Сезонні продукти квітня та рецепти страв із ними

1182

У квітні нам тільки й залишається, що підтримувати свій імунітет, спраглий до активного способу життя та свіжого повітря. Один із кращих способів підтримувати хороше самопочуття — це правильне харчування. Які продукти варто їсти у квітні та що з ними приготувати — читайте в нашій добірці.

Які продукти варто включити в раціон у квітні

Зібрали список сезонних продуктів, а також тих, які варто включити в раціон — щоби харчуватися з користю для організму:

  1. Спаржа. Багата на клітковину, добре впливає на здоров’я та вигляд волосся і шкіри обличчя.
  2. Редис — сезонний продукт, особливо смачна у квітні. З неї можна готувати не тільки сирі салати. А що саме — читайте в добірці рецептів.
  3. Молодий часник — має більше вітамінів, ніж той, що довго лежав у комірчині. Та і смак більш насичений.
  4. Кукурудзяна крупа. Вона досить калорійна, але відноситься до дієтичних продуктів, бо стимулює травлення й допомагає очищати кишківник від шлаків.
  5. Кефір. Кисломолочні продукти завжди корисні для мікрофлори. Але, у цей квітень, коли ми обмежили прогулянки містом та іншу активність, кефір допоможе розвантажувати втомлений організм і покращить травлення.
  6. Цибуля шалот. Сезонна зелень, у якій є ефірна олія та більша кількість вітаміну С, ніж у звичайній цибулі. У ній є кальцій, фосфор та залізо, а незвичайний смак ще й допоможе урізноманітнити ваші домашні страви.
  7. Шпинат — це концентрація вітамінів групи В, А, Е, йоду та фолієвої кислоти, заліза та клітковини. Також, у листах шпинату міститься велика кількість білка. Ще, він добре впливає на роботу серця та забирає втому.
  8. Молодий буряк — особливо корисний саме навесні. Це низькокалорійне джерело йоду, фолієвої кислоти і клітковини. Буряк однаково корисний, як сирий, так і варений, печений чи у вигляді соку.
  9. Петрушка. Вона теж додасть енергії й порцію вітамінів. Через надто яскравий аромат її не часто додають у страву в достатній кількості. Проте, навіть їй можна знайти незвичайне застосування.

Рецепти страв із продуктами квітня

А що приготувати із перерахованими вище продуктами квітня? Ми додали кілька рецептів для прикладу:

Рецепт № 1: Омлет зі спаржею та свіжою редискою

Що треба: 3 яйця, 1/3 склянки кефіру, спаржа 4 штуки, 3 свіжих редиски, 3 ст.л борошна, 1 томат. Також, 2 ст.л консервованої кукурудзи, олія, 1/2 ч.л гірчиці, сіль та перець.

Як приготувати:

Яйце треба збити виделкою разом із половиною кефіру та борошном, додати сіль та перець, кукурудзу і шматочки томатів. Спаржу розрізати на 2–3 частини, відварити 2 хвилини в окропі й підсмажити на олії. Залити її в пательні яєчною сумішшю. Смажити омлет із двох сторін до золотистого відтінку. Редиску тонко нарізати, другу половину кефіру змішати з гірчицею. Готовий омлет полити цим гірчичним соусом та прикрасити свіжою редискою.

Рецепт № 2: Салат із молодим часником та шпинатом

Що треба: кілька паростків часнику, пучок шпинату, олія та сіль, 2 томати та лимон, 100 г сиру Сулугуні.

Як приготувати:

Часник подрібнити, олію змішати із сіллю та лимонним соком. Томати подрібнити кубиком, а сулугуні натерти на великій тертці чи нарізати тонкими смужками. Шпинат помити, просушити й порізати на 2–3 частини. Змішати всі компоненти страви та дати салату трохи настоятися, перш, ніж його їсти.

Рецепт № 3: Полента зі спаржею та перцем

Що треба: 1 склянка кукурудзяної крупи, 4 склянки води, 1 червоний солодкий перець, 100 г спаржі, олія та сіль, сушений часник і трохи вершкового масла.

Як приготувати:

Воду треба залити в каструлю й довести до кипіння. Поступово насипати в неї крупу, помішуючи ложкою, щоби вона не збилася грудочками. Посолити та варити, поки каша не стане зовсім густою. Додати вершкове масло й пересипати кашу в прямокутну місткість. Поставити охолоджуватися, а тим часом — підготувати інші компоненти.

Спаржу треба відварити, перець обдати окропом та нарізати тонкими смужками. Смажити овочі на олії із сушеним часником. Потім, нарізати застиглу поленту на прямокутні шматочки та також підсмажити з двох боків до скоринки. Викласти все разом на тарілку. Можна замість соусу використати кефір чи сметану з низьким відсотком жирності.

Рецепт № 4: Шоколадний кекс із буряком

Для цієї незвичайної страви треба: 250 г буряка, 1 яйце, 130–150 г борошна, по 40 мл олії та кефіру, 1 ст.л какао та 80 г цукру, дрібка солі та 1/2 ч.л соди.

Як приготувати:

Буряк треба попередньо відварити та охолодити. Почистити його й перетерти в пюре. Борошно змішати з какао, сіллю, содою й цукром — усе ретельно перемішати.

Окремо, виделкою перетерти бурякове пюре, олію та кефір, яйце. Поєднати вміст двох мисок із рідкими та сухими компонентами.

Формочки для кексів змастити олією, налити в них тісто. Випікати десерт орієнтовно 25–30 хвилин за температури 175–180 градусів. Прикрасити кекси можна цукровою пудрою або тертим шоколадом.

Рецепт № 5: Смузі з петрушкою та імбиром

Що треба: 1 склянка кефіру, 3 гілочки петрушки, 1 яблуко. Окремо: сушений імбир, червоний перець чи сіль за смаком.

Як приготувати:

Яблуко очистити від шкірки та качана, нарізати кубиками. Від петрушки відділити стебла та подрібнити їх. Петрушку та яблука збити міксером до стану пюре. Додати спеції, кефір та ще раз ретельно все перемішати. Пити на ніч, щоби очистити організм та відчути легкість на ранок.

Рецепт № 6: Баклажани з цибулею шалот

Що треба: 2 баклажани, 50 г твердого сиру, 1 цибулина, олія та сіль, мед та соєвий соус. Також, біле вино й лимонний сік.

Як приготувати:

Баклажани нарізати смужками. Змішати олію, соєвий соус та мед і замаринувати шматочки баклажанів у цій суміші. Натерти сир, посипати ним кожен шматочок баклажану, викласти все на деко й запекти до хрусткої скоринки.

Поки баклажан готується, нарізати дрібним кубиком цибулю, залити її лимонним соком та вином. Дати настоятися 20–30 хвилин. Подавати запечені баклажани разом із цибулею у вині. До цієї страви також підійде свіжа петрушка.

Використайте вільні вечори для експериментів на кухні, щоби спогади про цей карантин стали потім хоча б трішечки приємнішими.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти