7 небезпечних меседжів, які приховують популярні диснеївські мультфільми

35776

Мультфільми – це більше, ніж нам здається на перший погляд. Вони не тільки розважають глядачів, але й намагаються донести до них певні повідомлення.

Більшість мультфільмів зняті за мотивами казок, в які автори вкладали повчальний зміст. Так, Шарль Перро, відомий французький письменник, завершував текст «хвостиками» – мораллю, яка пояснювала казку. У «Сплячій красуні» він засуджував прагнення жінок якнайшвидше вийти заміж, а у «Попелюшці» пояснював, що, аби досягти бажаного, мало бути гарною та працелюбною, іноді без «хресної матері» не обійтися.

Багато казок були екранізовані студією «Дісней». І ці мультфільми популярні на весь світ. А ось які повідомлення вони несуть і, що потрібно пояснити дітям, перш ніж вмикати телевізор, ми розберемо у цій статті.

Бути хорошою людиною означає бути хорошою домогосподаркою

Передивіться разом з дітьми «Білосніжку та семеро гномів», «Попелюшку», «Красуню та Чудовисько». Головні героїні цих казок прекрасно пораються з домашнім господарством, у той час, як негативні персонажі навіть гадки не мають, як це робити.

Після перегляду мультфільму складається враження, що хороша жінка – це тільки та, яка добре прибирається і може впоратися з усіма домашніми проблемами. Але це не так.

Шлюб – це найважливіша нагорода за прагнення, а не один з можливих сценаріїв у житті

Більшість казок побудовані за такою схемою: «проблема – пригода – нагорода». Для хлопців-героїв нагороди можуть бути різними: любов, справедливість, звання, багатство. А ось для героїнь чомусь тільки шлюб. У наш час суспільство не вбачає шлюб, як показник зрілості та невіддільну частину життя. У світі є ще багато речей, в яких дівчина може себе проявити.

Ти сам собі не помічник

Минулого року відома голлівудська акторка Кіра Найтлі заявила, що буде намагатися вберегти свою дочку від перегляду деяких диснеївських фільмів про принцес. Акторці не подобається, що їх зображають безпомічними й не здатними розв’язувати свої проблеми самотужки. Диснеївські принцеси просто чекають, поки прийде чоловік і врятує їх.

У казці та мультфільмі «Попелюшка» головна героїня прислуговує мачусі, навіть не намагаючись хоч раз поборотися проти поганого ставлення до себе і свободу. На щастя в її житті трапився чарівний принц… Але таке в реальному житті не можливе.

Кіра Найтлі говорить, що такі мультфільми, як «Моана» та «Холодне серце» грають на противагу «Попелюшці» й іншим мультикам про принцес.

Дівчата нічого не вирішують у стосунках

Інша ж американська акторка, Крістін Белл, наголошує, що обов’язково потрібно обговорювати з дітьми, особливо, якщо у вас дочки, поцілунок у казці «Білосніжка й семеро гномів». З її точки зору, досить дивним є те, що принц цілує дівчину в той час, коли вона безпорадна і не може йому дозволити чи заборонити щось з нею робити.

Белл запевняє, що така поведінка у мультфільмі змушує дівчат почувати себе другосортними, чия думка нічого не значить у стосунках. Тим паче, що у казці принцесі всього 14 років, а це час, коли дівчатка тільки починають зустрічатися з хлопцями.

Краще втратити «голос», коли тебе не чують

Ще одним мультфільмом, який змушує переживати матерів маленьких дівчаток, – «Русалонька». Дівчина, яку ніхто з оточуючих не розуміє, кидає все, аби розпочати стосунки з принцом, якого бачила кілька разів. Як ми знаємо, історія закінчилась трагічно.

Сімейні психологи звернули увагу на цю історію також. Вони вважають, що втрата голосу у казці це ні що інше, як переносне значення понять «втрати розуму» та «логіки» у стосунках. Дівчина втрачає голову через принца. Така поведінка не приведе до щасливого життя.

Дівчинка повинна виглядати так, як принцеса у мультику

Проведені дослідження показали, що дівчатка, які часто дивляться мультфільми про принцес, будуть мати низьку самооцінку в майбутньому. І це не дивно, бо вони порівнюють себе з намальованими героїнями й прагнуть бути схожими на них. Хоча, пропорції тіл намальованих принцес ілюстратори навмисно змінюють, аби надати героїні більшої виразності. У здорової дівчинки не будуть такі великі очі, як в Ельзи, і вона  не буде такою ж худою, як Попелюшка. Варто пояснити дітям, що головне піклуватися про себе і своє здоров’я і не рівнятися на персонажів з мультфільмів.

Добра людина завжди красива, а зла – ні

Глядачі давно помітили, що у мультфільмах позитивні герої виглядають симпатичніше, ніж негативні. Це впливає на сприйняття людей дітьми. Відомі казкарі, брати Грімм, у своїй версії “Попелюшки” зробили по іншому: вони зобразили зведених сестер головної героїні хоч і справжніми красунями, проте злими.

Вчені б’ють на сполох через те, що у фільмах та мультфільмах часто згадуються персонажі з явними психічними та психологічними відхиленнями. Наприклад, у 85% із 34 анімаційних фільмів «Діснея», випущених до 2004 року, є різні персонажі, які страждають на психічні проблеми. Ці хвороби часто використовують, щоб заплямувати одного з героїв. Насправді ж така ситуація може викликати упереджене ставлення до людей, які справді потребують допомоги.

Що ж тоді дивитися?

Обирайте мультфільми, які вчать допомагати слабким, любити, не здаватися і показують, що таке справжня дружба. В таких мультиках руйнуються насаджені стереотипи, до яких звикло суспільство.

  • «У пошуках Дорі» (6+)
  • «Моана» (6+)
  • «Кунг Фу панда» (0+)
  • «Звірополіс» (6+)
  • «ВОЛЛ•І» (6+)
  • «Історія іграшок» (6+)
  • «Головоломки» (6+)

Головне завдання батьків – пояснити повчальний зміст казки чи мультфільму. Варто робити усе можливе, аби стереотипи й штампи не впливали на життя підростаючого покоління.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти