10 видів стосунків від яких ви повинні тікати просто зараз

7940

У світі понад 12 мільйонів людей страждають від насильства з боку партнерів. Це число дійсно шокує! А найстрашнішим є той факт, що такі відносини  можуть довести до формування почуття страху, ізоляції від родини та друзів, надмірної відповідальності за вчинки, або становитимуть загрозу вашому життю. Якщо вже були помічені ці сигнали, то треба замислитися над тим, чи варто продовжувати такі токсичні стосунки.

Зверніть увагу на нижче наведений писок назв таких взаємовідносин. Можливо, якісь з них характеризують саме ваші стосунки з партнером. Головне – прийняти істину і це вже буде першим кроком до зміни ситуації у житті.

Стосунки «Існуємо тільки ми вдвох»

В таких стосунках партнер намагається прив’язати вас до себе та ізолювати від вашого кола спілкування. Таким чином він (вона) здатні налаштувати вас проти всього світу, адже найголовнішими є саме ви двоє. Річ у тому, що, на перший погляд, така поведінка може здатися ознакою близькості та високих почуттів. Але врешті решт ви помітите, що ваша кохана людина стала центром і все ваше життя обертається навколо нього. Ви на 100% стали залежними й нічого не можете вдіяти в цій ситуації, адже боїтесь зробити боляче вашому партнерові. З часом, ви станете на стільки залежними від такого роду ізоляції, що в майбутньому не зможете збудувати близьких стосунків з іншими людьми.

Стосунки «Ти – ніщо!»

Подумайте над стосунками, в яких ваш партнер постійно ображає, принижує або погрожує вам. Така поведінка може призвести до зниження вашої самооцінки та змусити повірити у свою нікчемність. В якийсь момент, не помічаючи цього, ви починете вірити, що заслуговуєте на всі ці образливі слова та дії.

Крім того, це може спричинити психологічні травми і ввести вас у депресію. Прояви емоційного насильства можуть бути передвісником фізичного насильства. Тому тікайте від такого тирана якнайдалі!

Стосунки «Ти завжди помиляєшся!»

Всі ми робимо помилки, але це не привід для постійної критики. Може здаватися, що критикуючи, ваш партер вчиняє чесно та справедливо. Нібито ваша друга половинка відкриває вам очі на ваш вчинок. Але насправді це напад, і йому подобається звинувачувати вас, вказувати на ваші вади. Ось так вони демонструють свою перевагу і переконують вас, що вони знають краще.

У нормальних відносинах партнер підтримує і не дорікає постійно вашими помилками. Критика ж зменшує вашу віру в себе і змушує засумніватися у правильності своїх дій та рішень.

Стосунки «Ти повинна це зробити!»

Як часто ваш партнер змушує вас робити те, чого ви не хочете робити? Це може досягатися різними шляхами:  прямими вимогами, вказівками чи заборонами, а також маніпуляціями. Така ситуація досить небезпечна, адже позбавляє вас  свободи дій. Найчастіше вибір робиться на користь партнера, бо своїми словами токсична людина може зробити все, щоб ви відчували себе винною, якщо зробите щось всупереч вказівкам.

Тиск з боку партнера приносить велику напругу, а головне, створює відчуття безсилля.

Стосунки «Я не впевнений!»

Якщо ваш партнер постійно змінює ваші плани й невпевнений у вашому майбутньому разом, то краще не витрачати на такі стосунки час. Це може служити показником того, що ваш партнер не готовий до серйозних кроків і не бачить вашого спільного життя в майбутньому. Ще одним фактором є те, що в нього (неї) є хтось інший. Такий прояв можна помітити в частих змінах настрою вашого партнера, що призводить до сварок і непорозумінь.

Стосунки «Мені байдуже до тебе!»

Ви все вкладаєте у стосунки, а ваш партнер поводиться так, ніби це не важливо. Ви намагаєтеся розв’язати проблеми й працюєте над собою, але коханій людині це байдуже. Нарешті, ви даруєте свою любов і ласку, а ваш партнер залишається байдужим. Це звучить знайомо? Якщо ваша відповідь – так, то у вас можуть бути односторонні стосунки. В такому випадку ваш партнер сприймає все як належне з вашого боку. Ви ніколи не відчуєте віддачу з боку вашої коханої людини. Зрештою вам самим набриднуть такі відносини, де вам відповідають лише холодом та байдужістю.

Стосунки «Чи можу я тобі довіряти?»

Довіра до партнера є чи не найголовнішим фактором стосунків. Якщо довіра зникла і ви підозрюєте партнера в чомусь, то краще чесно і відверто поговорити, а не запускати цю ситуацію далі. Підозрюючи свого партнера у відсутності чесності, готуйтесь до того, що можуть виникнути тривожність, численні конфлікти й навіть депресія. Це заважатиме вам мати тривалі стосунки в майбутньому.

Стосунки «Де ти? З ким ти? Що ти робиш?»

Чи знайома ситуація, коли ваш партнер аж занадто часто ставить вам ці питання. Це не проста турбота про вас, а контроль вашої поведінки. Ще гірше може бути, коли починають перевіряти ваш телефон чи переписки у соціальних мережах. Партнер, що контролює, в таких стосунках здатен встановлювати заборони, вимагати детального звіту про кожен ваш крок, звинувачувати у недостатній відкритості. Така поведінка може супроводжуватися надзвичайною ревністю і параноєю щодо вас. Часто це призводить й до фізичного насилля з боку ревнивого партнера.

Стосунки «Ти за все відповідаєш!»

В таких стосунках партнер перекладає всю відповідальність на вас. За всі провали та помилки відповідатимете тільки ви. Очевидно, це може негативно позначитися на ваших почуттях та стосунках загалом. Ви можете постійно відчувати свою провину, втрачати впевненість у собі та своїх силах, відчувати величезний тягар відповідальності. Це пригнічує і руйнує вас морально. Вас двоє, і ви разом повинні нести відповідальність, мати спільний розподіл обов’язків та розв’язувати нагальні проблеми.

Стосунки «У тебе будуть проблеми!»

Почуття впевненості й захищеності точно не для цих стосунків. Проблеми можуть виникнути на емоційному та фізичному рівнях. Постійний страх сказати чи зробити щось, щоб потім не отримати стусана від партнера пригнічує та руйнує вашу особистість.

«Б’є – значить любить» точно помилкова характеристика для ваших стосунків. Краще їх завершити, поки не стало питання про загрозу вашому життю.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua