Фабрика дітей: немовлята, які не вередують, не плачуть і не виростають

2035

Ці малюки виглядають так мило, що викликають бажання взяти їх на руки або обережно погладити, поки вони так мирно сплять. Однак ці діти ніколи не прокинутися. Вони навіть не живі. Іспанська компанія BabyClons створює гіпер-реалістичних ляльок, які не тільки виглядають, як справжні немовлята, ці “іграшки” дихають, п’ють, їдять і смокчуть соску, вони настільки наближені до образу справжніх дітей, що підступ вдається виявити далеко не відразу.

Фабрика, на якій “роблять дітей”, знаходиться всього в 15 хвилинах від Більбао – міста на самій півночі Іспанії. “Я думаю, ви можете сказати, що ми єдина в своєму роді компанія. Так, є окремі майстри, які створюють реалістичних немовлят, але щоб це було масової продукцією – таким займаємося, мабуть, тільки ми,” – говорить директор компанії Крістіна Іглесіас. Ця компанія була організована 8 років тому для того, щоб створювати різну атрибутику для зйомок фільмів. А в 2013 році вони відкрили свій новий бренд BabyClon, який створює немовлят.

Ідея створити такий бренд належала художниці Сільвії Ортіс (Silvia Ortiz). Їй довелося потрудитися, щоб умовити начальницю у вигідності своєї ідеї. Здавалося б, кому можуть сподобатися силіконові немовлята? Але поміркувавши, Крістіна прийшла до висновку, що раз це продається у окремих майстрів, значить і їх ідея може окупитися, тим більше, що Сільвія пообіцяла вивести якість подібних ляльок на новий рівень.

І Сільвія не обдурила. Ляльки-немовлята, що випускаються іспанською фірмою, настільки реалістичні, що бачачи їх перед собою, важко повірити, ніби це неживі створення. Волосся “діточок” створене з мохеру – на дотик він зовсім, як справжнє волосся. Силікон на дотик майже як шкіра, а той факт, що ляльки “дихають”, “їдять” і можуть міняти вираз обличчя – це якраз те, що деякі вважають геніальним, а інші – неймовірно моторошним. Але врешті-решт, саме ці унікальні здібності ляльок і зробили цю компанію успішною.

Всього на фабриці працює 10 працівників, включаючи Сільвію і Крістіну. У кожного працівника є власний стіл і всі необхідні інструменти знаходяться під рукою. “Найскладніше – це те, що робота займає багато часу. Ми починаємо скульптуру з дуже твердого пластиліну, який дозволяє створювати навіть дуже дрібні деталі. І ось ця первісна скульптура може створюватися близько двох місяців.”

Коли скульптура з пластиліну готова, її заливають сумішшю з алюмінію й склопластику, і таким чином отримують форму. Тепер, за допомогою цієї форми можна створювати безліч однакових ляльок, але компанія взяла собі за правило створювати не більше 100 копій одного немовляти. “Через деякий час форма втрачає свої первинні властивості, та й нам самим стає важко працювати з однією і тією ж моделлю. Ми ж люди, а не машини,” – каже Крістіна. У підсумку, від первинного задуму нової ляльки до першої готової роботи йде близько трьох місяців.

Хоча ляльки BabyClon створюються серійним виробництвом, вони все ж неоднакові. Останньою фазою створення ляльки є розфарбовування її вручну. Іноді деякі корективи вносяться в залежності від побажань замовників. Обличчя ляльки може залишатися більш-менш однаковою, а ось колір волосся, очей змінюватися, іноді навіть змінюють стать дитини. “У нас часто бувають особливі запити – на кшталт, намалювати дитині веснянки або родимку в певному місці. Іноді замовники приносять фотографії своїх дітей, які вже виросли, щоб ми зробили схожу ляльку. Це як 3D-фотографія. Мені здається це милим,” – каже Крістіна.

Ціни на такі ексклюзивні ляльки, звичайно, чималенькі. Стандартна модель обійдеться в € 1190, а якщо замовник хоче, щоб лялька пила і випорожнялась, то це ще плюс € 300. Дитина-аватар обійдеться в цілих € 2500. А найдорожча модель (€ 3500) – це та, яка дихає, смокче соску і відкриває рот. Що правда, через батарейки всередині ляльки, вона не може “пити і випорожнятись”.

Так хто ж купує цих “діточок”? “Є два види покупців. Одні купують вже готових ляльок за заводською ціною, а інші купують необроблені вироби, які виходять відразу після відливання. Це або самі художники, які хочуть самостійно розфарбувати ляльок, або колекціонери, які хочуть віддати їх під розмалювання певним художникам.”

Крістіна запевняє, що їх ляльки дуже довговічні і можуть прослужити близько 30 років. Навіть якщо з ними кожен день няньчити і переодягати, вони не псуються – досить помити їх раз на два місяці, і все. А якщо поставити їх у шафу за скло, як роблять деякі колекціонери, то раз на рік струсити з них пил – ось і вся турбота.

В результаті те, що колись здавалося спірною і сумнівної ідеєю, стало для компанії майже єдиним джерелом доходу. Зараз мало знімають фільми із залученням такого роду атрибутики, вважаючи за краще малювати все віртуально. Отже компанія зараз зосередилася на створенні немовлят і іноді ще протезів, які теж виглядають натуралістично через цей спеціальний силікон.



• не пропусти