Алісі сподобалося б: дивовижні зелені лабіринти

996

Сади-лабіринти завжди здавались чимось дивовижним, таємничим та моторошним водночас. Дивне сплетіння рослин наче запрошує зайти та загубитись серед майстерно вироблених фігур, дерев і кущів.

У всі часи призначення таких лабіринтів було різним. Для древніх греків воно слугувало місцем виконання ритуальних танців, китайці ж будували їх для того, щоб заплутати ворогів, а згодом – для відлякування злих духів від своїх будинків. У різних країнах такі сади-лабіринти мали свої назви та особливості. У Англії це «maze» – складні лабіринти з декількома варіантами шляхів, у Франції траплялись і маленькі лабіринти-клумби, і величезні «розважальні» лабіринти, доріжки яких за протяжністю досягали 750 метрів. Там розміщувались фонтани та скульптури, тож біля них влаштовували прийоми або просто різноманітні таємні чи не дуже зустрічі.

Сади стригли двома способами: геометричним (куби, кулі, піраміди) і сюжетним (в одному лабіринті можна було натрапити на слона, короля і ведмедя). Рослини зазвичай вирощували багаторічні: тис, самшит, жимолость тощо).

У сучасності лабіринти мають розважальне, естетичне та туристичне призначення. Точність, з якою виконане це фігурне плетиво рослин просто вражає, тож пропонуємо переглянути підбірку найдивовижніших «садів-плутанок» з усього світу.

Reignac-Sur-Indre, Турень, Франція

Один із найбільших «зелених шедеврів» у світі. Створений 1996 року він був суто комерційним проектом, проте вже згодом став найпопулярнішим місцем любителів екстремальних квестів. Незвичайність цього творіння полягає у тому, що у різні пори року він інший. Рослини тут висаджені таким чином, що навесні лабіринт «виростає», влітку й восени цвіте та дає врожай, взимку зникає, а наступної весни з’являється знову. Чи не справжня магія?

Longleat Hedge, Вормінстер, Англія

Якщо хочете загубитись у прямому значенні – вам сюди. Лише поглянувши на фото цього лабіринту складається враження, що тебе гіпнотизують і притягують усі ці вигини та завитки. Довжина усіх ходів тут складає понад 2 000 метрів, тож він по праву вважається найдовшим лабіринтом у світі. Прогулянка у такому саду – хороша розминка. І фізична, й розумова.

Pineapple Garden Maze, Оаху, Гаваї

«Ананасовий» лабіринт – це квест, який ви погоджуєтесь пройти, купуючи вхідний квиток. При вході видають схему лабіринту із 8 пунктами призначення на ній, які потрібно знайти та відмітити. Пройшовши квест, переможців чекає смачний приз – фреш та ананасовий щербет. Погодьтесь, звучить смачно.

Davis Mega Maze, Стерлінг, США

Особливість цього лабіринту у тому, що з року в рік він змінює свій «образ». На це витрачається багато зусиль та часу, проте, мабуть, воно того варте, адже охочих відвідати його щороку аж ніяк не меншає.

York Maze, Йорк, Англія

Створений на честь 40-річного ювілею фільму Star track цей незвичайний лабіринт просто зобов’язаний відвідати фанат або ж просто турист, подорожуючи Англією.

автор Радюк Ольга спеціально для vsviti.com.ua