Продовження Різдвяних вихідних: прості та недорогі страви для святкового столу

4773

Після Різдва свята не закінчуються. За ним приходить Новий рік (свято Василя), а там і Водохреща. Тому в українців тривають застілля, аж до початку посту перед Великоднем. Як не розоритися на всіх цих святкуваннях? Слід готувати страви з локальних та недорогих продуктів.

Які саме? Зробили невелику добірку таких страв: простих, з недорогих продуктів, які завжди можна купити в місцевих магазинах чи на ринку. Зберігайте собі ці рецепти, щоби знати, як урізноманітнити зимові застілля.

Страва № 1: Картопляна запіканка з грибами

Що треба: 500 г холодного картопляного пюре, 5 ст.л борошна, 2 яйця та 50 мл вершків. Також, 50 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, 250 г печериць свіжих, сіль і перець чорних, прованські трави та 1 ч.л куркуми. Знадобиться ще прозора форма для запікання.

Як приготувати:

Картопляне пюре змішати із сирими яйцями та збити все міксером. Посолити, додати солі та прованських трав, борошно і вершки, куркуму. Ще раз усе ретельно збити.

Розігріти добре пательню та змастити її половиною вершкового масла. Обсмажити цілий, трохи придавлений, часник. Вийняти часник, коли він стане рум’яним. Додати подрібнені гриби, посолити та поперчити їх, смажити до хрусткої скоринки.

Духовку розігріти до 200 градусів, форму змастити маслом. Картопляну суміш змішати з грибами та висипати у форму. Розрівняти вміст форми й поставити випікатися протягом 30 хвилин. Діставайте запіканку з духовки, коли на ній з’явиться золотиста скоринка. Подавайте страву на стіл гарячою, прямо в прозорій формі.

Страва № 2: Салат із буряка та бринзи

Що треба: 2 великих буряка, 1 зубчик часнику, 2 ст.л олії та сіль, прованські трави. Порція бринзи (250 г) та 100 г волоських горіхів. Також, 60–70 г чорносливу та 1 ч.л лимонного соку.

Як приготувати:

Буряк треба відварити або запекти до повної готовності, щоби шкірка добре відставала від коренеплоду. Очистити його та нарізати дрібними кубиками. Засипати прованськими травами, додати сіль, лимонний сік та олію й залишити маринуватися в цій суміші.

Горіхи подрібнити ножем та підсмажити із сіллю на сухій пательні. Бринзу нарізати дрібними кубиками, такими ж, як буряк. Чорнослив залити окропом, а через 10 хвилин подрібнити на смужки й додати до буряка.

Змішати всі компоненти разом. Подавати салат холодним, а, якщо є — можна додати до нього зелень за смаком.

Страва № 3: Солона сирна запіканка

Що треба: 400 г домашнього сиру не надто зернистого, 6 ст.л борошна та 2 яйця, 2 зубчики часнику. Спеції: прованські трави, сіль, куркума. Також, можна додати овочі за смаком: гриби, консервовану кукурудзу або перець.

Як приготувати:

У сир додайте борошно, усі спеції та яйця, подрібнений часник. Ретельно збийте все міксером, щоби не залишилося грудочок. Потім, додайте подрібнені овочі за смаком.

Форму для запікання треба змастити олією, залити в неї сирну масу та запікати за температури 180 градусів протягом 30–40 хвилин. Подавати можна, як теплою, так і холодною.

Страва № 4: Гарбузові булочки

Що треба: 200 г гарбузового пюре та 550–600 г борошна, 250 г домашнього сиру та 100 г цукру, 2 яйця. Також, 150 г масла, 1 ч.л солі та 5–7 г дріжджів сухих.

Як приготувати:

Змішайте масло з дріжджами та розігрійте їх у мікрохвильовій печі. Гарбузове пюре збийте міксером із цим маслом, яйцями та домашнім сиром. Додайте в суміш сіль і цукор, ще раз ретельно збийте. Потім, поступово додаючи борошно, замісіть тісто. Поставте його в теплі, накрийте рушником і залиште на 30 хвилин. Потім, розділіть на однакові булочки, викладіть на деко, застелене пергаментом, посипте кунжутом, маком чи сіллю (або і всім разом). Через 10 хвилин ставте випікатися за температури 180 градусів на 20–30 хвилин.

Страва № 5: Салат із рисом та соліннями

Що треба: 200 г холодного розсипчастого рису, 1 цибулина та 1 сира морква, 1 ст.л оцту та 3 ст.л олії, сіль. Також, по 100 г солоних огірків та маринованих грибів, консервованої кукурудзи.

Як приготувати:

Моркву та цибулю почистити, нарізати дуже тонкими кільцями та посолити. Залити овочі оцтом та олією, залишити маринуватися. Тим часом, нарізати кільцями солоні огірки та гриби, змішати їх із кукурудзою та додати до рису. Поєднати всі компоненти салату разом та подавати його холодним.

Страва № 6: Рисова запіканка з томатним соусом

Що треба: 500 г рису, 2 яйця та 4 ст.л борошна, 50 мл вершків та 50 г масла, сіль та сушений часник. Також, 100 г томатної пасти, консервовані перець та кукурудза з банки, прованські трави та 1 ч.л солі.

Як приготувати:

Нагрійте каструлю та додайте в неї третину масла. Вилийте томатну пасту і 100 мл води, ретельно перемішайте. Додайте перетертий перець та кукурудзу, прованські трави, сіль і цукор, часник. Варіть усе на легкому вогні, поки соус не стане густим.

Рис замішайте з борошном, яйцем та вершками. Форму для запікання покрийте в середині маслом і вилийте туди половину рисової суміші. Потім — половину соусу. Повторіть цю процедуру ще раз. Запікайте страву 30–40 хвилин за температури 16–170 градусів.

Страва № 7: Паштет із квасолі гострий

Що треба: 300 г квасолі та 100 г сочевиці червоної, 2 зубчики часнику, 50 мл олії та спеції: прованські трави, гострий червоний перець, куркума, сіль. Також, 100 г кунжуту.

Як приготувати:

Ставте квасолю варитися на слабкому вогні протягом 1 години — вона має добре розваритися. Як мине 30 хвилин — додайте до квасолі сочевицю. Вимикайте вогонь, коли з каструлі зовсім випариться вода.

Кунжут підсмажте до золотистого кольору на сухій пательні, перетріть його в ступі, змішайте з часником та ще раз перетріть усе в пюре. Додайте в це пюре всі спеції та пересипте його в каструлю. Міксером перебийте вміст каструлі в однорідну масу. Ложкою вмішайте олію та доведіть до смаку сіллю і спеціями. Коли паштет захолоне, то стане ще густішим і його зручно буде мастити на грінки.

Страва № 8: Горохове пюре зі спеціями та горіхами

За свята вже встигло набриднути звичайне картопляне пюре? Пропонуємо замінити його такою ж недорогою, але незвичною альтернативою: гороховим пюре з горіхами.

Що треба: 400 г гороху, 100 г волоських горіхів, 1 зубчик часнику, 3–4 ст.л олії та спеції: сіль, перець, прованські трави, куркума, паприка.

Як приготувати:

Залийте горох гарячою водою та залиште настоюватися протягом 1–2 годин. Потім, змініть воду та варіть горох до стану м’якої каші. Додайте до нього часник, усі спеції та половину олії. Збийте все міксером в однорідну масу.

Горіхи подрібніть ножем, додайте сіль та підсмажте їх на олії. Додайте шматочки горіхів у пюре й подавайте страву на стіл ще гарячою.

Сподобалися рецепти? Ви можете створити й авторські недорогі страви для зимового застілля. Для цього використовуйте продукти, які завжди доступні в цю пору: крупи, соління, коренеплоди. Також, саме час робити акцент на випічку й десерти із сухофруктами. Одним і тим самим продуктам можна додати різних смаків завдяки спеціям, горіхам чи незвичайними соусами.

Дивіться інші добірки рецептів на сайті, щоби готувати не лише заощадливо, але і смачно.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти