10 секретних місць, захованих у всіх на очах

1103

Здається, що ми знаємо все про знамениті пам’ятки, якщо не завдяки «особистому знайомству», то вже інтернету – точно. Однак навіть у найпопулярніших туристичних місць є свої таємниці, невідомі більшості людей.

Пропонуємо здійснити невеличку подорож по відомих місцях світу, які приготували нам зустріч з чимось абсолютно несподіваним.

Приватні апартаменти Густава Ейфеля, Париж, Франція

© Dennis Jarvis / flickr © tour-eiffel-de-paris

На третьому рівні Ейфелевої вежі розташовуються апартаменти, які колись належали Ейфелю, в яких він приймав важливих гостей, в тому числі і Томаса Едісона. Сьогодні кімната, де в кріслах сидять манекени Ейфеля і Едісона, відкрита для відвідувачів.

Порожня будівля на Таймс-сквер, Нью-Йорк, США

© depositphotos

Незважаючи на те, що будівля Уан-Таймс-сквер приносить своїм власникам близько $ 23 млн щорічно, в ній немає нічого, крім занедбаних офісних приміщень і аптеки на першому поверсі.

Фірма, яка володіла будинком, збанкрутувала ще в 1992 році, після чого воно було продано рекламної компанії. З тих пір Уан-Таймс-сквер використовується тільки як опора для гігантських екранів.

Покинута станція метро Сіті-хол, Нью-Йорк, США

© imgur

Станція «Сіті-хол» нью-йоркського метрополітену пропрацювала з 1904 по 1945 рр. Станція була закрита через нові потяги, чиї вагони були занадто довгими для того, щоб склад міг вільно долати досить крутий поворот.

Побачити «Сіті-хол» можна, якщо не виходити з вагона поїзда № 6 на кінцевій зупинці: для розвороту на зворотний маршрут використовується саме ця станція.

Гора Рашмор і таємна кімната, США

© Thomas Hawk / flickr © npc

Крім портретів чотирьох президентів, в горі Рашмор висічена і секретна кімната. У ній, за  5-тонним замковим каменем, зберігаються копії всіх найважливіших документів в історії США, включаючи Декларацію незалежності.

В’язниця в Палаці дожів, Венеція, Італія

© nps © Mario / flickr

Під дахом венеціанського Палацу дожів знаходиться в’язниця, в якій колись містився Джакомо Казанова – Пьомбі. За 400-річну історію в’язниці він же був і єдиним ув’язненим, якому вдалося втекти з її катівень.

Хоча факт існування в’язниці досить відомий, її відвідування не входить в «стандартну» програму огляду Палацу дожів.

Тунелі під Лас-Вегас-Стріп, Лас-Вегас, США

© pixabay © Mattew O’Brian

Розгалужена система тунелів під головною розважальної вулицею Лас-Вегаса служить притулком для декількох сотень бездомних людей. Тут абсолютна темрява, однак варто запалити ліхтарик, і відразу виявляються докази «населеності»: меблі, одяг і різноманітні предмети побуту.

103-й поверх Емпайр-стейт-білдінг, Нью-Йорк, США

© depositphotos

Відомо, що на 102-му поверсі будівлі є оглядовий майданчик. Однак подивитися на місто можна і з висоти 103-го поверху, де знаходиться маленька кімнатка з виходом на досить низький балкон. Правда, доступ на неї відкритий тільки персоналу та знаменитим і важливим гостям.

Ванна кімната кардинала Біббі, Папський палац, Ватикан

© depositphotos © wikipedia

Ванна, розписана Рафаелем Санті і його учнями в 1516 році, є частиною апартаментів кардинала Біббі. Незвичайність розпису полягає в тому, що зображені на ній сцени дуже далекі від цнотливості.

Вхід знаходиться в колишній спальні кардинала, де сьогодні розташовується кімната для зустрічей римського папи з главами різних країн.

Таємні апартаменти у замку Попелюшки, Діснейуорлд, США

© wikimedia © disney

Незважаючи на те, що кімната нагадує номер у дуже дорогому готелі, провести в ній ніч не вийде ні за які гроші. Правда, проживання в ній можна виграти  – розіграші цього незвичайного призу проводяться кожного січня.

Оглядовий майданчик у факелі статуї Свободи, Нью-Йорк, США

© Gimli62 / flickr

До 1916 року до балкону, розташованого в факелі статуї, вели сходи. У 1916 році факел був пошкоджений в результаті вибуху, і доступ туристів до нього закрили назавжди. Неможливий він і до цього дня, хоча в 1986 році факел був замінений на новий.



• не пропусти