Дизайн інтер’єру у 2024 році: топ-5 стилів, які точно будуть у тренді

4643

Вони дозволять не лише створити унікальний простір, а й зобразити вашу індивідуальність.

1. Джапанді – сучасний симбіоз

Джапанді – це новий погляд на дизайн інтер’єру, що поєднує японську мінімалістичність і комфорт скандинавського стилю. Поєднання цих двох підходів дозволяє створити по-справжньому унікальний простір.

Основним принципом джапанді є природна естетика. У цьому стилі часто віддають перевагу натуральним матеріалам, таким як деревина та камінь. Дерево може використовуватися для паркету, стінових панелей, рейкових перегородок та декору. З каменю ж найчастіше виконують камін, облицювання стін, стільниці. Також в інтер’єрі використовуються природні текстури та деяку неакуратність. Приміром, це можуть бути неакуратно пофарбовані на перший погляд стіни або штукатурка, що нерівно накладена.

У джапанді цінується природне освітлення: перевага надається панорамним вікнам, які наповнюють приміщення світлом. Якщо є штори, то вони завжди світлого відтінку.

Так як основна ідея філософії джапанді полягає в прагненні до створення затишного та спокійного простору, тут немає місця яскравим та насиченим кольорам. Палітра включає нейтральні відтінки: білий, сірий і бежевий.

Як декор використовуються прості та красиві речі: вази, свічки, бонсай або ікебани. Але при цьому зайві предмети, які просто збиратимуть пил, тут відсутні.

2. Бохо – творчий хаос в інтер’єрі

Бохо — це світ різнобарвних подушок, натуральних килимів та покривал з етнічними візерунками, оригінальними меблями та хендмейд-речами. Якщо вам подобається експериментувати, не дотримуючись строгих правил, і ви вірите, що ваш будинок – це ваша художня палітра, цей стиль створений спеціально для вас.

Він про свободу, самовираження та унікальність. Тут не місце одноманітності, кожна річ має свою історію, свій відтінок. Вітаються оригінальні елементи та речі з власним неповторним шармом. Ловці снів, гірлянди, підвіски, пір’я, килими, плетені кошики, оленячі роги – все це може стати частиною інтер’єру. На стінах можна побачити музичні інструменти!

Цей стиль дозволяє сміливо поєднувати непоєднуване, створюючи гармонію з різноманітних елементів. А яскраві, насичені, іноді навіть строкаті кольори надають інтер’єру неповторної жвавості та енергії.

Особливу роль тут грає багатошаровість, що створює відчуття затишку. Домогтися її можна за допомогою текстильних елементів: пледів, штор та покривал із різними текстурами. Важливо підбирати близькі або кольори, що поєднуються, щоб зберегти гармонію в просторі і уникнути його перевантаження. Але це не означає, що не можна створити відчуття єдності, поєднуючи найрізноманітніші деталі.

Стиль бохо підійде тим, хто цінує свободу творчості та має нестандартний погляд на речі. Особливо він привабливий для любителів збирати унікальні предмети: антикваріат, вироби ручної роботи та вінтажні речі.

3. Рустик – стиль, натхненний природою

Рустик – це інтер’єрний стиль, який приносить шматочок природи в квартиру. Він уособлює тепло, затишок та простоту життя на свіжому повітрі, навіть якщо ви знаходитесь у місті.

У рустикальному інтер’єрі використовуються натуральні матеріали – дерево та камінь. Дерев’яні балки та грубі дошки стають декоративними акцентами. Вони можуть мати шорстку текстуру, сучки та тріщини – це додасть природної естетики у простір.

Камінь часто застосовується для обробки стін, підлог і облицювання камінів. Грубі краї та нерівна кладка створюють унікальний стиль, який може здатися недосконалим в іншому інтер’єрі. Металеві елементи – наприклад, сходи та поручні – теж можуть мати нерівності та сліди ручної роботи.

У рустик-стилі вітаються лише природні кольори – яскраві та синтетичні варіанти залишаються за межами такого інтер’єру. Основними відтінками є коричневий, зелений та сірий. Усі вони дозволяють створити наближену до природи атмосферу.

Світло у стилі рустик теж дуже важливе. При виборі ламп слід віддати перевагу теплим відтінкам, щоб не створювати зайву яскравість.

Однак особливу роль тут відіграють меблі. Дерев’яні стільці, шафи та тумбочки з дощок, що розтріскуються, а також дерев’яні обідні столи на масивних ніжках, відкриті полиці і плетені крісла чудово доповнять інтер’єр. Крім того, в обідній зоні можна експериментувати, замінюючи стільці лавками. Це надасть простору нотки сільського затишку.

Замість того, щоб позбавлятися старовинного комода, скористайтеся ним як туалетним столиком або книжковою полицею. Такий підхід не тільки полегшить пошук відповідних меблів, а й дозволить суттєво заощадити.

4. Мемфіс – яскрава геометрія та креатив

Мемфіс – це стиль, який буквально вибухає кольорами та формами. Він уособлює сміливість та ексцентричність у дизайні інтер’єру. Характерна риса стилю – яскрава палітра кольорів. Тут ви виявите сміливі поєднання лимонних, червоних, зелених, блакитних і рожевих відтінків.

А основним акцентом в інтер’єрі стає геометрія. Кола, овали, трикутники, кулі, куби та сфери використовуються як у декорі, так і в обробці. Вони привертають увагу і надають приміщенню свіжого та сучасного вигляду.

Для прикраси використовують різні елементи: колажі, комікси, картини, постери і різні орнаменти. Це також можуть бути геометричні візерунки чи природні мотиви. Принести унікальну естетику в інтер’єр можна навіть за допомогою невеликих деталей — наприклад, незвичайних статуеток і ваз незвичних форм. Все це дозволить створити різноплановий та оригінальний декор.

Характерно для цього стилю також використання нестандартних авторських меблів. При цьому важливо, щоб вона гармонувала з монохромними елементами, мала плавні лінії і округлені кути, а також чіткі геометричні форми.

Текстильне оформлення також відіграє важливу роль. Фіранки слід вибирати яскраві і обов’язково легкі. Крім того, в інтер’єр чудово впишуться принти та візерунки: клітинка, горошок та спіралі.

Якщо ви побоюєтеся, що обстановка може здатися надто яскравою, можна використовувати спокійне основне оформлення та додавати лише характерні елементи: меблі, декор та текстиль. Експериментуйте з кольорами, текстурами та матеріалами, і все вийде.

5. Контемпорарі – мінімалізм у поєднанні з елементами інших стилів

Контемпорарі – неяскравий, але приємний стиль, що відрізняється простим плануванням та мінімальним оформленням. Головне тут – відчуття легкості, яке забезпечується простою геометрією предметів та мінімальною кількістю аксесуарів.

Особлива увага приділяється вибору палітри кольорів, а також гармонійному поєднанню текстур та організації освітлення. Стиль відрізняється функціональністю: кожна деталь повинна мати свою мету, не перевантажуючи простір. Наприклад, в приміщення добре впишуться ліжка з ящиками, вбудовані меблі, модульні стіни і шафи. А ось надлишкових елементів, наповнених пафосом та блиском, варто уникати.

Якщо говорити про колір, то пріоритет надається білому. Він робить приміщення більш відкритим та свіжим. А завдяки багаторівневому освітленню – центральній люстрі, підсвічуванню, настільним лампам, підвісним світильникам – вдасться створити комфортну атмосферу. Крім того, таким чином можна поділити кімнату на окремі зони: для відпочинку, читання, приготування їжі.

Декор відрізняється помірністю, основна мета – зберегти відчуття свободи та простору. При цьому відсутність жорстких рамок дозволяє виявити індивідуальність. Як декоративні елементи можуть використовуватися великі рослини: пальми, бамбук або фікуси. Добре підходять вази, статуетки чи абстрактні картини. Особлива увага приділяється використанню різних текстильних матеріалів: це може бути шерсть, льон та джут із яскраво вираженими переплетеннями.

Експерименти з текстурами – ключова особливість контемпорарі. Цей інтер’єр здатний включати елементи різних стилів, проте важливо вміти підтримувати гармонію між ними.