9 крутих фільмів, заснованих на реальних подіях

184614

Що може підсилити інтерес до художнього фільму? Знамениті актори у головних ролях, чи може круті спецефекти? А може незвичайний сюжет? Як показала практика — найцікавіші сюжети пишуться самим життям. Захопливі фільми, що були засновані на реальних подіях — привертають увагу глядачів більше за будь-які вигадки. Це й пояснює популярність таких фільмів у минулому році. За 2018 рік зняли чимало хороших біографічних картин, а номінація Оскар 2019 лише підтвердила їх успіх. Адже три найбільш престижні нагороди (кращий фільм, краща чоловіча роль, краща жіноча роль) отримали саме фільми, засновані на реальних подіях. Тож ми вирішили поділитись добіркою з 9 біографічними стрічками, які варто подивитись:

1. Зелена книга (Green Book, 2018)

Він отримав Оскар 2019 у номінації “кращий фільм”, тож потрапить до списку першим. На вулиці 1962 рік. Два головних герої — живуть у різних світах. Тоні Ліпа — звичайний італо-американець, який працює то охоронцем, то водієм, щоб якось прогодувати сім’ю. Обожнює свою родину, а також добряче поїсти, не вимагає багато від життя та відрізняється прямолінійністю.

Дон Ширлі — піаніст, афроамериканець, для якого відправитись у концертний тур на південь буде справжнім випробуванням.

Дон наймає Тоні своїм водієм, а заодно і охоронцем. У тур води відправляються з “Зеленою книгою”, путівником, де вказані безпечні місця для чорношкірих. Два чоловіки з зовсім різних світів, які мають різні характери та погляди на життя — до кінця поїздки стануть близькими друзями.

2. Богемна рапсодія (Bohemian Rhapsody, 2018)

Якщо попередній фільм був заснований на подіях, про які більшості українцям раніше не було відомо, то про події цього фільму знає весь світ. Біографічний фільм розповідає історію легендарного гурту «Queen», до виступу на благодійному концерті Live Aid в 1985 році.

Особлива увага в фільмі приділяється лідеру гурту, Фредді Мерк’юрі. Його ролі в успіху «Queen» та особистому життю. Зіграв Френні американський актор Рамі Малек, який отримав Оскар 2019 за найкращу чоловічу роль.

Завдяки фільму, популярність гурту, а особливо пісні Bohemian Rhapsody знову зросла. Цей запис став найбільш завантажуваним за всю історію рок-музики.

3. Фаворитка (The Favourite, 2018)

Оскар 2019 за найкращу головну жіночу роль отримала Олівія Колман, яка зіграла у фільмі Фаворитка. Також з нею знялись Емма Стоун і Рейчел Вайс.

Події розгортаються в Англії на початку XVIII століття. Бездітна Анна Стюарт яка страждає ожирінням, подагрою та депресією — займає престол. Окрім всього цього обирає “фавориткою” Сару Черчилль, якій дарує замок. Через два століття в ньому поселиться нащадок Сари, той самий Вінстон Черчилль.

Та фаворитка не згодна на просту роль коханки і помічниці у вирішенні королівських справ.
Сара Черчилль намагається інтригами та змовами впливати на політичні справи Англії, аж поки на заваді не стає її молода родичка, яка теж має свої плани щодо статусу при дворі.

4. Влада (Vice, 2018)

Це біографічний фільм про життя Діка Чейні, якого зіграв американський актор Крістіан Бейл. Актор відрізняється своїм вмінням змінювати зовнішність для нової ролі. Так, у фільмі Влада він набрав зайву вагу і став надзвичайно схожим на реального політика. Стрічка отримала Оскар 2019 за найкращий грим та зачіски.

Хто ж такий Дік Чейні? Він був віце-президентом під час правління Джорджа Буша Молодшого. Залишаючись в тіні, політик зміг отримати небачену раніше в США владу на посаді віце-президента, яка раніше була лиш формальною. Непримітний бюрократ, ім’я якого не знали пересічні громадяни, впливав на хід історії не лише в Штатах, але й у всьому світі.

5. Король говорить! (The King’s Speech, 2010)

У центрі подій — король Георг VI. Починається все з часів правління його батька. Сам же Георг поки невпевнений у собі заїка, який має сумніви щодо того, чи хоче керувати країною слідом за батьком. Але оскільки є така потреба — разом з дружиною він звертається до спеціаліста логопеда, щоб навчитись говорити, як справжній король.

6. Темні часи (Darkest Hour, 2017)

Цю стрічку можна подивитись одразу після фільму Фаворитка, адже мова піде про нащадка Сари Черчілль — Вінстона Черчилля. А точніше про перші місяці, коли він займав пост Прем’єр-міністра Великої Британії. А часи це були не прості, адже починалась Друга Світова війна.

Більшість британських політиків того часу агітували піти на домовленості з гітлерівською Німеччиною. Але Черчилль відповів їм своєю знаменитою фразою: «Мені нема чого запропонувати британцям крім крові, тяжкої праці, сліз і поту». Лідер заснував новий пост Міністра Оборони та сам же його зайняв, взявши на себе відповідальність за керівництво армією у такий небезпечний час.

7. Геній (Genius, 2016)

Біографічний фільм було знято за романом «Макс Перкінс: Редактор генія» Ендрю Скотта Берга. Роман було написано у 1978 році, але нещодавно ми мали змогу спостерігати за його чудовою екранізацією. Це історія літературного редактора Максвелла Перкінса і письменника Томаса Вулфа та їх непростої дружби, поєднаної з роботою. Перкінс — це видатна постать в історії літератури, адже саме він відкрив світу Ернеста Гемінгвея, Френсіса Скотта Фіцджеральна, а згодом і Томаса Вулфа.

8. Зодіак (Zodiac, 2007)

А цей фільм розповідає реальну історію, проте цього разу не героя і не видатної постаті. Він розповідає про серійного вбивцю, який діяв у Сан-Франциско в 1960-1970 роках.

Фільм зняли на основі документальної книги Роберта Грейсміта, де розповідається про “Зодіака” жорстокого вбивцю, якого боялось все місто. Поки поліція намагалась знайти злочинця — він сам виходив на неї через газету, надсилаючи туди свої листи. Адже Зодіак не хотів переховуватись, він хотів стати знаменитістю.

9. Джулі і Джулія: Готуємо щастя за рецептом (Julie & Julia, 2009)

Біографічний фільм на основі книги, яку написала головна героїня картини. Книгу було створено із записів блогу, про який і йдеться у стрічці.

Головна героїня вирішує почати нову: вона зведе блог, у якому буде описувати свої кулінарні досягнення. За рік жінка пообіцяла приготувати 524 страви з кулінарної книги знаменитого кухаря Джулії Чайльд.

У результаті — про блог героїні пишуть в журналі «Нью-Йорк Таймс», та настає період слави і визнання, яких так прагнула жінка. Особливо, ця історія сподобається тим, хто цікавиться кулінарією.

Бонус. Черкаси (2019)

Український військовий корабель «Черкаси» на час проведення навчань знаходився в порту кримського озера Донузлав. Коли Крим захопили «зелені чоловічки», екіпаж «Черкас» приймає рішення не здаватися ворогові та чинити опір.

Консультантом під час зйомок виступив командир судна. Троє моряків, які несли службу на «Черкасах» зіграли ролі другого плану. Роль же самого військового корабля довелося виконати буксиру «Корець», тому що корабель «Черкаси» захоплений російськими окупантами.

Стрічка про патріотизм і силу духу, яка не покидає людей навіть у найбезнадійніших ситуаціях.

А які ваші улюблені фільми, засновані на реальних подіях?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua