На Корсиці був виявлений древній храм померлої релігії

655

Під час звичайної процедури перевірки місцевості, виділеної під будівництво дороги, археологами було знайдено храм богині Мітри часів Римської імперії.

При перевірці місцевості археологи розкопали зазначену ділянку і виявили руїни, як вони висловилися, “невідомої морфології”. Іншими словами, руїни подібної форми корсиканським археологам ще не зустрічалися. Надалі з’ясувалося, вони знайшли храм богині Мірти початку першого тисячоліття.

За весь час на територіях, колись підконтрольних Римської імперії, археологи знайшли в цілому близько сотні святилищ Мітри, найвідоміші знаходяться в серці імперії – в Римі і Остії. Культ Мітри, божества індоіранского походження, проник в Римську імперію в кінці I століття: головними “розповсюджувачами” були римські солдати і торговці зі Сходу.

Пару століть мітраїзм був основним конкурентом іншої молодої релігії, християнства. Як і перші християни, прихильники культу Мітри піддавалися гонінням і жорстоким репресіям, але закінчення цієї історії відомо: мітраїзм, поряд з іншими “язичницькими” культами, був остаточно заборонений імператором Феодосієм I в 392 році, а християнство отримало статус державної релігії.

Знахідка приголомшлива і надзвичайно рідкісна. Ми і не підозрювали, що на Корсиці практикувався мітраїзм. Раніше в континентальній Франції вже знаходили святилища Мітри. Останнє виявили при розкопках в Анжі в 2010 році“, – повідомив керівник розкопок Філіп Шапон.

Для сучасних вчених мітраїзм залишається вельми загадковим явищем – в першу чергу тому, що відомостей про нього майже не збереглося. Історики нарахували більше 60 згадок Мітри та мітраїзму у грецьких і римських авторів (не рахуючи вірменських і перських), проте розрізнені відомості дають не надто чітку картину.

Ми дуже мало знаємо про культ Мітри. За відсутності прямих письмових джерел більшість наших знань про цю давню монотеїстичну релігію засновані на вивченні руїн храмів Мітри і тих зображень, які там знаходили“, – продовжив Філіп.

Архітектура мітреума в Маріані майже не відрізняється від влаштування інших відомих храмів Мітри. Крім власне святилища, археологи виявили кілька приміщень, включаючи трапезний зал з центральним проходом, уздовж якого були встановлені дві великі, майже двометрові по ширині, лави для віруючих – люди могли з комфортом на них розташуватися під час загальних зустрічей, молінь і трапез.



• не пропусти