6 рецептів оригінальних літніх салатів з локальних продуктів

1758

Перша половина літа – це сезон, сповнений великою кількістю сезонних фруктів та овочів. Саме на межі червня-липня дозріває велика кількість шпинату, руколи, петрушки, щавлю та базиліку, яка збагачена каротином, ефірними оліями, вітамінами С, А і В, цинком та багатьма іншими корисними елементами.

Дозрівши під літнім сонцем такі ягоди, як: полуниця, черешня, смородина – стануть смачним доповненням до ваших улюблених десертів. Також у цей період дозрівають огірки, кабачки, огірки та помідори. І це далеко не весь перелік того, що дарує нам літній сезон.

Сьогодні ми розкажемо вам, як з усіх цих соковитих та яскравих продуктів приготувати цікаві, смачні, а головне – корисні салати.

Салат із полуниці та руколи

Так-так, полуниця й рукола в одному салаті. Ви здивуєтесь, але це дійсно смачно.

Для приготування вам потрібно: 150 г руколи, 200 г полуниці, 1 великий помідор, 150 г сиру фета й жменька гарбузового насіння.

Для соусу: 4 ст. л. оливкової олії, 4 ст. л. соєвого соусу, 4 ст. л. лимонного соку.

Як приготувати:

Руколу ретельно промити та просушити й викласти на велику тарілку. Помідор нарізати кубиками й викласти на руколу. Фету порізати на кубики й покласти біля помідорів. Полуниці розрізати на 4 частини й викласти зверху на решту інгредієнтів. Полити салат соусом. Обсмажити гарбузове насіння декілька хвилин на сковороді й посипати ним салат. Додати спеції за смаком.

Салат із поєднанням селери, капусти та яблук

Ми продовжуємо дивувати вас міксами овочів та фруктів.

Вам знадобиться: 1 невелика білокачанна капустина, 4 стебла селери, 3 яблука, пів лимона, пучок кропу, 3 ст. л. оливкової олії, пів ч. л. цукру.

Як приготувати:

Капусту тонко нашаткувати. Нарізати тонкими скибками селеру та подрібнити кріп. Очистити яблука від насіння та шкірки, нарізати соломкою і полити соком половини лимона, щоб ті не потемніли.

Подрібнену капусту викласти на тарілку, додати цукор та сіль. Усе перемішати та дочекатись появи соку. Злити капустяний сік. Додати селеру, кріп та яблука. Заправити олією, додати спеції за смаком і ретельно перемішати.

Салат зі свіжими овочами та тунцем

Для літнього варіанту салату з тунцем вам знадобиться: 1 банка консервованого тунця, 2 помідори, 1 огірок, 1 болгарський перець, 1 зубчик часнику, 3 гілочки базиліку, 100 г руколи, 100 г зеленого салату, пів лимона, 4 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. цукру, спеції за смаком.

Як приготувати: 

З банки з тунцем злити зайву рідину і порізати рибку на невеликі шматки. Огірок, помідори та болгарський перець нарізати кубиками. Додати подрібнений часник. Нарізати зелень та руколу. Листя салату порвати невеликими шматками.

На тарілці з’єднати овочі, часник і тунець. Тоді додати цукор та спеції за смаком. Далі перемішати і додати руколу та салат. Посипати зеленню, вичавити сік лимона та заправити оливковою олією, акуратно перемішавши.

Салат з полуницею, грушею та кускусом.

Що треба: 100 г зеленого салату, 150 г руколи, 1 тверда соковита груша, 50 г сиру камамбер (можна замінити фетою), 7 середніх ягід полуниці, гілочка м’яти або базиліку, 2 ст. л. кускусу, 1 ст. л. лимонного соку, оливкова олія, сіль.

Як приготувати:

Протягом 10 хв відварити кускус, додавши дрібку солі. Салат і руколу промити та викласти на тарілку. Грушу розрізати вздовж, а потім подрібнити на кубики. Скропити грушу лимонним соком, щоб м’якоть не потемніла. Сир нарізати смужками або кубиками, а полуницю – кружечками.

Викласти нарізані фрукти та сир на салат і руколу. Посипати охолодженим кускусом, полити оливковою олією та додати спеції за смаком. Важливо нічого не перемішувати, щоб салат зберігав свій смак та свіжість.

Салат з локшиною з цукіні та помідорами чері.

Для приготування потрібно: 2 свіжі цукіні, 1 зубчик часнику, 3 ч. л. меду, 1 ріпчаста цибулина, 100 г оливок без кісточок, 250 г помідорів чері, 200 г бринзи, оливкова олія, сіль, перець.

Як приготувати:

Цукіні нарізати тонкими смужками, щоб за формою нагадували локшину. Часник подрібнити і обсмажити на оливковій олії. Додати смужки цукіні та обсмажити їх до м’якості. Тоді додати спеції та мед і перекласти в тарілку.

Поки локшина з цукіні охолоджується, нарізати півкільцями ріпчасту цибулю. Помідори чері порізати на четвертинки. Сир нарізати на кубики. Оливки розрізати на половинки. Тоді локшину, цибулю, чері, оливки та сир додати в одну тарілку. Заправити оливковою олією та перемішати.

Салат з порічками, шпинатом та куркою.

Що потрібно: 100 г шпинату, 150 г червоних порічок, 150 г смаженого або вареного м’яса курки, 150 г волоських горіхів.

Для соусу: 2 ст. л. лляної олії, 2 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. діжонської гірчиці, 1 ч. л. солі, пучок петрушки та дрібка перцю.

Як приготувати:

Лляну олію, оцет, лимонних сік, мед та гірчицю з’єднати разом. Тоді злегка збити виделкою до утворення бульбашок. Після цього додати сіль, перець і знову збити. Додати подрібнену петрушку і покласти у холодильник на 10-15 хв.

Шпинат ретельно помити і висушити. Велике листя бажано порізати або порвати. Тоді вистелити шпинат на дно салатниці. Потім викласти курку, помиті порічки та шпинат, що залишився. Горіхи подрібнити, обсмажити декілька хвилин і також додати до салату. Полити соусом, перемішати і подавати на стіл.

Ось такими небанальними салатами ви зможете здивувати своїх рідних у літній сезон. Усі вони відрізняються від звичайних салатів поєднанням інгредієнтів та техніками приготування, і найголовніше – смаком!

А який рецепт салату сподобався вам найбільше?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти