20 неочевидних помилок, яких припускається в зарубіжних кафе практично кожен турист

10734

Про те, що закордоном до кафе не варто ходити у в’єтнамках взутих на шкарпетки і розтягнутих майках, мабуть, знають всі туристи. Та й загальних правил: не розмовляти із повним ротом, правильно обирати столові прибори і не загороджувати проходи – дотримується практично кожен. Ми на це сподіваємось… Однак існують ще й місцеві звичаї, які можуть завдати клопоту навіть досвідченим мандрівникам.

Звичайно, неможливо у повній мірі опанувати іноземні норми етикету і врахувати абсолютно всі нюанси. Саме тому туристам багато пробачається. Але ми вважаємо, що хоча б основи варто знати.

20. В Італії не поспішайте замовляти влітку суп і пити латте після обіду

Якщо ви приїхали в Італію влітку – краще не шукайте в меню кафе і ресторанів суп. Тут він вважається зимовою стравою і в багатьох закладах його викреслюють зі списків із настанням тепла.

А ось еспресо в італійських кафе ви не знайдете взагалі. Для місцевих це щось на зразок технічного терміна. Просіть просто кави, якщо хочете, щоб та була міцною. Вранці італійці п’ють капучино або латте. Після обіду таке замовлення вже буде виглядати дивним. Вважається, що ці напої лише підсилюють важкість у шлунку і після їжі ними бавитися не варто.

До речі, оскільки кава містить наркотик, нехай навіть слабкий, італійці вважають за краще пити її стоячи. За їхніми уявленнями, так вона краще засвоюється.

19. Не намагайтеся повечеряти в Іспанії раніше 21:00

Навіть у ресторанах на стіл тут накривають після 21:00. А якщо ви будете їсти й пити на ходу, намагаючись встигнути цього вечора ще кудись окрім вечері, викличете здивування іспанців. Адже самі вони у більшості випадків нікуди не поспішають.

У цій країні вважається поганим тоном підсідати до столика, який вже зайнятий хоча б одним відвідувачем. Адже тут не сприймають роздільних чеків, компанія просто платить за все порівну. Отже, підсідаючи до когось, ви наче намагаєтеся заощадити за рахунок «компаньйона».

18. У Греції не вибачайтеся, якщо ви пролили щось на скатертину.

Пляма від вина або їжі на скатертині у Греції зовсім не злочин. Вітаючи розслаблену поведінку за столом, господар може й сам демонстративно забруднити скатертину.

І ще: не беріть тільки одну страву. Краще всього, але потроху. Зазвичай тут замовляється їжа на всіх за столом, а меню в ресторанах взагалі можна не побачити. Обрати частенько пропонують з того, що сьогодні приготували.

17. Ніколи не демонструйте відвідувачам турецьких кафе підошви своїх черевиків

У ресторанах та кафе сидіти за столом так, щоб інший відвідувач бачив підошви вашого взуття, вважається у Туреччині страшною образою. Адже цими ногами ви ходите по землі, а значить, це найбрудніше місце на вашому тілі.

Небезпечним для вас може стати і хороший апетит. Чим більше зможете з’їсти, тим сильніше порадуєте господаря. Він буде догідливо підносити вам щоразу нові страви, але не дай бог ви не зможете доїсти все до останньої крихти.

До речі, бажати приємного апетиту тут краще не на початку, а наприкінці трапези.

16. Не поспішайте оплачувати обід за дівчину в німецькому кафе

Можливо, ви ніколи не підете з місцевою дівчиною до кафе або ресторану, але все ж знати це варто: те, що в інших країнах вважається гарним тоном, німці вважають за демонстрацію неспроможності партнера. Тут популярна ідіома «going Dutch». Вона означає: «Кожен платить сам за себе».

А ще ніколи, повторюємо, ніколи не лайте у Німеччині пиво. Це для німців святе. А особливо місцеве пиво, яке розливають тільки у цьому місті. Наприклад, альт – у Дюссельдорфі, кельш – у Кельні або берлінер кіндл – у Берліні. Німець обов’язково похизується пивом, яке варять у його рідному селі, навіть якщо на смак воно не краще за «Оболонь».

15. Не заговорюйте з людьми у французьких вуличних кафе

Французи – люди товариські, але іноді навіть їм хочеться побути на самоті і насолодитися їжею, до якої у місцевих особливе ставлення ще з XIX століття. Іноді похід до кафе – не просто процес угамування голоду, а справжній ритуал. І краще в нього не встрявати, якщо ви не впевнені на 100% у тому, що розбираєтеся в правилах.

А правил, пов’язаних із їжею, тут хоч греблю гати. Головне – все суворо по годинах. Сніданок – о 7:30, обід – о 13:00, вечеря – після 19.00. Зайдете до кафе раніше і не отримаєте нічого, окрім випічки і кави.

До речі, хліб французи не нарізають, а ламають руками. Їсти його потрібно правильно – відщипуючи невеликі шматочки.

14. Не бійтеся проявляти самостійність у шведських кафе

Зайшовши до кафе, не чекайте, коли до вас підійде офіціант: замовляти бажане і оплачувати потрібно прямо біля стійки, адже в основному тут всюди передбачається самообслуговування.

Цікаво, що у шведському ресторані можна, одного разу сплативши рахунок, брати добавку, вже безкоштовно.

Шведи люблять пити вино і пиво, але продаж міцного алкоголю здійснюється тільки у державних торговельних закладах.

13. Не замовляйте у Норвегії більше однієї порції їжі на сніданок

Особливо у невеликих норвезьких містах, вирушаючи до місцевих ресторанів і кафе на сніданок, варто врахувати, що в ранкові години у них можуть подавати великі порції страв. Тим, хто не звик до ситного сніданку, буде складно все з’їсти і краще замовляти одну страву на двох або навіть трьох.

До речі, у вихідні тут дозволено продавати лише слабкі алкогольні напої, а молодим людям при відвідуванні ресторанів варто захопити паспорт.

12. Не беріть і не передавайте у Таїланді страви однією рукою

Традицій у Таїланді, як і у будь-якій країні Азії, безліч. І європейцю не завжди лего їх зрозуміти. Так, брати і передавати їжу однією рукою, особливо лівою, тут вважається непристойним. Страви і чек краще брати двома руками. Взагалі краще завжди все брати двома руками – так ви точно не помилитеся.

А ще гарненько вимийте руки перед їжею. Вделку в традиційних тайських кафе, де подають рис, не використовують. Як виняток при вживанні деяких страв дозволяється взяти правою рукою ложку.

11. Не сидіть за столом в китайських кафе, склавши руки

У Китаї та Кореї вважається зарозумілим просити передати вам їжу. Вживання їжі тут активний процес, де всі тягнуться за їжею і пригощають один одного. Краще завжди пропонувати спочатку іншим, потім брати собі. У тому ж компанійському дусі неввічливо відмовлятися, якщо хтось пропонує вам їжу або кладе її прямо на вашу тарілку.

Але у жодному разі не чіпайте цілу рибу. Перевернути її на тарілці, особливо у рибацьких селах, – означає накликати біду.

Ну і пам’ятайте про палички. Як і в Японії, стукати ними одна об одну, встромляти у їжу і передавати їжу з паличок у палички не варто. Все це асоціюється у місцевих з похоронними обрядами.

10. Не думайте, що кожен доброзичливий сусід в американських кафе стане вашим другом

У США розвинена культура small talk – світських бесід, ні про що. За декілька годин у кафе, сидячи за одним столиком із вами, місцевий розповість все про свою сім’ю і роботу, розпитає все про вас, але опісля скаже: «Good luck» – і піде з вашого життя назавжди.

І ще завжди залишайте чайові. Навіть якщо обслуговування було не найкращим. Загальна правило – «double the tax» (залишити суму податку, помножену на 2).

І пам’ятайте про горезвісні американські закони. У штаті Індіана донедавна не можна було їсти кавуни у парках, а в Джорджії людини мало не заарештували за поїдання смаженої курки виделкою. Краще завжди дізнаватися такі правила заздалегідь.

9. В Непалі не беріть їжу лівою рукою

Як і в інших мусульманських країнах, таких як Бангладеш, Індонезія або Малайзія, в Непалі багато страв прийнято їсти руками, але лише правою. Ліва рука тут «зарезервована» для виконання деяких гігієнічних процедур. Взагалі, намагайтеся уникати використання лівої руки всюди, де це тільки можливо.

До речі, тому шульги – рідкість в Азії. Їх насильно перевчають у школі. Вважається, що 10-12% населення Європи – шульги, в Азії їх число становить всього 2-5%.

8. Не бійтеся запізнитися на обід у Танзанії

Якщо вас запросили до кафе або у ресторан – ніколи не приходите вчасно. За місцевими звичаями, якщо ви поважаєте людину, то вам слід спізнитися на 15-20 хвилин. Прийти краще у вільному одязі. Жителі Танзанії, в тому числі і у багатьох кафе, зазвичай їдять, сидячи на підлозі.

Крім того, в традиційних закладах чоловікам забороняється обідати разом із жінками і взагалі переступати поріг кухні. Руки після їжі тут миють у загальній мисці, яку разом із рушником передають по колу.

Що стосується угалі, тарілки із густою кукурудзяною кашею, то це обов’язкова страва в будь-якому традиційному закладі, брати і подавати її потрібно тільки правою рукою.

7. Не просіть налити чай до країв, опинившись в кафе у Казахстані

Гостям, особливо бажаним, тут ніколи не наливають більше половини чашки. Так господар демонструє свою прихильність до вас і пропонує розтягнути задоволення від спілкування. Якщо ж вам налили чай до країв – це натяк на те, що вам час йти.

Жителі Казахстану п’ють чай близько 6 разів на день. Причому тільки гарячим, оскільки вважають, що від холодних напоїв можна захворіти.

6. У Чилі ніколи не впускайте з рук виделку

Чилійці ніколи не їдять руками. Навіть картоплю фрі з фастфуду вони будуть вживати за допомогою виделки. Це ж стосується піци, курячих Наггетсів, крилець і всього іншого, що європейці зазвичай їдять без столових приборів. І краще навіть не облизувати після їжі виделку або ніж: у місцевих це вважається верхом непристойності.

А ще чилійці дуже пунктуальні. Вечерю тут подають чітко о 20:00, не раніше.

5. Ніколи не цокайтеся пивними келихами в угорських кафе

В Угорщині вам не уникнути косих поглядів, якщо в компанії друзів раптом надумаєте почаркуватися пивними кухлями. І справа навіть не в тому, що угорці не люблять гучних звуків. Просто місцеві досі пам’ятають, що в XIX столітті австрійці, придушивши угорське повстання, відсвяткували свою перемогу пивом. З тих пір подібна дія вважається неповагою. А ось зрушувати келихи з вином або шампанським цілком дозволяється.

4. Не залишайте свій келих повним на традиційному святі у Грузії

Якщо ви заскочили до грузинського кафе або ресторану під час традиційного свята «супра» – запам’ятайте: вино тут п’ють тільки під час тосту і залпом. Залишати келихи повними не варто. Це вважається неповагою до оточуючих. Але не варто перейматися: перебрати під час такого застілля не вийде. До нього спеціально підбирають маленькі келихи.

3. Ніколи не їжте у Мексиці тако за допомогою виделки і ножа

Якщо ви турбуєтеся про те, що можете забруднити сорочку смаженими бобами і сальсою, – подумайте про те, що, з іншого боку, зберігши одяг у чистоті, ви ризикуєте здатися місцевим жителям великим грубіяном. Мексиканці думають, що їсти тако виделкою і ножем нерозумно і зарозуміло – все одно що істи гамбургер, озброївшись столовим сріблом.

2. Не забудьте струсити у кінці чашку, коли будете пити каву в традиційному кафе на Близькому Сході

Інакше вам будуть продовжувати доливати напій. Східні народи свято дотримуються древніх традицій і звичаїв. У тому числі і манеру бедуїнів поїти дорогого гостя свіжою кавою. Напій цей у даному випадку є символом взаємної поваги господаря до гостя і гостя до господаря. Отже пити його можна практично нескінченно. Щоб подати знак, що вам вистачить, досить кілька разів струснути чашку, повернувши кисть. А ось якщо будете махати всією рукою, це буде означати, що ви вимагаєте добавки.

1. Не залишайте на столі у національних бразильських ресторанах свій зелений жетон

Чураскарія – традиційний бразильський заклад, де платиш за вхід і їси стільки, скільки захочеш. Офіціант видає відвідувачам 2 жетона – зелений і червоний. Зелений означає, що вам можна подавати страви; якщо сил їсти вже немає, кладете червоний жетон на стіл, і офіціанти до вас більше не підходять. Головне – не забути прибрати зелений жетон, захопившись м’ясом.



• не пропусти