Казкова Білорусь. 7 кращих міст для подорожей

4604

Біловезька пуща, Брестська фортеця і безліч костьолів. Це лише невеликий список того, чим може пишатися Білорусь. Країна з багатовіковою історією і культурою. Якщо ви вперше вирішили відвідати Білорусь, тоді потрібно обов’язково відвідати ці 7 міст.

Гродно

grodnokurs

Одне з найстаріших міст республіки, в якому збереглося безліч історичних пам’яток. Перші згадки про Гродно датуються 1128 роком, і згадується в Іпатіївському літописі. Серед культурних спадщин у місті, відомих на весь світ, збереглася Борисоглібська церква. Це пам’ятник давньоруського кам’яного зодчества XII століття. Церква залучає збереженими фасадами. Стіни прикрашають вставки з оброблених валунів різних кольорів і майолікових плиток, які утворюють різні візерунки. Також в стіни церкви вбудовані керамічні горщики для підвищення акустики. Ще одним надбанням міста вважається костел св. Франциска Ксаверія. У далекому XVII столітті костел був найбагатшим у Речі Посполитої. У його оснащенні використовували архітектурну пластику, скульптуру та живопис. Окремо варто відзначити вівтар – він має багатофігурну композицію і опорні стовпи. У костелі також знаходяться найдавніші діючі баштові годинники в Європі. Місто відоме Старим замком, який є комплексом оборонних укріплень і світських будівель, датованих XI – XIX століттями. Існує і Новий замок – королівський палац у стилі пізнього бароко. У XVIII століття він служив літньою резиденцією польських королів Августа III та Станіслава II. На сьогоднішній день там розташований історичний музей та бібліотека.

Вітебськ

000563_477645

Місто відрізняється своєю красою і фестивалями. Вітебськ славиться Ратушною площею. Вона знаходиться в центрі Старого міста з середньовічною готичною ратушею по центру. Вперше про неї стало відомо на початку XIV століття з міських документів. Популярний серед туристів і Губернаторський палац, де працювали всі губернатори області.

Вітебськ це батьківщина Шагала, тому не дивно, що тут розташований його будинок-музей. Будинок на Покровській, побудований батьком Шагала, став оселею, де Марк провів юнацькі роки. У музеї знаходяться речі та архівні документи, що розповідають про життя і родину художника.

arttsentr_shagal_big

Якщо ви вперше приїхали до Вітебська, обов’язково потрібно відвідати Благовіщенську церкву і Ботанічний сад.

Мінськ

000667_650865

Столиця республіки, в якій зосереджена велика частина адміністративних і розважальних установ.

Що подивитися в Мінську? Наприклад, Великий театр,що побудований в стилі конструктивізму в середині XX століття. Варто ще поглянути на Верхнє місто, де розташована площа Свободи – серце столиці.

Ще однією визначною пам’яткою є Дудутки – музей старовинних ремесел, який був заснований в 1993 році. У його стінах можна побачити провінційний побут білорусів XIX століття і зануритися в народні звичаї і стародавні ремесла. Можна поїхати на Лінію Сталіна. Це фортифікаційний ансамбль, який створили до 60-річчя Перемоги.

У Мінській області ще є священне місце – меморіальний комплекс «Хатинь» на місці невеликого села, спаленого фашистами.

fotowork304.02

У центрі Мінська знаходиться великий комплекс будівель під назвою Гостинний двір. Його початкове призначення – місце для торгівлі та проживання купців. Але, за словами самого Батька республіки, одним з головних символів сучасній і незалежній Білорусі є Палац Республіки.

Несвіж

000180_25090

У першу чергу місто відоме палацово-парковим ансамблем Радзивіллів. Це родовий маєток магнатів Литовського князівства і Речі Посполитої. Воно було конфісковано в казну, а в радянський час стало санаторієм КДБ. На сьогоднішній день маєток Радзивіллів входить у спадщину ЮНЕСКО. Ще однією визначною пам’яткою міста можна назвати костел єзуїтів. Він став першою спорудою на території Речі Посполитої в стилі бароко. За все своє існування, це більш 4-х століть, костел ніколи не закривали і не реставрували. Під ним знаходиться родова усипальниця Радзивіллів.

Варто також поглянути на Несвижську ратушу. Вона була побудована в кінці XVI – початку XVII століття. Ратуша з трьох боків оточена торговими рядами, які утворюють цілісну архітектурну композицію, а самі ряди прикрашені арками.

Пінськ

pinsk_17

Це столиця Полісся, де яскраво і цілісно відображається бароко в Білорусі. Пінськ займає друге місце, після Гродно за кількістю архітектурних пам’яток та історичних забудов. У Пінську можна відвідати єзуїтський колегіум, францисканський костел, монастир і дзвінницю, а також побачити палац Бутримовича. Серед костелів в місті є і бернардинський костел (тепер Варваринська церква), і костел Карла Борроміуша (Борромея). Всі ці пам’ятки відносяться до XVII, XVIII і початку XIX століття. Серед пам’ятників архітектури до наших днів дійшли барочна дзвінниця, дерев’яна церква та костел, а також дерев’яний садибний будинок. В архітектурних пам’ятках присутня псевдоготика, псевдобарроко, модерн і конструктивізм.

Пінськ – місто дуже зелене, тут безліч садів, скверів і бульварів.

Брест

3

Місто відоме завдяки меморіальнму комплексу «Брестська фортеця». Це один з найважливіших пам’ятників часів Другої світової, який присвячений подіям 22 червня 1941 року.

94552281

Ще одною оборонною спорудою є Біла Вежа. Це оборонно-сторожова вежа, побудована в кінці XIII століття.

Пам’яткою міста можна назвати Берестя. Історико-археологічний музей, який зберіг більше ніж 200 дерев’яних будівель. Всі вони були споруджені в XIV столітті і відображають побут, мистецтво і будівництво республіки.

Пам’ятником архітектури вважається костел Воздвиження Святого Хреста. Один зі старих костьолів в області, побудований в стилі пізнього класицизму. У Бресті знаходиться унікальний і єдиний у своєму роді Музей врятованих цінностей. Його відкрили митники на основі великого накопичення конфіскованих у зловмисників коштовностей, ікон та картин.

Могильов

12979423100

Є другою столицею Білорусі.

Буйнічіське поле – меморіальний комплекс. Це арка з 27-метрової алеєю і каплицею, яка виконана у східнослов’янському стилі.

buinichi

Стіни меморіалу увінчані іменами сотні воїнів і ополченців, а в центрі розташована «Книга пам’яті».

Одним з пам’ятників природи вважається Поликовічська криниця. Це джерело, розташоване на дні яру, що збирає води в струмок. Пару століть тому поряд з джерелом був побудований кам’яний грот і каплиця Святої Параскеви.

Могильов може похвалитися скульптурною композицією у вигляді Звіздаря і сонячного годинника. Поруч знаходяться 12 стільців, які символізують знаки зодіаку. Сонячна композиція робоча і по ній можна звіряти час.

А ще в Могильові знаходиться величезний зоосад. Тут живуть вовки, борсуки, лосі, козулі, кабани і величний усурійський тигр.

Джерело: weloveua



• не пропусти