Скарби Атлантиди: На дні моря виявили понад 40 злитків невідомого металу

3193

Археологи виявили злитки невідомого металу на затонулому біля берегів Сицилії кораблі. За даними дослідників, корабель затонув приблизно 2600 років тому, можливо через шторм, що раптово почався. На борту затонулого судна водолази знайшли 47 злитків загадкового металу червонувато-золотистого кольору, який, на думку вчених, може бути орихалком – металом з міфічної Атлантиди.

Археологи виявили злитки металу схожі на орихалк з міфічної Атлантиди

Також з корабля були підняті зброю, якір, залишки амфор і кілька невеликих контейнерів, використовуваних для перевезення дорогоцінних масел. Швидше за все, це був торговельний корабель, що перевозив товари, а зброю і обладунки використовувалися командою судна для захисту від нападу піратів. І в цілому, це був би звичайний корабель, якби не ці злитки металу, який виявився сплавом міді (приблизно 75-80%), цинку (15-20%) і невеликої кількості домішок.

Археологи виявили злитки металу схожі на орихалк з міфічної Атлантиди

За кольором сплав нагадує міфічний орихалк, який згадується в творі Платона про Атлантиду – затонулому острові, де проживала надзвичайно розвинена цивілізація. У діалозі «Критий» Платон пише, що місто атлантів було оточений трьома стінами, і остання з них, навколо акрополя, була з оріхалку і «блищала вогнистим мерехтінням». Також всередині храму Посейдона, верховного божества у атлантів, стояла стела з оріхалком, а за ціною метал «поступався тільки золоту».

Археологи виявили злитки металу схожі на орихалк з міфічної Атлантиди

Однак, судячи за хімічним складом, оріхалк може виявитися не таким вже екзотичним сплавом, яким він здавався колись в давнину, а легенди про Атлантиду, можливо, отримають підтвердження вже в найближчому майбутньому.



• не пропусти