Друга Пречиста або Різдво Пресвятої Богородиці 21 вересня: традиції, прикмети

1708

Щороку 21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, або Другу Пречисту. Першу Пречисту святкували 28 серпня, а Третя Пречиста буде 4 грудня. У вересні святкують народження Діви Марії, коли вона з’явилася на світ у місті Назареті.

Крім цього свята, в дохристиянські часи відзначали свято Рожаниці, богинь, які були покровительками жінок. Які традиції свята, що варто зробити цього дня та про прикмети — розбираємося у статті.

Значення свята

Праведні Яким та Анна були бездітними, але Господь подарував їм Пречисту Діву Марію. В той час люди були неблагочестиві, не вірили вже ні в що. Прихід в цей світ благочестивої Діви, яка вивчала святе Письмо, жила в монастирі, вже було дивом. З її народження починається шлях людства до спасіння.

Друга Пречиста  — одне із дванадцяти найважливіших християнських свят року. День доброти, радості навколо.

Традиції свята

Вважають, що цього дня можна просити Богородицю про таємні бажання, і вона допоможе. Сім’ї, які мріють про дітей, теж обов’язково молилися на свято про народження дитини.

Жінки, які не могли завагітніти, скликали особливу вечерю. Запрошували бідних людей, аби разом помолитися за дітей. Обов’язково у церкві ставили свічку та щиро просили Богородицю про допомогу.

Дівчата й жінки старалися рано-вранці піти до річки чи джерела й вмитися. Вважали, що так збережуть красу на довгі роки. А дітей обливали водою на порозі для міцного здоров’я.

На Різдво Пресвятої Богородиці люди йшли збирати калину, вірили в її цілющі властивості й зберігали весь рік. Між Першою і Другою Пречистою збирали трави. Деякі з них мали мати “приворотний” ефект та змушувати хлопця закохатися.

Дещо вирізняється свято тим, що йому не передує піст. Тому святковий стіл був дуже багатий. Їли м’ясні страви, печеню, голубці, млинці, випікали пироги, страви з домашнім сиром. Раніше робили і печиво з написом “РБ” та пригощали ним гостей.

В цей день хлібороби дякували Богородиці за урожай та просили допомогти наступного року. До свята старалися закінчити весь збір урожаю. Пасічники готували до зимівлі бджіл та прибирали вулики.  З цим пов’язана приказка: “Прийде Пречиста — буде чисто”.

З 21 вересня вважали, можна йти свататися до дівчат. Казали: “Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста”. А якщо молоді вже одружилися, то цього дня запрошували рідних на гостину та спілкувалися за столом.

Чого на Другу Пречисту робити не варто

Не займалися прибиранням, виносом сміття і т.п. Як і в інші великі свята, варто відкласти ножиці й приладдя для шиття чи вишивки. І, звичайно, бути привітними, радіти у це світле свято, не сваритися з рідними й друзями, допомагати нужденним.

Прикмети свята Різдво Пресвятої Богородиці:

  • Прийшла Перша Пречиста — одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста — взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста — стала діброва безлиста.
  • Перша Пречиста жито засіває, а друга — дощем поливає.
  • Прийшла Пречиста — на дереві чисто, а прийде Покрова — на дереві голо.
  • Якщо вранці туман — підуть дощі.
  • Яка погода на другу Пречисту — такою буде і вся осінь.
  • Туман вранці — до мінливої погоди.
  • Іде дощ — такою погода буде ще 40 днів.
  • Нічне зоряне небо — до холодів.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти