключно свої інтереси й бажають тільки багатства. Ось тільки без підприємств, праці й винаходів довго їм існувати не вийде. Рано чи пізно атланти мають розправити плечі, бо не можуть вічно тягти економіку на собі.

11. «Все те незриме світло» (“All the Light We Cannot See”), Ентоні Дор, 2014

Сліпа французька дівчинка й сором’язливий німецький хлопчик під час Другої світової війни просто хочуть вижити. Книга про те, що робить з людьми війна, про любов, смерть і здатність любити навіть у важкий час на порозі смерті. Попри всі випробування, світло таки перемагає темряву й зло.

12. «Інферно» (“Inferno”), Ден Браун, 2013

Професор Ленґдон прокидається в лікарні в Італії й не може розібратися, як саме він сюди потрапив. Він втратив пам’ять і бачить лише страхітливі видіння з минулого. На нього полюють загадкові люди, й Роберт довіряється Сієнні та переховується. В куртці він знаходить біологічний циліндр, загадку якого має розгадати під страхом смерті.

13. «Їсти, молитися, кохати» (“Eat Pray Love”), Елізабет Гілбрейт, 2010

Письменниця Ліз уже не витримує проблем у сімейному житті та втомилася шукати особисте щастя. Її не радує абсолютно нічого й жінка вирішує повністю змінити життя. Ліз вирушає в подорож до Італії, Індонезії та Індії. Нові враження й культура допоможуть їй відчувати смаки яскраво, щиро молитися й закохуватися, наче в шкільні роки.

14. «Колиска для кішки» (“Cat’s Cradle”), Курт Воннегут, 1963

Людство на межі апокаліпсиса через речовину Лід-9, яка небезпечніша навіть за атомну бомбу. Три людини отримали по дрібці цієї модифікації льоду й можуть використати, як заманеться. І без того крихкий світоустрій похитнувся.

Щодня наше майбутнє змінюється й навіть звичайна людина може вплинути на нього. А що вже говорити про божевільного вченого та проповідника-шахрая. У пошуках сенсів і щастя люди готові повірити у 100% брехню.

15. «Сад Гетсиманський», Іван Багряний, 1950

Завершуємо добірку українською класикою: книгою, яка однією з перших у світі показала всю справжню суть сталінського режиму й репресій. Роман автобіографічний, бо Багряний ледь вирвався з лап режиму. Головний герой, інженер Андрій Чумак, потрапив до в’язниці, переживає тортури й нелюдські умови. Попри все, він зберігає силу духу й власну честь.

Класика в нашій уяві обмежена творами з у років зарубіжної літератури чи томами Шекспіра, Бокачоо й Бальзака, які припали пилом на полицях. Комусь, на жаль, і досі першим ділом згадується Пушкін чи Толстой. Однак, сучасні твори або світові бестселери різноманітних жанрів — краща компанія на вечір, чи не так?

Чудові книги, витримані роками, стають тільки кращими. Ми можемо читати фантастику Азімова чи антиутопії й порівнювати з сучасним. Або ж краще дослідити емоції й себе, бо так багато спільного у нас з персонажами, які жили 100 років тому.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти