Книжкові новинки, які в Україні вийшли під час повномасштабної війни 2022

937

Книжкові новинки, які в Україні вийшли під час повномасштабної війни 2022

Жодні випробування не зупиняють українців, і навіть у час складної повномасштабної війни видавництва працюють та створюють нові книги українською. Відкриваються книгарні й замість знищених книг та бібліотек з’являються нові. Книги українською мовою у 2022 вийшли українських авторів та переклади іноземних творців, які у світі стали бестселерами.

На які видання варто звернути увагу? Обрали 15 новинок різних жанрів, які варто придбати й додати до бібліотеки.

«Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому», Бессел ван дер Колк

Наше тіло дивовижне й досі до кінця не досліджене різними поколіннями вчених. У тілі лишається кожна психологічна травма й ми проживаємо травматичний досвід наче по колу. Кожен із нас має працювати над собою, аби зрештою звільнитися. У книзі ви знайдете поради й пояснення на цьому шляху від доктора Бессела ван дер Колка.

«Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці», Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Книга видавця і письменника Марка Лівіна у співпраці з гештальт-терапевтом Іллею Полудьонним зібрала тлумачення різних психологічних тем, які пояснюють наші вчинки. Також після кожної теми знайдете вправи й збірки порад, щоб глибше розібрати емоції самого себе. З книгою ви у легкій формі зможете краще розібратися в емоціях, реакціях на події, втрати, образи чи стресові ситуації.

«Що ми їмо. Як харчова революція змінює наші життя і світ навколо», Бі Вілсон

Навіть у важчі часи й під час стресів варто турбуватися про себе та здоров’я. Без корисного харчування тут не обійтися. Ця книга допоможе зрозуміти історії продуктів і визначити, що сьогодні лишається справжньою отрутою для людини. Напівфабрикати, снеки, цукор, сухі сніданки зовсім не корисні й часто потрібні лише виробникам. На наших залежностях заробляють, тим часом нам варто повертати домашню кухню й дуже прискіпливо обирати продукти.

«Хіросіма», Джон Герсі

Бестселер у всьому світі про перше застосування ядерної зброї в місті Хіросіма. Життя людей Японії, а заодно і всього світу змінилося 6 серпня 1945 року. Репортер Джон Герсі записав історії шести японців, які вижили під час і після катастрофи. Уперше свідчення опублікували в журналі «The New Yorker» і цей випуск змінив ставлення до ядерної зброї мільйонів людей. У 1985 році автор дописав останній розділ і розповів, як склалися долі цих шести людей.

«Тільки нікому про це не кажи», Ірена Карпа

Фотограф Марго вже давно мешкає в Парижі, любить стильний одяг, вечірки та тусовки в клубах. Зовні вона безтурботна, та всередині зростає неспокій. У Києві в неї лишився дід, якого вона не надто любить, і загадковий С., з яким вона так хоче зустрітися. Переживання змушують її за порадою С. звернутися до психолога. Вдома тим часом орудує серійний вбивця, який страчує гвалтівників та злочинців. Чому його історія так вразила Марго?

«Одного разу в Голлівуді», Квентін Тарантіно

Зазвичай за книгами знімають фільми, але з цією стрічкою все вийшло навпаки. Сценарій видатного режисера Квентіна Тарантіно перетворився на однойменний роман. Сюжет відрізняється від фільму, тож читати книгу дуже цікаво. Гумор Тарантіно, Голлівуд 60-их років та золотий час кінематографа — усе це захоплює читача з головою.

«Українські основи», Валерій Пекар та Владислав Рашкован

Збірка коротких творів та роздумів сучасних інтелектуалів України про майбутню розбудову держави, ключові питання сьогодення, нашу ідентичність, місце у світі, мрії та як знайти один спільний маршрут до успішної та сильної країни. 124 твори, 124 різних автори й одна спільна мета — щасливе майбутнє українців.

«Гаррі Поттер і Орден Фенікса. Велике ілюстроване видання»

Найбільше ілюстроване видання книги Джоан Роулінг фанати чекали кілька років. П’ята частина заважила більше як 3 кг, а вага її для поціновувачів світу Гаррі Поттера просто неоціненна. Кожна сторінка повертає в дитинство, а з малюнками Джима Кея та Ніла Паркера всесвіт магії оживає. «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» — історія дорослішання юних чарівників і чергової боротьби зі злом.

«Щось зі мною не так», Андрій Любка

Туристичні маршрути, факти з чужих життів, вигадливі пригоди й жарти сплітаються в книзі. Історії часто абсурдні, але все ж таки повчальні й глибокі. Мілан Кундера тут купається в басейні, свідки Єгови п’ють алкоголь, а водії маршруток переслідують авто швидкої, наче в фільмі «Таксі».

«Срібне поле», Кость Москалець

Збірка старих та нових творів поета Кості Москальця — поета, автора культової пісні «Вона» гурту Плач Єремії. Поет прославився хіба що своєю загадковістю й скритністю. Десятки років він рибалить з Тарасом Чубаєм та зовсім не дає інтерв’ю журналістам. Тож ми можемо уявити автора хіба що з його творів та нових пісень.

«Емоційні гойдалки війни», Володимир Станчишин

Емоційні коливання супроводжують нас постійно з часу повномасштабного вторгнення. Мільйони життів кардинально змінилися з лютого 2022 року, й кожна емоція загострилася. Сум, біль втрат, тривожність, злість і ненависть — усе яскраве й насичене. Психотерапевт Володимир Станчишин пояснює наші реакції й емоції: людей в Україні, тихі, що покинули свої домівки, розповідає про тил і фронт та як цьому всьому дати раду.

«Діалоги з совєтами», Станіслав Вінценз

Польський письменник закохався в Україну та хотів усе життя провести серед гуцульської культури та Карпатських гір. Але окупація й ув’язнення НКВДистами в 1939 році зламали усі плани. Йому дивом вдалося вибратися з лап тоталітарної машини, але ненадовго. Кілька разів Станіслав стикався з «совєтами»: на кордоні, у в’язницях, з військовими. Свої висновки й реальні діалоги він описав у книзі. Наш ворог не змінився і за 100 років, і розуміння їх диких бажань та імперських амбіцій допоможе назавжди відвернутися від всього російського.

«Як не померти на самоті. Дивовижна наука, яка допоможе вам знайти своє кохання», Логан Урі.

Ми не вміємо обирати кохання просто від народження й часто люди впродовж життя знаходять пару тільки ціною помилок і випробувань. Частина людей так і лишаються одинокими чи не можуть вийти з невдалих стосунків. Ця книга допоможе усвідомлено вибирати партнера, будувати стосунки, а не просто шукати примарний ідеал. Мрійте про здорові й щасливі стосунки та втілюйте їх у житті!

«Метро до темного міста», Олена Захарченко

А ви уявляли, якою буде столиця України в паралельному світі? Інший Київ справді існує й потрапити туди можна таємничими тунелями підземки. Школяр Марко зовсім випадково знайомить з Любавою з іншого світу. Злі сили та Демон загрожують місту та всім істотам, які там поселилися. Тільки об’єднані сили добра, лицарі та герої зможуть врятувати Київ від біди.

«Темна половина», Стівен Кінг

Тед Бомонд пише твори під псевдонімом Джодж Старк, але вирішує в один момент позбутися вигадки. Старку він влаштовує «поховання» для преси й ніхто не підозрює, що насправді всі твори написав Тед. Але цей обман призводить до чогось страхітливого: у містечку відбуваються вбивства й на місці злочину опиняються відбитки пальців Теда. Усі жертви причетні начебто до «смерті» Джорджа Старка. Чи може вигадана особистість «підставити» свого власника?

Читати чи не читати? Добре, що нам не доведеться обирати, як Гамлету. Адже відповідь точно «читати»! Зібрали різні жанри та авторів, щоб кожен книголюб обрав новинку для себе. Розвивати українську культуру, мову та ставати розумнішими — важливо у будь-який час.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти