8 оригінальних рецептів запечених овочів для смачної осені

10889

Так, ще у вересні можна спокійно готувати страви зі свіжими овочами та не думати, чим їх замінити. Але ж, навіть у початку осені бувають дощові й холодні дні, коли хочеться готувати саме гарячу вечерю. Тож рецепти запечених овочів уже актуальні, а 8 цікавих прикладів ми склали в одну добірку:

1. Овочі з медовою скоринкою

Що треба: 300 г картоплі, по 150 г моркви та гарбуза, 2 ст.л меду та 1 ст.л куркуми. Олія соняшникова, дрібка солі, декілька крапель лимонного соку та 2 ст.л кунжуту.

Як приготувати:

Овочі слід добре промити та протерти губкою, але не чистити. Порізати на тонкі смужки однакового розміру. Мед змішати з олією так, щоби вийшла рідка заправка. До неї додати сік, сіль, куркуму. Ретельно змішати та полити цією сумішшю овочі.

Духовку розігріти на 190 градусів, на деко викласти фольгу, а зверху овочі. Випікати, поки не з’явиться легка скоринка. Потім полити залишками заправки, посипати кунжутом, та знову випікати до рум’яної скоринки.

2. Гостре овочеве асорті зі спеціями

Що треба: 300 г картоплі, 200 г цвітної капусти, 2 червоних перці, 1 морква та 1 кабачок маленький. Гілочка кінзи, олія, сіль та червоний перець сушений, куркума, сушений часник, прованські трави.

Як приготувати:

Капусту слід розібрати на маленькі шматочки та залити окропом на 15 хвилин. Потім злити воду та просушити капусту. Картоплю промити, але не чистити, нарізати середніми кубиками. Перець — нарізати смужками, а моркву та кабачок — кільцями.

Розігріти духовку до 18 градусів, деко застелити фольгою. Олію змішати з усіма спеціями та подрібненою дуже мілко кінзою. У глибокій мисці вимішати овочі в цій олії та перекласти їх на деко. Випікати до скоринки зверху та м’якості в середині. Якщо овочі почнуть ставати сухими надто рано — полийте їх ще раз залишками ароматної олії.

3. Овочі в картоплі під сиром

Що треба: 8 картоплин великих, 1 червоний перець, 1 помідор, пучок шпинату та 100 г сиру твердого. Трохи олії, спеції: сіль, чорний перець, сушений часник.

Як приготувати:

Картоплю помийте та протріть, розріжте на 2 частини та вийміть серединку, щоби туди покласти овочеву начинку. Помідор та перець наріжте дрібними кубиками та заправте спеціями.

Розігріте пательню та на олії підсмажте подрібнений шпинат, щоби він був м’яким.

Карпоплю помастіть олією всередині та зовні, посоліть, та викладіть на деко застелене фольгою. Змішайте шпинат, помідор та перець і викладіть їх у картоплю. Випікайте хвилин 20 при температурі 180 градусів, потім посипте половинки картоплі дібно тертим сиром. Випікайте ще 10–15 хвилин, поки сир не покриється золотистою скоринкою.

4. Овочеве асорті з м’ясом

Що треба: 2 курячі грудки, 1 кабачок та 1 червоний перець, 100 гарбуза. Для заправки: олія, мед, лимонний сік, гілочка петрушки та імбир сушений, куркума, сіль.

Як приготувати:

Червоний перець та гарбуз порізати тонкими смужками, а кабачок кільцями. Грудку промити, просушити та нарізати кубиками.

Петрушку подрібнити та перетерти з олією. Додати до них мед, сік та всі спеції. Полити цією заправкою овочі та грудку і все перемішати.

Духовку розігріти до 190 градусів, деко застелити фольгою. Викласти на деко тонким шаром усі компоненти та полити залишками заправки. Випікати, поки м’ясо та овочі не будуть повністю готовими.

5. Гриби в соєвому соусі

Що треба: 500 г грибів, 100 мл соєвого соусу, 1 ст.л меду та 2 ст.л олії, червоний перець сушений та дрібка сушеного часнику.

Як приготувати:

Якщо гриби великі, то слід розрізати їх навпіл. Маленькі залишаємо цілими. Змішайте соус, спеції та олію з медом до однорідної заправки. Залийте нею гриби в такій посудині, щоби заправка всі їх покривала. Залиште настоюватися на 15–20 хвилин.

Тим часом, розігрійте духовку до 190 градусів, застеліть деко фольгою. Викладіть на нього гриби і випікайте 15–20 хвилин. Гриби мають пустити сік, а потім покритися скоринкою.

6. Солодкий гарбуз

Що треба: 500 гарбуза, 3 ст.л меду рідкого, цедра 1 апельсина та 4 ст.л апельсинового соку. Також, куркума, сушений імбир, мускатний горіх, кориця та дрібка солі.

Як приготувати:

Ставте духовку розігріватися на 180 градусів. Деко застеліть фольгою. Гарбуз наріжте середніми кубиками. Змішайте разом мед, цедру та сік апельсина, усі спеції. У мисці вимішате гарбуз у цій заправці та викладіть потім його на деко. Випікайте орієнтовно 20–30 хвилин.

7. Цвітна капуста під вершковим соусом

Що треба: 1 невелика капустина, 150 мл вершків, 100 г твердого сиру, 1 ст.л вершкового масла, сіль та 2 зубчики часнику. Сушені прованські трави і 2 ст.л кунжуту.

Як приготувати:

Капусту розберіть на маленькі шматочки за залийте окропом. Залиште на 15–20 хвилин, потім злийте воду. Поставте духовку розігріватися до 180 градусів, а глибоку форму для випічки обгорніть фольгою.

Розтопіть вершкове масло та змішайте його з часником, перетертим у пюре. Додайте також усі спеції та змішайте все з рідкими вершками. У цю суміш додайте половину натертого дрібно сиру.

Викладіть шматочки капусти у форму, залийте їх вершковою сумішшю та ставте випікатися на 15 хвилин. Потім посипте другою частиною сиру та кунжутом. Випікайте ще 10–15 хвилин, поки сир не покриється золотистою скоринкою.

8. Овочі під томатним соусом із сиром

Що треба: 200 г домашнього сиру та 100 г твердого, 100 г грибів (великі шампіньйони). По одному кабачку, помідору та баклажану. Гілочка базиліку, зубчик часнику та прованські трави, сіль та чорний перець, олія соняшникова.

Як приготувати:

Починаємо із соусу, для нього треба перебити помідор у пюре, додати трохи води, подрібнений базилік, роздавлений часник та всі спеції.

На сковороду налийте олію, потім обсмажуйте тонкі шматочки грибів. Залийте їх соусом і варіть ще орієнтовно 5 хвилин. Поки соус холоне — наріжте баклажан та кабачок тонкими кільцями.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Слід застелити фольгою форму для випічки та покрити її олією. Сир твердий треба натерти на тертці, а домашній — пропустити через сито, щоби позбутися зернистості.

Далі викладаємо все у форму шарами: кільця баклажанів та кабачків, шар домашнього сиру, шар соусу, знову овочі. Повторювати, поки не закінчаться компоненти. Зверху має бути томатний соус. Посипте все зверху шаром твердого сиру та випікайте, поки він не перетвориться в темну золотисту скоринку.

Такі страви можна подавати, як окремо, так із м’ясом, рибою чи різними кашами. Деякі смакуватимуть і до картопляного пюре, а деякі — до пасти.

Ну що, який рецепт випробуєте першим?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти